Säästövinkki ruuanlaittoon – Tee se itse suuruste
Vanhanaikainen tapa käyttää vehnäjauhoja suurustamiseen on tosi halpa, mutta hankala. Kilohinta vain 0,45 €. Kätevyytensä takia olen usein käyttänyt Maizenan suurusteita jo noin 15 vuoden ajan. Niiden kilohinta vain on peräti 8,20 € eli lähes 20-kertainen. Kyse ei tietysti ole kerralla suurista summista, mutta tuo suhdeluku on varsin häiritsevä.
Toinen minua häiritsevä ongelma on käsistä karanneen sienestysharrastuksen tuottama sienijauheen määrä. Sitä riittää arviolta vielä ainakin viideksi vuodeksi nykyisellä kulutustasolla. Olisi kiva taas tuntea, että sienestyksessä on jotain järkeä taloudellisessakin mielessä.
Minä siis sekoitin ongelmat eli jauhot keskenään ja kyllä se helpotti kokonaistilannetta ihan merkittävästi. Vehnäjauhojen sijaan olen käyttänyt Maizenan Maissitärkkelystä (5,73 €/kg) halvempaa S-ryhmän Rainbow maissitärkkelystä (2,45 €/kg) ajatuksella, että se olisi jotenkin soveliaampaa juuri suurustamiseen. (Tuon Rainbown takia tämän jutun linkit ovat kaikki S-ryhmän Foodie-palveluun.)
Reseptini on ollut yksinkertainen. Läpinäkyvä pakasterasia keittiövaa’alle ja kumpaakin jauhoa yhtä monta grammaa. Ravistetaan kunnes valkoisia läikkiä ei enää näy. Saa sekoittaa suoraan kiehuvaan kastikkeeseen aivan kuten Maizenan suurustettakin.
Tätä kirjoittaessa tuli mietittyä, että ratkaisen omia ongelmiani tehokkaammin nostamalla miedon makuisen herkkutattijauheen määrää suhteeseen 2:1 ja samalla paakkuuntuminen tai klimppiytyminen estyy vielä varmemmin.
Muilla kun ei liene sienijauheongelmaa, kehottaisin kokeilemaan vehnäjauhojakin hinnan takia sekä maitojauhetta, koska siinä on myös laktoosia, kuten Maizenan suurusteessa 29 %. Tomusokeri olisi kyllä halvempaa.
Tulipa valittua typerä otsikko. Juttu on muhinut mielessä jo jonkin aikaa, mutta en ole keksinyt hyvää tapaa esittää triviaalin ongelman melkoisen orginaalia ja kätevää ratkaisua.
Ilmoita asiaton viesti
Tuli luettua tämä opastus.
Etkös voisi ajatella, että niitä sienestettyjä sieniä voi hyödyntää muullakin tavoin kuin sienijauhona? Silloin voit hyvällä omalla tunnolla kerätä vaikka minkälaisista apajista, kyllä niille käyttöä riittää.
Toinen juttu mikä tuli mieleen oli tuo hintaeron korostaminen ja edullisuuden optimointipyrkimys. Riippuen siitä kuinka usein suurustamista tarvitsevaa kastiketta valmistat parinsadan gramman suuruspakkaus riittää useaksi kuukaudeksi, ellei vuodeksi. Vaikka se maksaisi 8 euroa kilo, niin tuon vuoden aikana joutuisit siihen investoimaan noin kaksi euroa. Puolta halvempi tuote antaisi siis yhden euron säästön vuodessa eli jotain 0,25 senttiä päivää kohden. Jos tuon säästön saamiseksi joutuu minkäänlaista eforttia pukkaamaan, niin en kehoittaisi siihen.
Ilmoita asiaton viesti
Kuivaaminen on monella tapaa paras säilöntätapa. Minulla on vieläkin yksi täysi 0,75 l. pakasterasia, n. 250 g, herkkutattijauhetta vuodelta 2014. Hyvin ovat säilyneet. Seuraavat ovat pari rasiaa vuodelta 2016 ja loput ovatkin vuodelta 2017. Suppilovahveroita jauhettuna on 10 vuoden takaa.
Jauhe on helpoin ruuanlaiton kannalta. Ei vaadi liotusta. Lisäksi tilan säästökin on aika suuri suhteellisesti. Minulla oli yhdessä vaiheessa jauhetta noin 10 kg eli noin 30 litraa. Kuivattuina viipaleina varmaan useampi sata litraa. Pakastettuna arviolta yksi iso arkkupakastin olisi voinut riittää.
Minulla ruuanlaitto on jotenkin syklistä. Olen nyt noin kuukauden aikana tehnyt pakastimiin noin 100 litraa keittoja ja kastiketta reilu 10. Keitot maistuu yleensä talvella, kunhan se vain tulisi.. Kastikkeisiin olisi varmaankin mennyt yksi suurustepakkaus. Pakastimia minulla on kolme. Iso arkku ja kaappi sekä kolmas pieni yhdistelmäkaapissa. Toinen tapa kuvata ruuanlaittoani olisi suurkeittiötyylinen. Silloin tulee kiinnitettyä huomiota melko pieniinkin yksityiskohtiin.
Ilmoita asiaton viesti