Proteiinipuuro

Ikean lasilautanen maksoi vain euron ja nykyään käytän vain saman sarjan ruokailuastioita. Lautasella on hieman runsas puolet reseptin annoksesta.

Olen käyttänyt muuten samassa puuroreseptissä myös kaurahiutaleita, mutta ruis sopii minun makuuni paremmin ja kaura tahtoo tarttua sitkeämmin ruokailuvälineisiin niin, että ne eivät puhdistu kunnolla tiskikoneessa. Se on siis osasyy otsikolle, mikä tahansa viljahiutale pitäisi kelvata. Soijarouheen ja viljahiutaleiden suhdettakin voi muuttaa, mutta koska soijarouhe imee enemmän vettä, pitäisi veden määrää säätää sen mukaan. Munien määrä vaikuttaa soijakastikkeen määrän tai oikeastaan suolan tarpeeseen, joten niitä olisi syytä säätää samalla skaalalla. 30 ml tosin on varsin kätevä mitta, koska pienet muovikauhat ovat sen vetoisia. Soijakastike onkin ainoa aines kananmunien (4 kpl) lisäksi, jota en mittaa vaa’alla.

Käyttämääni vaaleaa soijarouhetta ei sattunut olemaan täyttä pakkausta, mutta tummassa on vain sokeriväriä, jolla ei ole muuta vaikutusta kuin väri. Toba soijakastiketta löytyy ainakin Citymarketeista.

Valmistus

Laita noin ½ litraa vettä kiehumaan vedenkeittimeen. Laita noin 1½ litran kattila keittiövaa’alle ja vaaka päälle. Mittaa hiutaleet, soijarouhe ja maustevaa’alla suola kattilaan. Veden pitäisi jo kiehua, joten lisää myös se. Kattila liedelle ja levy täydelle teholle. Sekoita ja kun huomaat veden kiehuvan jälleen, laita kansi päälle ja levy pois päältä. Anna hautua vähintään 5 minuuttia.

Riko munat ja laita levy jälleen täydelle teholle. Kaada soijakastiketta pieni kauha täyteen ja vatkaa se munien joukkoon puuron pinnalla. Kun soijakastike on sekoittunut muniin, sekoita seos puuroon ja odota hetki hyytymistä edelleen sekoittaen ja sitten levy pois päältä hieman ennakoiden.

En ole kumpaakaan vaihetta kellottanut, mutta kai ne jotain minuutin tai kahden välillä vievät. Keraaminen liesi on nopea ja minulla on kätevä 0,1 gramman tarkkuuksinen pienen kauhan muotoinen elektroninen maustevaaka.

Resepti ja ravintoainelaskelma

Paino, g Proteiini Kuitu Hiilihydr. Suola Energia, kcal Hinta, €
Ruishiutale 60,00 6,00 10,20 36,00 201,00 0,14
Soijarouhe 60,00 31,80 10,20 19,98 210,00 0,42
Kananmuna, 4 kpl 272,00 34,27 0,82 364,48 1,03
Soijakastike 30,00 2,25 1,80 4,32 18,00 0,19
Suola 2,00 2,00
Vesi 400,00
Summa 824,00 74,32 20,40 58,60 6,32 793,48 1,77
Pit., %, kcal/100 g, €/kg 9,02 2,48 7,11 0,77 96,30 2,15

Veden haihtumista en ole ottanut huomioon, mutta sillä on vaikutusta vain pitoisuuksiin, ei määriin.

Resurssit

Reseptilaskenta-arkki on ladattavissa Google Drivestä. Siinä on myös raaka-aineiden ravintoarvot ja hinnat.

Muut ruoka-aiheiset kirjoitukseni (Raimon reseptivihko, eivät mahdu enää yhdelle sivulle!).

Ikean OFTAST Syvä lautanen, valkoinen, maksaa edelleen euron, mutta mitään Oftast-sarjan astioita ei enää lähetetä toimitusmyyntinä, ne pitää itse hakea myymälästä. Lisäksi leipälautanen ja 15 cm kulho maksavat euron, kun ainakin toinen niistä maksoi vain 0,50 € silloin, kun minä ostin niitä aika suuren määrän. Iso tarjoilukulho maksaa nyt 2 €, mutta taisi olla vain euron minun ostaessani.

The Washington Post: 5 things to know about protein (Tilaajan lahjoittama artikkeli).

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu