Maksamakaronilaatikko

Vesi ja mausteet puuttuvat valmistusaineista kuvassa.

Luulisi että kaikki mahdolliset ruokareseptit on jo keksitty, mutta ehkä ei sittenkään. Googlatessa löysin kaksi mainintaa kouluruuasta, ilmeisesti saman henkilön kirjoittamia, mutta maksan tyyppiä ei mainittu, joten oletan, että kyseessä oli halvempaa ja huonomman makuista maksaa kuin broilerin maksa. Saatan siis olla ensimmäinen suomalainen, joka on keksinyt tämän reseptin ja maistanut broilerinmaksalaatikkoa. Sinä voit olla toinen, joka pääsee sitä maistamaan, jos pidät kiirettä.

Hakusanalla maksapasta löytyy pari niin erikoista reseptiä, että jo ainekset karsivat niiden kokeilun halun ja melkoisen erilaisia ne ovat kuin minun reseptini. Niin ja jos reseptissäni esimerkiksi valko-sinihomejuusto tai yleensäkin homejuustot eivät innosta, niin uskoakseni tavallinen sulatejuusto korvaisi sen aivan mainiosti.

Ainekset

  • Broilerin maksaa 300 g
  • Tummaa makaronia 200 g, puoli pussia
  • Kolme isoa sipulia, 400 g
  • Ruokakermaa 2 dl
  • Valko-sinihomejuustoa 150 g
  • Soijakastiketta 145 g, Toba, suola-% 14,4, suolaa 21 g
  • Tulistettua ketsuppia 39 g, sisältää 600 000 scovillen chilikastiketta 4 g
  • Tilliä 2 g
  • Vettä 3 – 4 dl

Toba-soijakastiketta löytyy litran pulloissa Citymarketeista. Ketsupin sekoitan itse lisäämällä siihen 10 % Poppamiehen vahvinta Scorpion-chilikastiketta. 2 grammaa kuivattua tilliä on aika suuri määrä, ehkä noin pari rkl.

Aloitan silppuamalla sipulit kattilaan ja kaadan soijakastiketta sen verran heti leikkulaudalta siirron jälkeen niiden päälle, että ne peittyvät sekoittaessa. Ei itketä enää niin paljon. Sitten kattila liedelle ja täysi teho päälle. Punnitut makaronit, ruokakerma, vettä aluksi noin pari desiä ja juusto myös kattilaan. Ketsupin ja soijakastikkeen lopun voi lisätä jo tässä vaiheessa, jos niiden annosteluun on kehittynyt silmää, muussa tapauksessa on ehkä parempi tehdä niiden lisäys vasta myöhemmin.

Maksa leikataan noin viiden millin kuutioiksi ja se onnistuu parhaiten, kun pakaste on ollut noin pari tuntia jääkaapissa sulamassa hitaasti ja tasaisesti, jolloin se on vielä pehmeästi jäässä. Artikkelikuva on otettu noin 10 minuuttia ennen pilkkomista ja siinä näkyy, että maksa on vielä huurteessa eli jäätynyt.

Maksakuutioiden lisäämisen jälkeen sekoitetaan laiskasti kunnes ne alkavat kypsyä ja sitten säädetään liesi haudutuslämmölle. Tässä vaiheessa tarkastetaan mausteiden määrä ja lisätään tilli.

Valmistusaika riippuu paljon lisätyn veden määrästä ja kuinka pehmeiksi makaronit halutaan. Noin 20 minuuttia lienee minimi, mutta itse pidän siitä, että makaronit ovat pehmeitä, kuten makaronilaatikossa, jolloin 40 minuuttia on aika nopea valmistusaika.

[Vaikeuksien kautta parempaan lopputulokseen: Kun tuon kuvan lataus tänne ei tuntunut onnistuvan millään, kopioin sen omalle palvelimelleni ja lisäsin sen URL:na sekä määritin kuvan linkiksi, joka aukeaa omaan välilehteensä. Sitä kautta 15,5 MP kuvaa voi katsoa täydellä resoluutiolla, skaalata ja kaikkea kivaa.]

Muut ruoka-aiheiset kirjoitukseni.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu