Soijaruisleipä 75-15-10 – Leipä on uusi liha

Ainekset
- 430 g huonelämpöistä vettä
- 225 g Soyappétit tummaa soijarouhetta (vaalea joukossa tuo lopputulokseen vain hauskaa värikkyyttä)
- 45 g ruisjauhoa
- 30 g hiivaleipäjauhoa
- 4,5 g suolaa, 6 g normaalisuolaiselle ja 8 g runsassuolaiselle
- 11 g (pussi) kuivahiivaa
Valmiin leivän koostumus
21.06.2022 | Paino | Proteiini | Kuitu | Hiilih. | kcal | Hinta |
Ruisj. | 45 | 4,5 | 9 | 26,55 | 144 | 0,05 € |
Soijaj. | 225 | 113,175 | 46,8 | 30,6 | 693 | 1,42 € |
Hiival. | 30 | 4,2 | 2,1 | 18,9 | 103,8 | 0,03 € |
Vesi | 430 | |||||
Suola | 4,5 | 0,75 % | ||||
Kuivahiiva | 11 | 0,10 € | ||||
Yht./leipä | 121,875 | 57,9 | 76,05 | 940,8 | 1,60 € | |
Paino,€/kg | 604 | 2,65 € | ||||
Jauhoista% | 40,63 | 19,30 | 25,35 | 313,60 | ||
Leivästä%, kcal/100g | 20,2 | 9,6 | 12,6 | 155,8 |
Edellisessä soijaruisleivässä jauhoja ja rouhetta oli myös yhteensä 300 g ja leivän paino oli 672 g. Soijarouhetta siinä oli kuitenkin vähemmän ja kun se sitoo vettä enemmän kuin jauhot, olisi tämän leivän painon pitänyt olla noin 710 g, jos leivonta olisi pitänyt onnistua yhtä hyvin tavallisella leipäkoneen ohjelmalla. Minä kyllä yritin, reseptillä 70-15-15 ja lopputulos aika kamala muodoltaan.

Ratkaisu oli helppo ja ilmeinen. Annoin leipäkoneen ensin sekoittaa taikinan ja vedin sekoittimen sen jälkeen irti. Se vaati leipäkoneen pysäyttämisen ja lopullisen leivontaohjelman käynnistämisen. Myöhemmin kiinnitin sekoittimeen 1,5 mm² sähköjohtimen, jonka avulla sen irrottaminen oli helpompaa ja siistimpää. Kun sekoitin on poistettu heti, kun ainekset ovat sekoitettu ja taikina paineltu ja muotoiltu esimerkiksi pienellä kauhalla, jää leivän pohjaan vain 6 mm halkaisijainen siisti reikä.

Muut ruoka-aiheiset kirjoitukseni.
Minä teen tällaista kahvileipää, paistoaika 45 min., eli mun makuuni saa jäädä kosteaksi.
Kypsiä banaaneja, tattarijauhojen sijaan täysjyväspelttiä, ja sikakalliin ceylonkanelin sijaan pari tlk tavallista. Manteliakaan en aina käytä, pellavan, auringonkukan. ja kurpitsansiemeniä, mitä milloinkin. = makuuni siemeniä reippaasti.
Ja kun leivinpaperin rypistää palloksi ja oikoo sen saa hyvin aseteltua vuokaan.
https://thequeenofdelicious.com/porkkana-banaanileipa/
Ilmoita asiaton viesti
Ihan mielenkiintoinen ja hyvin laadittu resepti. Tosin aineksissa oli hyvin epämääräisesti 2 keskikokoista porkkanaa ja 2 isoa banaania ja sitten ravintoarvot kahdella desimaalilla ja jopa neljällä merkitsevällä numerolla. Jännäkin, kun nestettä ei lisätä yhtään, mutta porkkanassa sitä on mehuksi asti.
Ja myöskin ihan eri tyyppinen. Kohotus tai ilmavuus leivinjauheella ja sitko tai koossa pysyminen kananmunilla.
Sitä voisi arvostella, että onko järkeä tai tarvetta käyttää kahta eri erikoista jauholaatua, ne kun eivät kumpikaan tuo erityisemmin sitkoa tai makua. Muitakin aineksia on ehkä liikaa, mutta siitä on vaikea sanoa maistamatta.
Minun leivässäni kuivuus johtui asetetusta proteeinipitoisuudesta, enemmän kuin sianlihassa (18,7 tai 18,9 %). Soijan osuuden olisi ehkä voinut vielä nostaa 80 prosenttiin, mutta sekään ei olisi auttanut, jos olisin tehnyt yhtä kosteita kuin aikaisemmin. (Taulukkolaskin on kätevä reseptisuunnittelussa.) Ja säilyvyyttä kuivuus myös parantaa. Näkkileipä tai korput ei homehdu.
No, nyt kun on tuo jonkinmoinen ennätys tehty, voi tehdä kosteampiakin. Sekoittimen irrotus on silti hyvä idea. Se tekee aika ison loven, kun sen vasta valmiista leivästä poistaa, Ja leipäkone on silti edelleen kovin kätevä pienten kokeiluleipien paistossa, vaikka sen vakio-ohjelmien rajat ovat tulleet jo vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten mainittu, kahvileipää ilman valkoista vehnäjauhoa, sokeria ja voita.
Leipäkone on käynyt mielessä: olisiko hyvää syytä hankkia sen sijaan että väsää vuoka- ym. leipää?
PS. Mun makuaistiini ei käynyt tattarijauho, jota on kaapissa mm. blineihin ja vehnäallergikolle, jotta kun spelttiäkin oli kokeilin sitä ja maistui.
Leipää teen mm. keittojen ohelle, maun vuoksi, ynnä joskus silmänilon – focaccian voi koristella krassin kukilla. Ja rosmariinikin on leipämauste. Omat sekoitukset lähtevät usein lonkalta, mutta netistä löytää ideoita. Jotta menee valitettavasti sivuun uudesta lihasta, joskin kaapissa oli myös tummaa soijarouhetta.
= Olen lukenut aiempiakin blogejasi todeten varsin mielenkiintoisiksi, mutta kärsiikö kysyä oletko ajatellut kokeilla ja lisätä mausteita? – joissain limpuissa käytetty fenkoli on aivan kamalaa, mutta makuasioista ei voi kiistellä.
https://www.meillakotona.fi/reseptit/valkosipuli-rosmariinileipa
Ilmoita asiaton viesti
Pari viikkoa sitten kävin kyläilemässä vuosien tauon jälkeen Kaarinassa ja olin hieman hämmästynyt, kun keittiössä oli leipäkone. Kaveri oli tehnyt sen kanssa nokkospastataikinan ja hän kaivoi vielä kaapista pastakoneenkin. Oli kuulemma kyllästynyt kitkemään puutarhasta/tontilta nokkosia ja päättänyt sen sijaan syödä ne. Niin puhelias kaveri, että en viitsinyt kehua Lidlin pakastettujen pinaattien kilohintaa (jotain päälle 2 €).
Sitä en huomannut kysyä, että käyttikö hän kananmunia. Silloin aikanaan, kun kävin Italiassa 70-luvulla, oli ihmeellistä, että opas kertoi, että siellä olisi myynnissä 300 eri lajia makaronia tai pastaa. Ja kunnon äidit tekivät pastan itse ja desiä vehnäjauhoja kohti tuli yksi muna. Suomessa ei silloin tainnut olla kuin sarvimakaroneja ja spagettia.
Viisi meitä oli syömässä ja pastataikinaa oli aika sopiva määrä. Silmämäärältä sen verran kuin tavalliseen leipäkoneeseen mahtuu, 1,5 lb eli noin 680 g.
.
Niin että kyllä sille leipäkoneelle käyttöä keksii ja minä luulen, että minä en enää kaupan leipää osta muuta kuin joskus jotain maistaakseni.
Seuraavassa kirjoituksessa tulee käyttöön taikina-ohjelma, joka pitää taikinan lämmön noin 37 °C:ssä 1,5 h, niin saa nopeammin hapantaikinaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Seuraavassa kirjoituksessa tulee käyttöön taikina-ohjelma, joka pitää taikinan lämmön noin 37 °C:ssä 1,5 h, niin saa nopeammin hapantaikinaa.”
Tuo kuulostaa lupaavalta.
Ja mitä pastaan tulee niin esittelin kerran lentokentän bussissa siipalleni läpinäkyvässä pussissa Italiasta ostamaani moniväristä penneä, siihen aikaan kun täällä oli about vain spaghettia ja makaronia. Jäi mieleen siitäkin, että vastapäätä istunut mies nauroi.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaus PS-lisäykseen.
Totta kai kärsii ja kiitos. Minulla oli tämän kirjoituksen leipään asti tavoitteena korkea proteiinipitoisuus ja hyvä rukiin maku. Lisäksi mahdollisimman yksinkertainen on kaunista ja helposti hallittavaa. Silti kokeiluja tuli tehtyä kai joku 50 kpl.
Parikin leipääni maistanutta on maininnut saaristolaisleivän. Sen takia ostin paikallisen Kuiron leipomon versiota, https://www.kuironleipomo.fi/products/saaristolaisleipa , ihan liian paljon siirappia, mutta ihan mielenkiintoinen ja viereisessä kaupassa 60 % alella. Sen ansiosta ostin ja kokeilin kaljamaltaita ja ruisrouhe taas oli Vollkornbrot- ja Fazerin Real -vaikutetta. Lisäksi vielä pitkä esitaikinavellin käyttäminen ja suolapitoisuuden tiputus noin 0,35 prosenttiin. Että kirjoitettavaa taas riittää..
Ilmoita asiaton viesti
Niitä saaristolaisleivän ohjeita on Ahvenanmaalla kai joka kunnassa, olen saanut Foglön:
2 l surmjölk
300 g farinsocker
4 kkp malt
3 kkp sirap (niin tässä lukee)
700 g rågmjöl
värms på kvällen
1 msk salt
100 g jäst
1,7 kg grahammjöl
knådas följande dag
Baka ut limporna.
Låt jäsa 3-4 h.
Grädda 25 min. 225 C.
Låt svalna, linda in limporna i folie, grädda 3-4 h, 125 C
Smörj limporna med sirap-vatten-kaffe blandning före och efter gräddningen.
Niin että siirappia niissä on, ja olen viimeksi ostanut kauan sitten silakkamarkkinoilta.
Ilmoita asiaton viesti
Kkp piti googlata, kaffekopp ja 1,5 dl (kahvinkeittimissä 1,2 dl).
Jauhoja 2,4 kg eli noin 40 dl + 6 dl maltaita.
Valmiiden leipien paino on ainakin 4 kg ja 15 g suolaa tarkoittaa 0,375 % suolaisuutta eli aika tarkkaan sama, mitä minunkin viimeisimmissä leivissä. Mielenkiintoista. Pitääkin tehdä taas uusi kokeilu, joka yksinkertaistaa ja halventaa reseptiä tai oikeammin yhdistää se jo aiemmin suunniteltuun..
Minä kokeilin aluksi 10 % maltaita, kun tuossa oli 13 %, mutta maku oli liian vahva ilmeisesti soijan makuja vahvistavan ominaisuuden takia ja niinkin vähän kuin 2,5 % tuntuu sopivalta. Maltaat taas taitavat olla se, joka korostaa suolan makua, jota taas soija ei tee.
Ilmoita asiaton viesti
Kokeilun iloa, ja mitä kaapissani olleeseen tummaan soijarouheeseen tulee nin käytin sitä mm. punajuuri-sinihomejuustopaistokseen.
Ilmoita asiaton viesti
Maistoin juuri äsken sitä kokeilua ja 0,40 % suolaa eli 3,1 g koko 768 gramman leipään oli juuri sopiva. Tarkoitus oli laittaa 3,0 g suolaa, joka olisi tuottanut 0,39 % suolaista leipää, mutta minun ”kauhavaakani” on vähän hidas ja helposti tulee laitettua liikaa eikä viitsi poistaakaan, kun ei niin väliä ole.
Tuo oli sen takia tärkeä kokeilu, että olin hieman aiemmin ottanut suolan vähentämisen lisäkeinona puhtaan suolan korvaamisen 14,4 % suolaisella soijakastikkeella, mutta joko ruismallas ja tai hieman pidennetty käyminen tai hapatus korostavat suolan makua jo niin paljon, ettei soijakastikkeesta ollut enää lisähyötyä vaan lisäkustannusta.
.
Punajuuri on ollut minunkin suosikki jo pidemmän aikaa sen jälkeen, kun totesin, että turha niitäkään on kuoria. Ja siinä ”sinun” porkkana-banaani-kahvileipäohjeessakin sama todetaan porkkanoista.
Ja sinihomejuusto.. On tainnut olla jokaisessa keittoruokareseptissäni mukana jo ainakin vuoden ajan. Ja kaikkia en ole viitsinyt julkaistakaan.
Ilmoita asiaton viesti