Oletko kuunnellut kaikki klassikkolevyt? – Erään tekoälyavusteisen huijauksen anatomia
The Jimi Hendrix Experience julkaisi kolme studioalbumia ja niistä kaksi on puhkisoitettuja: Are You Experienced ja Electric Ladyland, mutta Axis: Bold as Love on jäänyt hyvin vähälle huomiolle. Itse olen varmuudella kuullut sen 13:sta kappaleesta aikaisemmin vain kaksi. Wikipedian mukaan: ”Albumin tunnetuin kappale on herkkä balladi ”Little Wing”, jonka esimerkiksi Stevie Ray Vaughan ja Eric Clapton ovat versioineet. Myös kappale ”Little Miss Lover” on mainitsemisen arvoinen funk rockin edelläkävijänä.” Kolmanneksi tunnetuin ””Spanish Castle Magic” vakiintui Hendrixin konserttiohjelmiston osaksi.” on mahdollisesti mennyt ohi, vaikka olenkin kuunnellut aikoinaan paljon Hendrixin kokoelmalevyjä.
Ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen. Ei se Electric Ladylandin veroinen taida olla, mutta äsken vihdoin ensikuunteluna se vaikutti jopa paremmalta.
Albumi YouTube Musicissa.
Wikipediassa on tyhjentävästi: ”Earthbound on King Crimsonin ensimmäinen konserttitallenne. Se on ollut epäsuosiossa sekä esitysten että huonon äänenlaadun vuoksi, mutta toisaalta esimerkiksi King Crimson -kronikoitsija Sid Smith pitää siihen sisältyvää tulkintaa ”21st Century Schizoid Manista” oikein tärkeänä.” Piti se kerran kuunnella, mutta en suosittele.
Aika hyvä kokoelma Captain Beefheartin helpommin lähestyttävää musiikkia. Tätä levyä ei mainita esimerkiksi Wikipediassa lainkaan ja kai siihen syynsä on, mutta musiikki on hyvää. Tämä oli aika yllättävä löytö, koska olin noin vuosi sitten käynyt Vaski-kirjastojen Captain Beefheart -tarjonnan hyvin tarkkaan läpi ja sieltä löytyi selvästi vähemmän julkaisukelpoisia levyjä aiemmin julkaisemattomasta materiaalista.
Albumi Youtube Musicissa.
Mikä tuo DistroKid sitten on?
Lisäys: Erään tekoälyavusteisen huijauksen anatomia
Kesti jonkin aikaa tajuta, miksi joku lataisi tekemäänsä tai generoimaansa musiikkia jonkun toisen nimellä. Ratkaisu löytyi Wikipedian DistroKid-sivulta: (suomennos Google Translate)
Heinäkuussa 2015 musiikillisen näyttelijän Jack & Jackin DistroKid-julkaisu nousi iTunes-listan ykköseksi maailmanlaajuisesti. [4] [5] Tämä oli erityisen huomionarvoista, koska DistroKid ei ota palkkioita tai rojalteja, joten tämä oli ensimmäinen kerta, kun listaykkösenä oleva artisti pystyi pitämään 100% tuloistaan. [2]
Jos olen ymmärtänyt oikein, YouTuben automaattisesti generoimille artistisivuille ladatuista kappaleista tulevat korvaukset menevät mutkien kautta artistille, mutta kun DistroKidillä on oma järjestelmänsä, menevät rahat sille, joka on maksanut DistroKidille musiikkinsa levittämisestä ja kun DistroKid ei ilmeisesti tarkista onko lataajalla oikeutta käyttää artistinimeä, on rikos mahdollinen.
Olen ilmoittanut 25.6.2024 YouTubelle yhdestä kappaleesta Roskasisältöä/harhaanjohtava > Huijaus tai petos, mutta se on vielä käsiteltävänä.
Rick Beaton parin viikon ikäinen vuodatus tekoälyn generoimasta musiikista:
Ja sitten erään muusikon kokemus Udion käytöstä generoimaan musiikki hänen sanoitukseensa, julkaistu kolme viikkoa sitten:
Sanoituksen olisi tietysti voinut generoida vaikkapa Chat-GPT:llä. Suno on toinen ilmeisen suosittu ja tekoälymusiikkigeneraattoreiden arvosteluja ja vertailuja löytyy vaikka kuinka paljon. Hakutermi ”Ai generated music” tuotti runsaasti osumia ja voi siihen lisätä vielä video-sanan loppuun, niin on koko tuotanto kasassa.
”Oletko kuunnellut kaikki klassikkolevyt?”
En tiedä.
Fyysisistä tallenteista hyllyissäni (6 eri formaattia 78 kierroksen savikiekoista, vinyylisinnkuihin ja lp:iin. DAT-nauhoihin, CD- ja blue ray levyihin, C-kasetteihin) noin 50 % on klassista musiikkia, 20 % jazzia, etnoa, flamencoa, fadoa, ja loput 30 % pop, rock, blues. country, folk ym.
Spotifyn tilaajana minulla on pääsy lähes kaikkeen julkaistuun musiikkiin.
Siis mitkä ”klassikkolevyt”?
Väittäisin että melkein joka genrestä (paitsi rap, hip hop, transe, elektro, house jne.), jopa kotimaisesta iskelmästä ja 50-60 – lukujen lastenlauluista, sekä ruotsalaisesta ja saksalaisesta schlagerista olen suureen osaan kunkin genren klassikkoista tutustunut.
Klassinen tai ns. taidemusiikki sisältää tietysti myös valtavasti alagenrejä.
Klassikot väitän kuitenkin pääosin tuntevinani.
Jimi Hendrixin elämän aikana julkaistuista harvoista (4 lp joista 1 tupla ja lisäksi kokoelma) julkaisuista Bold as Love on suosikkini.
Electric Ladyland on vasta sijalla 3, sen ehdoton hitti on All Along the Watchtower. Debyytti-lp:n rankkaan toiseksi parhaaksi, sen sävellysmateriaali on oivallista – klassikkoja puolet kappaleista.
Ilmoita asiaton viesti
Pitänee kuunnella Hendrixin levyt uudelleen jonkin ajan kuluttua. Silloin aikoinaan niitä suosituimpia soitettiin kyllästymiseen asti ja jäi sellainen oletus, että oli kuullut ihan kaiken ja liian monta kertaa.
Hieman vastaava yllätys oli kai jo pari vuotta sitten Beatlesien ”The White Album” -tupla. Taisi olla ainakin kolmannes kappaleista sellaisia, että olen varma, että en ollut aiemmin kuullut. Siitäkin minulla oli ainakin aikomus jotain kirjoittaa, mutta taisi jäädä kokonaan tekemättä. Vähän senkin takia julkaisin nyt kovin paljon miettimättä ja hautomatta. Otsikoksi olisi ainakin voinut yrittää jotain parempaa keksiä.
Spotifysta minulla on ikävä muisto noin 8 vuoden takaa. King Crimsonia ei ollut lainkaan ja muutenkin tuli vaikutelma, että valikoima on vajaa ja uutta hittimuzakkia tyrkytetään ihan liian innokkaasti. Kai se siitä on muuttunut, mutta YouTube Music tuli Premiumin ilmaisena lisukkeena ja on varsin hyvä. Kun tuli Toukokuussa puoli vuotta täyteen, sain kännykkään ilmoituksen tai mainoksen, että olen ”platina-kuuntelija”. Kuunneltua musiikkia noin 350 tuntia ja videoiden kanssa yhteensä 1 000 tuntia. Se on noin 2 tuntia keskimäärin musiikkia päivässä ja videot siihen päälle 4 tuntia.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkistin juuri että kyllä Spotifysta löytyy koko King Crimsonin tuotanto plus iso määrä erilaisia kokoelmia.
Tietääkseni Neil Young on harvoja ”Spotify kapinallisia”, jota peesasi solidaarisuudesta toinen kanadalainen klassikkosäveltäjä Joni Mitchell. Nyt heidäkin tuotantoaan jo taas löytyy Spotifystä.
Joitakin klassisen musiikin tuotteita ei löydy Spotifystä, mutta niitäkin on suhteellisen (!) vähän. Esim. Lotta Wennäkosken, upean nuoren naissäveltäjän koko tuotantoa ei löydy mutta pääteoksista osa kyllä. Suosittelen.
Mitä muuten Beatlesin tuotantoon tulee, itse fanittajana väitän kuunnelleeni paitsi koko tuotannon myös kaikki saatavilla olevat demot ja otokset, joita löytyykin mm. Youtubesta kiitettävästi.
Ilmoita asiaton viesti
Prince kapinoi myös Spotifyta ja YouTubea vastaan. Hänen kuolemansa jälkeen kaikki löytyy niistäkin.
Ilmoita asiaton viesti