Täydellinen äänilevyalbumi? – Zappa/Erie

Zappa/Erie on viime vuonna julkaistu kuuden CD-levyn kokoelma, joka näyttää erikoisen kokoiselta kuva- tai taidekirjalta. Sen koko on 31 x 31 cm eli sama kuin 12-tuumaisen LP-levyn kansiolla, sisäsivuja on 28 eli 7 arkkia ja paksuus 8 millimetriä. Kovien kansien sisäpuolilla on kummallakin kolme CD-äänilevyä tavalla, joka on näkemistäni paras.

Kannen sisäpuolelle liimattuun pahviin on vain leikattu kolot. Yksinkertaisesti paras CD-levyjen kotelointiratkaisu.

Melko samantapaisia ovat The Beatles, Calderstone Productions Limited [2018] 6CD + 1 Blu-ray, Super deluxe anniversary edition, 164-sivuinen sarjanumeroitu varmasti kallis kirja (£183 uutena ebay.co.uk:ssa) ja Sun Ra Space is the place, Harte Recordings c 2014. CD/DVD/Book 40th anniversary edition, joka on 120-sivuinen kirja.

Viime vuonna ilmestyi muitakin uusia Frank Zappa -julkaisuja, mutta Zappa/Erie on niistä formaatiltaan ehdottomasti paras, johtuen varmaankin siitä, että Vaultmeister Joe Travers on kotoisin Eriestä Pensylvaniasta ja tällä kokoelmalla on pääasiassa kahdelta siellä 1974 ja 1976 järjestetystä konsertista nauhoitettua materiaalia. ”Kirjan” keskiaukeamalla on Zappan holvista 10.5-tuumaisia puolen tuuman neliraitaisia kelanauhoja, joilla konserttinauhoitukset olivat. Nopeus on hurja 30 ips eli 78 cm/s, kun C-kasetilla se on 4,75 cm/s. Siihen aikaan taidettiin jo käyttää LP-paksuista nauhaa, jota mahtui 10.5″-kelalle 3 600 jalkaa eli 1 100 metriä. Yhdellä kelalla on siis vain 24 minuuttia. Lisää tekniikan historiaa esim. sivulla Introduction to Reel to Reel Tapes.

Travers on allekirjoittanut oman kirjoituksensa 2021 ja selittää koronan syyksi runsaalle julkaisujen määrälle viime vuonna. Kaksi muuta konserttitaltiontikokoelmaa ovat Mothers 1971, jossa on 8 CD-levyä pahvikotelossa ja Zappa ’75: Zagreb/Ljubljana, joka on vain kahden CD:n perinteinen jewel-box. Waka/Wazoo on neljän CD:n setti, jota ei Vaski-kirjastoista löydy. Yhteensä siis peräti 20 CD-levyä.

”Kuvakaruselli”, jossa valokuvat alkuperäisinä ja pari lisäkuvaa. Vaski-kirjastojen sivulla Zappa/Erie on paljon lisää tekstiä kokoelmasta, mutta seuraava lainaus kuvaa kokoelmaa erityisen hyvin:

The new six-disc boxed set contains more than seven hours of unreleased, electrifying live performances from Zappa and three different lineups of incredible musicians from this peak period. Of the 71 tracks, only 10 minutes have been released before, on Zappa’s classic 1974 live album, Roxy & Elsewhere, outside of the amateur recordings that have been passed around on the bootleg/tape trading circuit.”

Lisäksi useat kappaleet ovat hyvin erilaisia kuin aiemmin julkaistut versiot ja pari jopa sellaista, että niitä oli vaikea tunnistaa. Zappa ei missään nimessä pyrkinyt toistamaan musiikkiaan samanlaisena vaan teki aina kokeiluja. Niistä Zappan konserttitaltioinneista, joita minä olen kuullut, ja niitä on paljon, tässä on eniten eroavaisuuksia studioversioihin nähden.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu