Lohipasta

Vihreää väriä tulee pinaatista, tillistä ja herneistä.

Lohipasta on edelliseen reseptiini, Kanankoipipasta, verrattuna helppo ja nopea valmistaa. Valmistusajan voi aika pitkälti itse päättää ja minun mielestäni 35 minuutissa makaronit tulevat sopivan pehmeiksi.

Ennen kuin päätin, mihin tyyliin maustan lohipastani, suoritin hieman vakoilua ja ostin lähikaupasta Kokkikartanon Lohipastaa. Sen valmistusaineina on mm. tomaattisosetta sekä tomaattimurskaa ja tomaatti siinä tosiaan maistuu hyvin vahvasti. En hauku sitä enempää, mutta päätin, että omaan lohipastaani tulisi tomaattia vain erittäin vähän tulistetun (n. 60 000 scovilleä) tomaattiketsupin muodossa. Sen sijaan maustamiseni perustuu pitkälti sinihomejuustoon. Jos pitää miedommasta mausta, olisi sulatejuusto varma ja helppo ratkaisu. Se ei paakkuunnu eikä sitä tarvitse raastaa. Samat edut ovat tietysti myös sinihomejuustoilla.

Välineistä

Tämä resepti on mitoitettu 4 litran kattilalle. Keittiövaakaa käytän lähes kaiken punnitsemiseen, mutta Kiinasta tilaamani vaakalusikka tai -kauha on näppärä pienempien määrien mittaukseen. Sen mittausväli on 0 – 500 g ja tarkkuus 0,1 g. Hinta 1,88 € ja postikuluineen 3,62 €. 2032-paristoa ei tullut mukana.

Lusikassa/kauhassa valkosipulirouhetta. Varsin näppärä ja halpa lisä keittiön varustukseen. Kaikkea se kiinalainen insinööri keksii.

 

Valmistusaineet

• 350 g Myllyn Paras Tummaa makaronia
• litra vettä
• 125 g pakkaus Rainbow sinihomejuustoa
• 170 g pakkaus Milbona sinihomejuustoa
• 450 g pakastepussi herne-maissi-paprika-sekoitusta (”Mixed vegetables”, Lidl)
• 208 g pakastettua pinaattia (”Chopped Spinach”, Lidl)
• 10 g valkosipulirouhetta
• 586 g lohta noin 1 cm paloihin pilkottuna
• 4 dl maitoa
• 130 g soijakastiketta
• 30 g tulistettua ketsuppia, sis. n. 3 g 600 000 scovillen chilikastiketta
• 3 g tilliä

Lähes kaikki ainekset voi lisätä heti, mutta pakasteet vähitellen, jotta kiehuminen ei täysin lakkaa, lohi vasta noin 10 – 15 minuuttia ennen valmistumista, jotta se ei kovin pahasti murenisi, maitoa tarpeen mukaan, jotta nestettä on riittävästi ja soijakastiketta sekä tulistettua ketsuppia tai chilikastiketta maistamisen perusteella.

Aloitin ajan, 35 minuuttia, mittaamisen siitä, kun käänsin keittolevyn täysille ja kaadoin kattilaan litran pullosta niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee. Kun aikaa oli kulunut 35 min., käänsin levyn pois päältä ja otin alla olevan kuvan. Huomaa nesteen määrä ja 4-litraisen kattilan reuna. Pastaa taisi valmistua noin 3,5 litraa.

 

Huomautuksia valmistusaineista

Toba soijakastikkeessa on suolaa 14,4 %, joten suolan määräksi tulee 19 g. Alkuperäisen Tabascon tulisuudeksi on väitetty korkeintaan 4 000 scovilleä, joten sitä tarvittaisiin vähintään 450 g korvaamaan tulistettu ketsuppini. Loppupunnituksen jälkeen maistoin vielä lohipastaani ja koska se maistui turhan miedolle, lisäsin vielä soijakastiketta ja tulistettua ketsuppia.

Rainbow sinihomejuustossa on rasvaa vain 29 %, hinta Prismassa 1,45 €, 11,6 €/kg, Lidlin Milbonassa 32 % ja kilohinta 11,7 €, joten Rainbowta valitsisin mieluummin. Lähi-Salessa sen hinta on 1,79 €, 14,32 €/kg.

Kanankoipipastassa oli samoja aineksia, joten sen huomautukset pätevät tässäkin.

 

Raaka-ainekustannukset ja kilohinta

60 % alennuksella hinta oli 3,02 €.

 

Raaka-aine Hinta/€
Makaroni 0,29
Milbona sinih. 1,99
Rainbow sinih. 1,79
Lohifile 3,02
Pinaatti 0,35
Herne-maissi-paprika 0,94
Maito 0,50
Hinta, n. 3 l/kg 8,88
Hinta/kg 2,96

 

Muutaman tunnin päästä lohipasta on jo hyvin kiinteää.

Muut ruoka-aiheiset kirjoitukseni.

 

0
rkoski
Sitoutumaton Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu