Säästövinkki ruuanlaittoon – Tee se itse suuruste

Vanhanaikainen tapa käyttää vehnäjauhoja suurustamiseen on tosi halpa, mutta hankala. Kilohinta vain 0,45 €. Kätevyytensä takia olen usein käyttänyt Maizenan suurusteita jo noin 15 vuoden ajan. Niiden kilohinta vain on peräti 8,20 € eli lähes 20-kertainen. Kyse ei tietysti ole kerralla suurista summista, mutta tuo suhdeluku on varsin häiritsevä.

Toinen minua häiritsevä ongelma on käsistä karanneen sienestysharrastuksen tuottama sienijauheen määrä. Sitä riittää arviolta vielä ainakin viideksi vuodeksi nykyisellä kulutustasolla. Olisi kiva taas tuntea, että sienestyksessä on jotain järkeä taloudellisessakin mielessä.

Minä siis sekoitin ongelmat eli jauhot keskenään ja kyllä se helpotti kokonaistilannetta ihan merkittävästi. Vehnäjauhojen sijaan olen käyttänyt Maizenan Maissitärkkelystä (5,73 €/kg) halvempaa S-ryhmän Rainbow maissitärkkelystä (2,45 €/kg) ajatuksella, että se olisi jotenkin soveliaampaa juuri suurustamiseen. (Tuon Rainbown takia tämän jutun linkit ovat kaikki S-ryhmän Foodie-palveluun.)

Reseptini on ollut yksinkertainen. Läpinäkyvä pakasterasia keittiövaa’alle ja kumpaakin jauhoa yhtä monta grammaa. Ravistetaan kunnes valkoisia läikkiä ei enää näy. Saa sekoittaa suoraan kiehuvaan kastikkeeseen aivan kuten Maizenan suurustettakin.

Tätä kirjoittaessa tuli mietittyä, että ratkaisen omia ongelmiani tehokkaammin nostamalla miedon makuisen herkkutattijauheen määrää suhteeseen 2:1 ja samalla paakkuuntuminen tai klimppiytyminen estyy vielä varmemmin.

Muilla kun ei liene sienijauheongelmaa, kehottaisin kokeilemaan vehnäjauhojakin hinnan takia sekä maitojauhetta, koska siinä on myös laktoosia, kuten Maizenan suurusteessa 29 %. Tomusokeri olisi kyllä halvempaa.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu