Proteiinipuuro
Olen käyttänyt muuten samassa puuroreseptissä myös kaurahiutaleita, mutta ruis sopii minun makuuni paremmin ja kaura tahtoo tarttua sitkeämmin ruokailuvälineisiin niin, että ne eivät puhdistu kunnolla tiskikoneessa. Se on siis osasyy otsikolle, mikä tahansa viljahiutale pitäisi kelvata. Soijarouheen ja viljahiutaleiden suhdettakin voi muuttaa, mutta koska soijarouhe imee enemmän vettä, pitäisi veden määrää säätää sen mukaan. Munien määrä vaikuttaa soijakastikkeen määrän tai oikeastaan suolan tarpeeseen, joten niitä olisi syytä säätää samalla skaalalla. 30 ml tosin on varsin kätevä mitta, koska pienet muovikauhat ovat sen vetoisia. Soijakastike onkin ainoa aines kananmunien (4 kpl) lisäksi, jota en mittaa vaa’alla.
Valmistus
Laita noin ½ litraa vettä kiehumaan vedenkeittimeen. Laita noin 1½ litran kattila keittiövaa’alle ja vaaka päälle. Mittaa hiutaleet, soijarouhe ja maustevaa’alla suola kattilaan. Veden pitäisi jo kiehua, joten lisää myös se. Kattila liedelle ja levy täydelle teholle. Sekoita ja kun huomaat veden kiehuvan jälleen, laita kansi päälle ja levy pois päältä. Anna hautua vähintään 5 minuuttia.
Riko munat ja laita levy jälleen täydelle teholle. Kaada soijakastiketta pieni kauha täyteen ja vatkaa se munien joukkoon puuron pinnalla. Kun soijakastike on sekoittunut muniin, sekoita seos puuroon ja odota hetki hyytymistä edelleen sekoittaen ja sitten levy pois päältä hieman ennakoiden.
En ole kumpaakaan vaihetta kellottanut, mutta kai ne jotain minuutin tai kahden välillä vievät. Keraaminen liesi on nopea ja minulla on kätevä 0,1 gramman tarkkuuksinen pienen kauhan muotoinen elektroninen maustevaaka.
Resepti ja ravintoainelaskelma
Paino, g | Proteiini | Kuitu | Hiilihydr. | Suola | Energia, kcal | Hinta, € | |
Ruishiutale | 60,00 | 6,00 | 10,20 | 36,00 | 201,00 | 0,14 | |
Soijarouhe | 60,00 | 31,80 | 10,20 | 19,98 | 210,00 | 0,42 | |
Kananmuna, 4 kpl | 272,00 | 34,27 | 0,82 | 364,48 | 1,03 | ||
Soijakastike | 30,00 | 2,25 | 1,80 | 4,32 | 18,00 | 0,19 | |
Suola | 2,00 | 2,00 | |||||
Vesi | 400,00 | ||||||
Summa | 824,00 | 74,32 | 20,40 | 58,60 | 6,32 | 793,48 | 1,77 |
Pit., %, kcal/100 g, €/kg | 9,02 | 2,48 | 7,11 | 0,77 | 96,30 | 2,15 |
Veden haihtumista en ole ottanut huomioon, mutta sillä on vaikutusta vain pitoisuuksiin, ei määriin.
Resurssit
Reseptilaskenta-arkki on ladattavissa Google Drivestä. Siinä on myös raaka-aineiden ravintoarvot ja hinnat.
Muut ruoka-aiheiset kirjoitukseni (Raimon reseptivihko, eivät mahdu enää yhdelle sivulle!).
Ikean OFTAST Syvä lautanen, valkoinen, maksaa edelleen euron, mutta mitään Oftast-sarjan astioita ei enää lähetetä toimitusmyyntinä, ne pitää itse hakea myymälästä. Lisäksi leipälautanen ja 15 cm kulho maksavat euron, kun ainakin toinen niistä maksoi vain 0,50 € silloin, kun minä ostin niitä aika suuren määrän. Iso tarjoilukulho maksaa nyt 2 €, mutta taisi olla vain euron minun ostaessani.
The Washington Post: 5 things to know about protein (Tilaajan lahjoittama artikkeli).
Soijarouhetta miesihminen ei voi käyttää päivittäin jatkuvasti, tai muutoin saa luulla itseään siitossonniksi.
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä.
Minä olen käyttänyt soijarouhetta päivittäin jatkuvasti yli vuoden ajan ja lähes päivittäin kaksi vuotta enkä ole huomannut mitään muutosta seksuaalisuudessani, joka voisi siitä johtua. Tosin alkoholin käytön lopettaminen reilu kaksi vuotta sitten ja lihaskuntoharjoittelun aloittaminen keväällä ovat kyllä selvästi lisänneet kyvykkyyttä vaikka intoa ei ole juurikaan ollut, sattuneesta syystä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen joskus lisännyt raejuustoakin puuroon ja lakkahillolla maustettu oli oikein maukastakin. Ostan sitä kuitenkin vain ”punaleimaisena” eli 60 % alennuksella eli käytännössä harvoin. Se ja rahka ovat melko hyviä ja edullisia proteiinilähteitä, raejuustossa n. 15 % ja rahkassa n. 10 %, mutta ne ovat kaukana soijarouheen 53 prosentista (vegesun) n. 7 € kilohintaan.
Soijarouheella on yksi tärkeä ominaisuus, joka on sekä hyvä että huono. Sillä ei ole oikeastaan omaa makua, mutta se imee tai jopa vahvistaa muita makuja, joten se sopii hyvin jatkamaan kalliimpaa proteiinipitoista lihaa tai kalaa. Aika hyvä suhde on puolet ja puolet, mutta 2/3 soijarouhetta vielä menettelee.
WaPon artikkelia voisi pelkistää, että normaali ihminen tarvitsee gramman proteiinia painokiloa kohden vuorokaudessa ja jos kasvattaa lihaksia, niin kaksi. Tuossa puuroannoksessa on siis jo päivän annos, mutta vain kolmannes isolle kuntosalitreenaajalle ja minä olen tällä hetkellä tuo jälkimmäinen.
Ilmoita asiaton viesti
Olen vähentänyt munien määrää ensin kolmeen ja nyt kahteen. Tärkein syy on hajumuistot 😉 mutta on ne kalliimpia proteiinilähteitä kuin soijarouhe ja samalla soijakastikkeen eli suolan vähentäminen on jotenkin helpompaa tai luontevampaa. Kauhalla mitatusta on vaikea sanoa, mutta ehkä jopa kolmannekseen?
Se on kehittävää kirjoittaa ja tehdä resepti laskelmineen. Huomaa virheet tai puutteet paremmin. Vaikka 0,77 % suolaisuus ei ole mikään erikoisuus tai erityisen suolainen (1.0 % lienee yleisin tai keskiarvo), on 6,32 g jo yli 5 gramman päiväsuosituksen.
Ilmoita asiaton viesti