TV-ohjelmien nopeuttaminen

Lokakuun lopulla Netflixin kokeilu lisätä mediasoittimeensa nopeussäädön aiheutti some-raivoa ja Hesari kirjoitti aiheesta otsikolla ”Pitääkö kaikki suunnitella kaikkein laiskimmille?” Netflix testaa mahdollisuutta nopeuttaa videotoistoa ja raivostutti elokuvantekijät. Sisältö oli mielestäni lähinnä naurettava, mutta kommenteista löysin ”helmen”, maininnan, että selaimiin löytyy lisäosia, joilla voi säätää lähes kaikkien selaimella katsottavien videoiden nopeutta.

Sen jälkeen Hesarissa on ollut ainakin kaksi aihetta sivuavaa juttua: Netflixin uudessa standup-show’ssa voi ohittaa poliittiset vitsit nappia painamalla – kysyimme asiantuntijalta, mistä on kyse. ”Suoratoistopalvelu Netflix uudistaa toimintaansa jatkuvasti, koska kilpailu kiristyy ja se haluaa mahdollisimman paljon katsojia. Nyt koomikko Seth Meyersin show’sta voi ohittaa Trump-vitsit.” ja Mainoskatkot pilaavat elokuvat ja loukkaavat tekijänoikeutta – pikavippejä myydään tv-ruudussa sekunti suuren tunnekuohun jälkeen. ”Suoratoistopalvelun suunnittelema pikakelausnappi herätti someraivon, vaikka elokuvia pilkotaan jo nyt rumasti, kirjoittaa elokuvatoimittaja Veli-Pekka Lehtonen.

Minä olen käyttänyt nopeutusta oikeastaan yllättävän vähän aikaa. Olin olettanut, että nopeuttamisesta on seurauksena väistämättä äänen taajuuden nousu, puheääni muuttuu ”pikkuoravaksi”.

En muista, milloin huomasin, että kaikissa mediasoittimissa, joissa on nopeussäätö, on myös taajuuskompensointi, joten huoleni oli turha. Aluksi käytin nopeutusta lähinnä kielen opiskelun apuvälineenä, katsoin esimerkiksi TED talkeja 25 % nopeutettuna englanninkielisellä tekstityksellä. Pikalukutaitoa opettelin joskus 80-luvun lopulla lukemalla englanninkielistä tekstiä, joten toimintatavalla on jo pitkät perinteet.

Laajennetaan vielä historiallista näkökulmaa aikaan ennen kirjapainotaidon leviämistä. Silloin kirjoitettua tekstiä oli niin vähän, että oli tapana lukea ääneen. Vain jotkut harvat olivat niin kokeneita lukijoita, että lukivat nopeammin kuin puhuivat. Sitä pidettiin, jos ei ihan noituutena, niin vähintäänkin omituisena tai erikoisena. Nyt ääneen lukemiseen pitää oikeastaan olla yleisö alibina, jotta ei tuntisi itseään naurettavaksi.

 

Ennen Video Speed Controllerin löytämistä minua vaivasi omien videoiden tekemisessä se, että en ole kovin nopea puhuja ja käyttämälläni videoeditointiohjelmalla nopeuttaminen on varsin hankalaa. Sen takia tein alla olevan videon omalle TV-kanavalleni. Katselunopeus on katsojan vastuulla!

 

Arvatkaapa tuntisinko itseni naurettavaksi, jos katsoisin ”TV:n” puheohjelmia, uutisia jne. ilman nopeutusta.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu