Tekoälyrakkaani

My AI Lover on Chouwa Liangin ohjaama 16-minuuttinen lyhytdokumenttifilmi, joka esiteltiin vuosi sitten Los Angeles Asian Pacific Film Festivalilla. IMDB:ssä tai muuallakaan ei siitä paljonkaan mainintoja ole, mutta se julkaistiin eilen The New York Timesin mielipidekirjoituksena My A.I. Lover Gets Me (linkki on tilaajan lahjoittamaan artikkeliin) tai sen alustuksena. Itse kirjoitus taas kuvaa tilannetta, tiukkojen koronarajoitusten Kiinassa vuonna 2021, miten siellä suositussa some-alustassa Doubanissa keskusteluryhmässä Love Between Human and A.I., käyttäjien keskustelut synnyttivät idean lyhytdokumentin teosta.

Elokuvafestivaalien yhteydessä oli jo kuitenkin julkaistu alla oleva traileri:

 

NYT:n artikkelissa on More on .. -laatikko, jossa on Cade Metzin, mm. tekoälystä paljon kirjoittaneen, jo kesäkuussa 16. 2020 päivätty kirjoitus Riding Out Quarantine With a Chatbot Friend: ‘I Feel Very Connected’, (jälleen tilaajan lahjoittama) jossa esitellään hieman tarkemmin Replika, sovellus, jota My AI Lover -lyhytdokumentin naiset käyttävät, Houstonilaisen Libby Francolan kautta:

”Ms. Francola was skeptical. But the app was free, and it offered what she needed most: conversation. She spent the day chatting with the app via text messages — mostly about her problems, hopes and anxieties. The next day, she paid an $8 monthly fee so she could actually talk with it, as if she were chatting with someone on the telephone.”

Vuonna 2020 huhtikuussa, koronan jo levittyä laajalti ja rajoitusten alettua, Replikaa ladattiin puoli miljoonaa kertaa, yhdessä kuukaudessa, nyt sen kayttäjiksi rekisteröityneitä on jo yli 10 miljoonaa. Replika julkaistiin vuonna 2016 ja seuraavana vuonna Quartz (is a digitally native news outlet for the new global economy.) julkaisi seuraavan videon:

 

Jos menee Replikan sivulle Googlen Play-kaupassa, huomaa, että vastaavia sovelluksia on muitakin, mm. iGirl: Virtual AI Girlfriend, HER AI Girl ja AiGo: AI ChatBot Assistant, jotka ovat saaneet Replikaa paremmat arvostelut, mutta joilla on vielä ainakin toistaiseksi vähemmän käyttäjiä. HER assosioituu helposti Spike Jonzen vuoden 2013 elokuvaan Her, jossa naispääosassa on Scarlett Johansson, mutta pelkästään käyttöjärjestelmän! äänenä. Sovelluksen esittelyssä kuitenkin selitetään sen tarkoittavan: HER – Human Emulation Robot.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu