Kommunistivallan vainoa vankilassa, Romaniassa, toisen maailmansodan jälkeen

Richard Wurmbrand eli Romaniassa kommunistivallan aikana. Hän tahtoi yhtenä vainotuista saada viestin ulkomaailmaan millaista vaino oli vankeudessa. Hänet oli vangittu syyttä. Hän virui Romanian vankiloissa 14 vuotta, alkaen vuodesta 1948.

Lainaan muutamia otteita hänen kirjastaan ”Kristus rautaesiripun takana”. Suomennos on vuodelta 1969.

”Olen hyvin murheissani, jos krokotiili syö ihmisen, mutta en pysty moittimaan krokotiilia. Se on krokotiili. Se ei ole moraalinen olento. Samasta syystä ei kommunistejakaan voi syyttää mistään. Kommunismi on hävittänyt heistä kaiken moraalintajun. He kerskailivat sillä, että heidän sydämessään ei ollut säälin rahtuakaan.”

He eivät sallineet Jeesukselle pienintäkään sijaa sydämessään. Richard Wurmbrand taas sitäkin enemmän tahtoi antaa sijaa Jeesukselle.
( Toki kaikki olemme perisyntisiä, myös vainottuina. Kristityissä on yhtäaikaa vanha aadam ja uusi Aadam elämän loppuun asti. )

Kommunistikiduttajat sanoivat usein: ”Ei ole Jumalaa, ei tuonpuoleista, ei rangaistusta pahasta. Me saamme tehdä mitä haluamme.” Eräs kiduttaja jopa sanoi kerran: ”Kiitän Jumalaa, johon en usko, että olen elänyt tähän hetkeen asti, jolloin voin tuoda esiin kaiken sydämessäni olevan pahuuden.”
Hän toi sen ilmi kiduttamalla vankeja uskomattoman julmasti.

Richard W. mainitsi,

”On asioita, joita ei yksinkertaisesti voi kertoa. Sydämeni särkyisi, jos minun olisi kerrottava niitä uudestaan. Ne ovat liian kammottavia ja rivoja kirjoitettaviksi. Tällaista veljenne Kristuksessa kokivat ja kokevat tänä päivänä.” ( Tuolloin Romaniassa. )

Vankilassa heidän piti kuunnella seitsemäntoista tuntia päivässä aivopesua:

”Kommunismi on hyvä! Kommunismi on hyvä! Kommunismi on hyvä! Kommunismi on hyvä!
Kristinusko on typerää! Kristinusko on typerää! Kristinusko on typerää!
Luopukaa! Luopukaa! Luopukaa! Luopukaa!”

Seitsemäntoista tuntia päivässä — päivästä päivään, viikosta viikkoon, kuukaudesta kuukauteen.

Grecu-niminen kristitty tuomittiin piestäväksi kuoliaaksi. Se kesti muutamia viikkoja. Häntä piestiin hyvin hitaasti. Tätä kidutusta johti kommunistipuolueen keskuskomitean jäsen Reck.

Tietyllä hetkellä Reck tavallisesti lausui sanat, jotka kommunistit usein sanoivat kristityille: ”Huomaatko nyt, että minä olen Jumala. Pystyn päättämään, kuoletko vai jäätkö eloon. Se, joka on taivaassa, ei voi pättää pitää sinua hengissä. Kaikki riippuu minusta. Jos minä haluan, sinä jäät henkiin. Jos minä haluan, sinut tapetaan. Minä olen Jumala!” Näin hän pilkkasi kristittyä.

Tässä hirvittävässä tilanteessa veli Grecu antoi Reckille hyvin mielenkiintoisen vastauksen, jonka kuulin myöhemmin Reckiltä itseltään. Hän sanoi: ”Ette taida ymmärtää, miten syvällisesti olette puhunut. Te olette todellakin jumala. Jokainen toukka on todellisuudessa perhonen, jos se kehittyy oikein. Teitä ei ole luotu kiduttajaksi, ihmiseksi, joka tappaa. Teidät on luotu Jumalan kaltaiseksi olennoksi. Jeesus sanoi aikansa juutalaisille: ’Te olette jumalia’. Jumaluuden elämä on sydämessänne. Monet, jotka ovat olleet samanlaisia kuin te, monet vainoojat, kuten apostoli Paavali, ovat tietyllä hetkellä tajunneet, että julmuuksien harjoittaminen on ihmiselle häpeäksi, ja että hän voi tehdä paljon parempiakin tekoja. Näin he ovat tulleet osallisiksi jumalallisesta luonnosta. Uskokaa minua, herra Reck, teidät on todellakin kutsuttu olemaan jumala, Jumalan kaltainen, ei kiduttaja.”

Silloin Reck ei paljoakaan piitannut uhrinsa sanoista, kuten ei Saulus Tarsolainenkaan välittänyt Stefanuksesta Raamatussa. Mutta sanat tekivät työtään Reckin sydämessä. Myöhemmin hän ymmärsi, että tämä oli hänen todellinen kutsumuksensa.

Eräs kristitty tuomittiin kuolemaan. Hänen viimeiset sanansa vaimolleen olivat: ”Sinun on ymmärrettävä, että kuolen rakastaen niitä, jotka surmaavat minut. He eivät tiedä mitä tekevät, ja viimeinen toivomukseni sinulle on, että sinäkin rakastaisit heitä. Älä ole sydämessäsi katkera siksi, että he tappavat miehen, jota rakastat. Me tapaamme taivaassa.”

Richard Wurmbrand syntyi vuonna 1909. Hänet oli vihitty papiksi anglikaaniseen kirkkoon, ja sitten, toisen maailmansodan jälkeen, luterilaiseen kirkkoon. Hän oli alunperin juutalainen ja ateisti. Kommunistinen Romania oli valtion taholta ateistinen (”state atheism”).

Richard Wurmbrand
Kirja: Kristus rautaesiripun takana
Julkaisuvuosi: 1969
Kustantaja: Kustannus Oy Uusi Tie
Hän sanoi, että kirja on kirjoitettu kynällä ja kyynelillä: ”Minä kirjoitin, ja vaimoni Sabina itki”.

Kirja on audiokirjana Youtubessa englanninkielisenä:

Toinen kirja Richard Wurmbrandilta:

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu