Uudet näytöt

Oli pakko ottaa laajakulmana vaikka se vääristääkin pahasti näin läheltä otettuna.

Näyttöjen yhteinen leveys on noin kaksi metriä ja korkeus 70 senttiä. Itse tehdyn pöytälevyn leveys on 170 senttiä.

Keskellä on ainoa oikeasti uusi näyttö, 55-tuumainen UHD TV ja sivuilla on vanhat 32-tuumaiset pystyasennossa. Vasemmalla oleva Full HD TV on vanhin, yli 10-vuotias, mutta tässä kokoonpanossa se on uusin. Se on ollut vähintään muutaman vuoden käytännössä pois käytöstä kakkos- tai varatyöpöydällä, mutta kun siellä alkaa tulemaan ahdasta, suunnitelmissa on yhteensä kahdeksan tai 5 + 3 näytön kokonaisuudet ja tuo Thomson ei siis sinne enää mahdu, niin ostin sille melkein samanlaisen jalustan kuin oikealla olevalla 32-tuumaisella Samsungin UHD Smart Monitorilla jo oli.

Thomson 32″ Full-HD TV

Silloin aikoinaan, kun tämä oli päänäyttöni kolmipäisessä kokoonpanossa, oli häiritsevänä ongelmana se, että näytön reunat jatkuivat ikäänkuin kehyksen alle piiloon enkä löytänyt mitään säätöä sen korjaamiseen. Nyt kun se on ensimmäistä kertaa pystyssä, portrait- tai ”muotokuva”-asennossa, tulin kokeilleeksi alempaa resoluutiota 1680×1050 ja vaikka se hivenen vääristääkin kuvasuhdetta, on koko näyttöalue näkyvissä ainakin tärkeimmissä ala- ja ylä-reunoissa, joten työpöydän paneelit eivät jää osittain piiloon. Sivureunoilla ei niin väliä ole enkä ole viitsinyt tarkistaa niiden näkyvyyttä. Muuten ihan kelpo näyttö, mutta voi olla, että se saa usein jäädä automaattisesti sammutettuun tilaan. Vielä sille ei ole vakiintunut muuta tärkeää näytettävää kuin työpöydän paneelit, joita ilmankin tulee melkein aina toimeen. On se kuitenkin nyt käytettävissä toisin kuin aiemmin aputyöpöydällä tyhjän panttina lähes viisi vuotta.

ProCaster 55Q951H 55″ 4K Android QLED TV

Black Friday -tarjouksessa tämä maksoi 370 €, eikä ollut edes halvin 55-tuumainen UHD-TV. Olin edeltäjän kuvanlaatuun sen verran pettynyt, että en ihan halvinta halunnut ostaa. Toinen mitä jälleen mietin, oli koko, mutta 55-tuumaa on juuri sopiva 4K-resoluutiolle ja suurempi olisi vaatinut hankalia muutoksia myös kalusteisiin. Lisäksi toinen vakiokoko, 32 tuumaa on pystyasennossa yhtä korkea kuin 55-tuumainen vaaka-asennossa. Säätöjä tässä on vähän liikaakin, kun korvatussa Grundigin 55-tuumaisesta UHD-TV:stä ei saanut mitenkään pois näytön sinisyyttä, joka näkyi erityisen hyvin kännykän kameran kautta. Muuten Grundig oli ihan tyydyttävä.

Samsung 32″ 4K Smart Monitor

Pari vuotta sitten sinkkujen päivän tai Black Friday -tarjouksesta ostettu ”äly-TV ilman TV-virittimiä”. Tälle näytölle olen ”naulannut” eli säätänyt näkymään kaikilla virtuaalityöpöydillä selainikkunat, joissa on Googlen sähköposti ja valokuva-arkisto sekä xdaliclock ja konsole. Keskimmäisessä näytössä jokaisella virtuaalityöpöydällä, joita minulla on määriteltynä kuusi, mutta aktiivikäytössä tällä hetkellä vain kaksi, on teeman mukaiset ohjelmat tai vain yksi ohjelma täysruudussa. Yksi virtuaalityöpöydistä toimii varastona, josta siirrän ohjelmaikkunoita tarpeen mukaan aktiiville työpöydälle. Kun koneessa on 96 gigaa keskusmuistia, ei edes harvemmin käytettyjä ohjelmia kannata turhaan sulkea. Samaan tapaan tässä monitorissakin on vähän kaikkea vähintäänkin riittävästi. Resoluutiona olen aina käyttänyt HD-Readyn nelikertaa eli 2560×1440, jolloin kuvapisteiden koko on aika lähellä samaa kuin keskimmäisessä päänäytössä. Olisin mieluusti aikoinaan ostanutkin näytön sillä resoluutiolla, mutta 4K oli halvempi vaihtoehto.

Asetukset
xfce4-settings – Display

Xfce on mukavan yksinkertainen ja perinteisen tyyppinen työpöytäympäristö, jota olen käyttänyt jo pitkään. Näyttöjen asetuksiin siinä on ylläolevan näköinen ohjelma, mutta tein myös skriptin, jolla saan nykyiset asetukset voimaan:

cat /usr/local/bin/trio-xrandr 
#!/bin/sh 
xrandr --output DisplayPort-1 --mode 1680x1050 --pos 0x0    --rotate left 
xrandr --output HDMI-A-0      --mode 3840x2160 --pos 1080x0  
xrandr --output DisplayPort-2 --mode 2560x1440 --pos 4920x0 --rotate right
TV?

Jotta olisi helpompi hahmottaa, miten katson ”televisiota”, niin alla on ”TV-selainikkunani”. Sen leveys pitäisi olla 1920 kuvapistettä, jolloin Yle Areenan ja YouTuben välilehdillä kuvan korkeus pitäisi asettua 1080 kuvapisteeseen eli Full-HD-resoluutioon. On nykyisessä koneessani TV-korttikin, mutta sitä olen käyttänyt vain TV-ohjelmien tallentamiseen, viimeeksi kesällä. Seuraavassa tietokoneessa ei enää ole PCI-väylää, mutta ehkä tuon uuden TV:n saisi tallentamaan TV-ohjelmia tai sitten vain unohdan antiikkiset tavat. Niitä kesällä tallennettuja elokuvia en ole vielä ehtinyt katsomaan ja tuskin koskaan viitsinkään. Oli se silti ihan jännä projekti leikata KDEnlivellä turhat alusta ja lopusta sekä mainokset pois. Tiedostokokokin pieneni samalla hyvin merkittävästi. Olisiko ollut melkein kolmannekseen alkuperäisestä.

Tilattuja kanavia minulla on hieman runsas sata. Tärkein Chromen lisuke ”TV:n” katselussa minulla on Video Speed Controller ja siinä oletusnopeutena 1.8.

 

25.1.2024 On sitä muitakin kahjoja

Katsoin juuri julkaistun, joka on pakko upottaa. Tuo on siis pelituoli!

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu