Parhaat musiikkivideot

Toinen säästämistäni vinyyleistä.

Minulle Le Sacre (du printemps), The Rite of Spring, Kevätuhri on aina ollut vain musiikkiteos ja todella merkittävä sellainen. Se aloitti mielestäni 1900-luvun modernin musiikin ja irtautui perinteestä. Toki tiesin, että se on sävelletty balettimusiikiksi, mutta minä en juurikaan arvosta tanssia.

Minulla on ollut tapana kuunnella Le Sacre keväisin. Nyt kun Etelä-Suomessa ei ole ollut vielä talvea ja tuskin tuleekaan, on myös musiikin maailmankirjat sekaisin. Löysin alla olevan Champs-Elysées-teatterissa kuvatun esityksen jo noin kuukausi sitten ja olen kuunnellut ja katsellut sen jo kolme kertaa. Teos on noin 40 minuuttia pitkä, joten se on aika pitkä ”aikainvestointi”.

 

Toinen Youtubesta jälkikäteen löytynyt ”näytelmä” tai tanssiesitys on Jethro Tullin The Story of The Hare Who Lost His Spectacles, joka on eräänlainen välisoitto tai -esitys levyllä A Passion Play (kärsimysnäytelmä). A Passion Play on aika erikoinen sävellys. Se on kahdessa osassa lähinnä kai sen takia, että kun sen kokonaispituus on noin 38 minuuttia, mahtui siitä vain noin puolet LP-levylle. Minulla on kyllä alkuperäinen vinyyli, mutta ei soitinta, joten en voi tarkistaa pitikö levy kääntää välisoiton aikana vai jälkeen. Alla oleva video on muka 720p, mutta todennäköisesti VHS-nauhalta, ääniraita on korvattu jälkikäteen, joten se sentään on hyvätasoinen.

 

Passiosta tulee ensimmäisenä tietysti mieleen Matteus-passio, mutta siitä ei löydy Youtubesta yhtä vaikuttavaa versiota kuin Turun Logomossa vuonna 2011 esitetty Felix Mendelssohnin sovitus. TS:n jutun Logomon Matteus-passio on kulttuuriteko kuvasta saa aika hyvän käsityksen siitä, että kyseessä on myös eräänlainen näytelmä. Uskoisin että alla oleva Kölnin filharmoonikkojen ja Collegium Vocale Gentin versio on paras Youtubessa tällä hetkellä.

Ensimmäisen kommentin loppu on hauska: ”Hello, my name is Joop and I’m a Bachaholic….” Teoksen kesto on 3:09.

Logomon esityksestä löytyy lyhyt esittelyvideo:

 

Frank Zappan teoksista vain The Yellow Shark sisältää tanssitun kappaleen G-spot Tornado. Se on sentään melko lyhyt, 4:29.

 

Koyaanisqatsin näin ensimmäisen kerran hyvin kuumana kesäpäivänä Tukholmassa viileässä ilmastoidussa elokuvateatterissa. Se oli siis ympäristönkin takia vaikuttava kokemus. Vuonna 2012 siitä julkaistiin Blu-ray-levyllä HD 1080p -versio, mutta alla on 10 minuuttia alkua 720p-tarkkuudella.

Kai sitäkin voi kutsua musiikkivideoksi, kun kuva ja musiikki ovat yhtä tärkeitä.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu