Sienestysreissu 5.9.2023

Kotoa sienipaikalle on matkaa hieman vajaa 2 kilometriä ja seuraava hyvä paikka on samaa tietä vielä noin 1,5 km. Siellä en tällä kertaa käynyt, koska korillisessakin on tekemistä oikeastaan jo liikaa.

Tiedote
Presidentinvaalikisa kuumenee ja Vaalietkot tekee paluun – Tilaa maksuton uutiskirje! Tilaamaan —>
Kotoa sienipaikalle on matkaa hieman vajaa 2 kilometriä ja seuraava hyvä paikka on samaa tietä vielä noin 1,5 km. Siellä en tällä kertaa käynyt, koska korillisessakin on tekemistä oikeastaan jo liikaa.
Mustatorvisienipaikka jäi käymättä, mutta kanttarelleja oli vielä täälläkin runsaasti. Netistä löytyi paistinpannua helpompi pakastustapa:
Uusi ja nopea tapa valmistella sienet pakkaseen: käytä ne uunissa
https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/kokkaa/niksit/uusi_ja_nopea_tapa_valmistella_sienet_pakkaseen_kayta_ne_uunissa
Laitoin aika reippaasti kerralla, joten käännön jälkeen vielä 20 min., ja jätin alempaan lämpöön joksikin aikaa jotta neste haihtui pois.
– Ylivuotisia sikurirouskuja on vielä kuivattuina, niitä ei kerralla monta kulu.
Ilmoita asiaton viesti
Pakastaminen on minun mielestäni väärä tapa säilöä sieniä pääsääntöisesti ja tähän olen keskenäni neuvotellut poikkeuksina toistaiseksi vain lampaankäävät, joita ei ole kuitenkaan paljon kertynyt, joten niistä ei ole tullut ongelmaa ja nyt toisena tapauksena lähiviikkojen tarpeeksi lähes saman tien syötäväksi. Vähän erilaista kuin silloin, kun edellisen kerran sienestin säilöttäväksi asti vuonna 2017. Niitä herkkutatteja on vieläkin kuivattuna runsaasti, suurin osa jauhona, niin vievät mitättömän määrän tilaa. Sellainen muistikuva, että olisiko niitä ollut 450 litraa?
Nyt sienestämisen ottaa enemmän virkistyksenä ja viihteenä. Ei kovin paljon viitsisi stressata säilönnän kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen kun tuli kerättyä sieniä yli oman tarpeen kuivasin kaikki, nykyään vain nopeammin kuivuvat ohuet, ts. mustatorvisienet ja suppilovahverot.
Ja kuka mistäkin tykkää, mustatorvisienistä tulee mielestäni paras keitto, loraus sherryä mukaan, ja lampaankäävistä popsin osan jo suoraan pannulta.
Ilmoita asiaton viesti
Pitääpä kipaista omalla mustatorvisieniapajalla,
Toissavuonna kannoimme puolitoista muovikassillista ja alkavat olla lopussa.
Säilömme kuivaamalla ja lisäämme yhteen sun toiseen ruokaan murskattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Luin juttua lampaankäävän tunnistamisesta kertauksena, kun typäskääpä on niin samannäköinen ja huomasin, että lampaankääpä on noussut kolmen tähden luokkaan. Joskus aikaisemmin se oli kahden, mutta minä ja muistaakseni aika moni muukin olimme sitä mieltä, että pitäisi olla kolmen. Juttu on vuodelta 2018, https://kotiliesi.fi/ruoka/tunnista-lampaankaapa-ja-typaskaapa-tama-on-varmin-tapa/
Ilmoita asiaton viesti
Nuorena sällinä olin lähdössä Helsinkiin, ja äitee paistoi lampaankääpää kuin pihveiksi.
Maukas sieni, ja tuli syötyä paljon.
Liika on liikaa kun menomatkalla luulin että henkihän tässä lähtee. Pahoinvointi oli paha.
Ilmoita asiaton viesti
Myös minun poikani on saanut lampaankääpäpihvistä mahan kipeäksi, enkä ole viitsinyt tuota sientä viime aikoina kerätä.
Ilmoita asiaton viesti