Muista ostaa riittävästi juustoa kypsymään

Otin eilen käyttöön viimeisen kypsymässä olleen kermajuustokilon ja se oli todella maukasta vähintään kaksi kuukautta huoneenlämmössä kypsyneenä. Se sai minut muistelemaan ja kaivamaan vanhoja ruokaostoskuitteja, joka tässä tapauksessa oli varsin helppoa, kun nykyään ne löytyvät kännykästä ja juuri päättyneellä vuosineljänneksellä olen ostanut leivän päälle juustoa vain kaksi kertaa ja molemmat kerrat Lidlistä.

Vuosi alkoi juustojen merkeissä tavallaan kätevästi puhtaalta pöydältä siten, että pidemmän kypsytysajan vaativa halvin mahdollinen kermajuusto oli päässyt kokonaan loppumaan. Otin siis jo 9. tammikuuta ensimmäisen kilon käyttöön ja muistan ihmettelleeni, miten niin mautonta ja ainakin minun mielestäni lähes syömäkelvotonta raakaa tuotetta kehdataan Suomessa myydä ja silti sellaista kansa ostaa mielellään. Muistaisin yrittäneeni sitä kypsyttääkin huoneenlämmössä, mutta se oli kyllä aika sottaista puuhaa, kun rasvaisesta kermajuustosta pyrkii rasva silloin erottumaan. Seuraava kilo ehti kypsyä jo välttäväksi noin parissa viikossa ja kun siirsin sen jääkaappiin kovettumaan ennen käyttöönottoa, ei se enää ollut sottaistakaan.

Kermajuuston kulutustahtikin on helppo laskea, joskin siitä tulee hieman hankala 7 pakkausta tai kiloa 12 viikossa eli hieman enemmän kuin kilo kahdessa viikossa. Jos oletetaan, että paras kypsytysaika olisi kaksi kuukautta, olisi kypsytysvarasto neljä kiloa, joka pitäisi seuraavalla kauppareissulla täyttää sekä kulutusvara seuraavaan asti, esimerkiksi kuukauden päähän eli kaksi kiloa ja yhteensä kuusi.

Kuiteissa toinen toistuva juustolaji, 200 gramman valko-sinihomejuusto on selvästi helpompi tapaus. Se kypsyy ihan riittävästi huoneenlämmössä jo parissa viikossa ja vaikka muuten sitä säilytän jääkaapissa, on sen pakkauskoko ja kulutus niin pientä. että samanlaista pidemmän tähtäimen suunnittelua ei ole tarvetta tehdä. Ostaa vain suunnilleen reilusti riittävästi seuraavaan kertaan.

Tämä voi vaikuttaa autistiselta ja vaivalloiselta, mutta niin ajattelin lukiessani Stephen Wolframin innosta kerätä dataa tai tilastoa omasta elämästään ehkä joskus 15 vuotta sitten. Wikipediasta:

Wolfram has an extensive log of personal analytics, including emails received and sent, keystrokes made, meetings and events attended, recordings of phone calls, and even physical movement dating back to the 1980s. In the preface of A New Kind of Science, he noted that he recorded over one-hundred million keystrokes and one-hundred mouse miles. He has stated ”[personal analytics] can give us a whole new dimension to experiencing our lives.”[51]

[Bing Translator:] Wolframilla on laaja loki henkilökohtaista analytiikkaa, mukaan lukien vastaanotetut ja lähetetyt sähköpostit, tehdyt näppäinpainallukset, kokoukset ja tapahtumat, joihin osallistuttiin, puhelutallenteet ja jopa fyysinen liike 1980-luvulta lähtien. A New Kind of Science -kirjan esipuheessa hän totesi tallentaneensa yli sata miljoonaa näppäinpainallusta ja sata hiiren mailia. Hän on todennut: ”[Henkilökohtainen analytiikka] voi antaa meille aivan uuden ulottuvuuden elämämme kokemiseen.

Lidlin juustojen ravintoarvot vielä, kun niitä ei ainakaan helpolla löydä netistä:

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu