Löysikö 84-vuotias kehonrakentaja nuoruuden lähteen? – Lääkäri, paranna itsesi!
Nyt Tohtori Jeffry S. Life on jo 84-vuotias, mutta edelleen huippukunnossa. Alla olevan esittelyvideon kaltaisia leikekokoelmia löytyy useita eikä yhdessäkään leikkeessä ole mainittu päiväyksiä, mutta mies ei vaikuta vanhentuneen juurikaan runsaan vuosikymmenen aikana, jonka hän on ollut julkisuudessa.
Tarina alkoi jo vuonna 1998, jolloin Life täytti 60 vuotta, oli ylipainoinen, diabeetikko, sydän heikossa kunnossa, väsynyt eikä seksikään sujunut. Ruokavalion uusiminen ja kuntosalilla käynti riittivät pitkään, mutta kun Life huomasi kärsivänsä andropaussista, miesten vaihdevuosista, hän aloitti hormonikorvaushoidon. Lifen ”suunnitelmassa” on paljon muutakin ja vaikka kaikki sen valinnat eivät kaikille olisikaan parhaita mahdollisia, sopii se silminnähden hyvin ainakin Lifelle itselleen.
Kasvuhormonien käytössä on kuitenkin omat riskinsä ja ilmeisesti noin dekadi sitten aiheesta väiteltiin aika paljon ja ylilyöntejä tapahtui tyypilliseen tapaan Yhdysvalloissa, mutta sitä ei täällä huomattu. Kun etsin kaikkien suomalaisten kirjastojen keskitetystä palvelusta, finna.fi:stä Lifen teoksia, yhtäkään ei löytynyt.
Uusin lääkeinnostus on alunperin diabeteslääkkeeksi tarkoitettu metformin, jota on alettu käyttää myös laihdutuslääkkeenä ja ainakin Nir Bazilai, joka on useiden ikääntymistä tutkivien laitosten johtaja tai johtoelinten jäsen, pitää sitä yleislääkkeenä vanhenemiseen eikä pelkästään sen oireina olevien sairauksien hoitoon sopivana. Alla on ensin kolme vuotta vanha TEDx-puhe:
Ja sitten CNN:n ”TV-lääkärin”, Sanjay Guptan 1.8. julkaistu katsaus nuoruuden lähteen etsinnän nykytilaan keskittyen pitkälti juuri Nir Bazilain työhön.
Metformin on ainakin halpa lääke. 100 tabletin pakkaus maksaa suomalaisen apteekin verkkokaupassa 6,61 €.
Medice, cura te ipsum
Healer, heal thyself! Tuo on se muoto, missä minä sen muistin, peräisin jostain vanhentuneesta raamatunkäännöksestä, nykyinen on: Physician, heal thyself, tai niin ainakin Wikipedia väittää. Suomeksi sivun versiota ei löydy.
Jeffry S. Life saa joka tapauksessa roimasti lisää uskottavuutta ikänsä takia. Kovin paljon en viitsinyt kaivella, mutta tuorein löytämäni päiväyksellä varustettu video hänestä on vuodelta 2021, jossa hän lyhyesti kertoo elämänvaiheistaan kirjan julkaisun jälkeen ja se selittää miksi hän ei enää ole pyrkinyt julkisuuteen. Bisnekset eivät tainneet mennä aina ihan putkeen ja sellaista. Omaan tilanteeseeni nähden Life on erittäin kiinnostava, koska olen vain pari vuotta vanhempi kuin hän tehdessään elämänmuutoksensa. Minulla ei kuitenkaan ole mitään hänen vaivoistaan ja yleiskuntokin lienee reippaasti parempi. Ja erityisesti testosteroonitasoon liittyviä oireita minulla ei ole ollut ja lähtötasoni on ollut hyvin korkea. Minulla olisi siis aivan täydet mahdollisuudet tehdä sama perässä, jos vain haluaisin.
Kirjataan nyt tässä yhteydessä omat tärkeimmät veriarvot: Hemoglobiini 172 g/l, mitattu joskus vuodenvaihteen tienoilla, leposyke 55, verenpaine 97/63, eli kaikki paitsi alapaine parempia kuin parempi viitearvo. Muut sitten ihan rajoissa, paitsi leukosyytit koholla, mutta se pitäisi olla jo korjaantunut sekin. Lisäksi ne monet kuvaukset ja mittaamiset, mitä TYKS:n Salon Sairaalassa tehtiin parin viikon aikana pari vuotta sitten, joissa ei mitään löytynyt. Täysin terve hyväkuntoinen mies ihan tutkitusti siis.
Ilkka Liukas on ilmeisesti edelleen 76-vuotias ja hänen uskottavuutensa laski huomattavasti kun luin hänen kirjastaan, mitä ne todella hyvät fyysiset arvot olivat, ei käytännössä mitään. Mies ei ole käynyt punttisalilla. Ja 69-vuotiaana aloittaminen hyvin vaatimattomalta tasolta ei olisi ollut ehkä enää kovin helppoakaan. Hänen kirjallaan ei ole mitään arvoa ja jos siinä on jotain omia ajatuksia, niitä on testattu vain häneen itseensä ja ehkä myös perheenjäseniinkin.
Peter Attia on noin nelikymppinen eikä tee iästään numeroa. Hänen voisi sanoa tekevän jonkinlaista metatutkimusta haastattelemalla pitkäikäisyyteen liittyvien alojen parhaita asiantuntijoita yllättävän laajalla skaalalla. Kirja on vain kalpea aavistus siitä kaikesta tiedosta, jota on tarjolla, ja aika halpakin verrattuna $149 vuotuiseen tilaukseen. Ilmaistakin materiaalia on niin paljon, että hirvittää. Minun mielipiteeni kyllä on, että ihan niin hyvässä kunnossa ei tarvitsisi olla kuin Attia, mutta kun on ollut aktiiviurheilija, niin ihan järkevää se on yrittää pitää se taso, minkä on jo saavuttanut.
David Sinclair on varsin mielenkiintoinen 54-vuotias. Noin neljä kuukautta sitten hän esiintyi India Today Conclavessa ja Business Today -kanavalla julkaistiin alla oleva keskustelu. Sinclairin intialaissyntyinen vaimokin osallistuu hieman yleisön joukosta.
Kaikennäköisiä puuhastelevat ja kokeilevat. Kiitos Ristolle, ks. kommentit.
Asiaan liittyy seuraava blogi.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/varpu-tavi/vanheneminen-on-sairaus/
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen vältellyt David Sinclairiin tutustumista sen jälkeen, kun huomasin, miten keskeinen hänen kirjansa Lifespan oli Ilkka Liukkaan Nuoruuskoodi-kirjan huijausväitteissä, ks. https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/rkoski/laaketiede-3-0/, mutta ei Sinclair ole esittänyt muuta kuin teorioita, tosin hyvin uskottavalla ja ehkä liiankin kansanomaisella tavalla.
Hieman samantyyppinen, hyvin uskottava väite tuli vastaan WaPossa, For better skin, try lifting weights, In a new study, resistance workouts improved the underlying health of facial skin cells and tissue (Tilaajan lahjoittama linkki). Tutkimuksessa oli kuitenkin puutteita, ei ollut kontrolliryhmää ja otanta oli kaikkea muuta kuin satunnainen. Ei ole kuitenkaan mitään syytä epäillä etteikö hyvä lihaskunto heijastuisi positiivisesti myös ihoon, mutta pitäisikö asiaa tutkia vielä tarkemmin? Ehkä vielä joskus, mutta kun hyvä lihaskunto on niin monessa muussakin suhteessa eduksi, ihan riittävän hyvin todistetusti, niin hyvä iho voidaan vain hiljaa noteerata melko varmaksi lisäeduksi.
Ilmoita asiaton viesti
Sinclair on oikeassa – vanheminen on DNA:n rappeutumista, ja tähän prosessiin vaikuttaa ravinto, lepo, liikunta, kylmyys, kuumuus, stressi ja geenit.
Geenit aktivoituvat ja deaktivoituvat pääasiassa ihmisen omien valintojen mukaan, joten siltä osin omaan vanhenemisprosessiin voi vaikuttaa. Sinclairin teos on puutteellinen ainakin rasvahappojen osalta, sillä niistä Sinclair ei sano juuri mitään, mutta muuten Sinclair on oikeilla jäljillä.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, oikeilla jäljillä, mutta vanhenemista ei vielä pystytä mittaamaan helposti ja luotettavasti ja siihen kompastuvat kaikki sen estoyritykset. Pitkät seurantatutkimukset ovat taas hankalia ja kalliita järjestää sekä vievät tietysti paljon aikaa. Edellisessä kirjoituksessani mainittu Attian podcast, 171- Longevity science: caloric restriction studies, aging biomarkers & possible longevity molecules käsitteli tuota ongelmatiikkaa aikamoisen laajasti.
Sinclair lupailee uutta kirjaa joskus ensi vuoden puolella, se on jo työn alla ja ehkä sen pohjatöihin tai ehkä työn käynnistymiseen liittyy Sinclairin noin vuoden vanha podcast-sarja, jossa on 8 reilun tunnin osaa, löytyy ainakin osoitteesta https://www.youtube.com/@DavidSinclairPodcast/videos Ilmeisesti käyvät läpi vanhan kirjan pääkohdat. Täytyy katsoa.. Ehkä ne eivät täysin korvaa kirjaa, mutta ovat varmaankin ihan hyvä tiivistelmä siitä uutta odotellessa.
Ilmoita asiaton viesti
Luin tuon kirjoituksen aikoinaan uutena ja minua hämäsivät suuresti kirjoittajan valokuvat itsestään. Miten ne liittyivät aiheeseen? Nyt kun sen lukee paljon paremmilla pohjatiedoilla, se avautuu ihan toisin.
Kiitos kuitenkin viittauksesta Sinclairiin. Sen ansiosta kirjoitus täydentyi aika kattavaksi kaksiosaiseksi katsaukseksi aihealueen popularisoijiin ja tavallisille ihmisille sekä vakavillekin harrastelijoille suunnattuun materiaaliin.
Ilmoita asiaton viesti