Orjantappurakruunu

Jeesuksen päähän asetettiin orjantappurakruunu:

Joh. 19:

  1. Silloin Pilatus otti Jeesuksen ja ruoskitti hänet.
    2. Ja sotamiehet väänsivät kruunun orjantappuroista, panivat sen hänen päähänsä ja pukivat hänen ylleen purppuraisen vaipan
    3. ja tulivat hänen luoksensa ja sanoivat: ”Terve, juutalaisten kuningas”; ja he antoivat hänelle korvapuusteja.

    5. Niin Jeesus tuli ulos, orjantappurakruunu päässään ja purppurainen vaippa yllään. Ja Pilatus sanoi heille: ”Katso ihmistä!”

Purppura oli kuninkaallisten väri. Purppurainen vaippa laitettiin Jeesukselle, kun Jeesusta tahdottiin pilkata muka kuninkaana.

Seuraava, orjantappura (VT:ssa), tuntuisi viittaavan Jeesukseen, ristintyöhön:

Tuom. 9:

  1. Niin kaikki puut sanoivat orjantappuralle: ’Tule sinä ja ole meidän kuninkaamme’.
  2. Ja orjantappura vastasi puille: ’Jos todella aiotte voidella minut kuninkaaksenne, niin tulkaa ja etsikää suojaa minun varjossani; mutta ellette, niin tuli lähtee orjantappurasta ja kuluttaa Libanonin setrit’.

http://www.nic.funet.fi/pub/doc/bible/finnish/1933,38/Tuom.9.html

”tuli lähtee orjantappurasta” tuntuisi viittaavan siihen, että kyseessä on Jumalan voimasta tapahtuva asia, että orjantappura on Jumala (Jumalan Poika, Jeesus) kyseisessä vertauksessa. Jeesus on kristittyjen kuningas ja Vapahtaja, joka tehtiin orjantappurapuuksi. Tuomarien kirjan kohdassa tuli viittaa Abimelekin ja hänen liittolaistensa kohtaloon (Jumalan toimeenpanemana) sen jälkeen, kun he tappoivat 70 Jerubbaalin poikaa, jotta Abimelek saisi kuninkuuden vääryydellä. (VT)

Syntiinlankeemuksen jälkeen:

1. Moos. 3: ”niin kirottu olkoon maa sinun tähtesi. Vaivaa nähden sinun pitää elättämän itseäsi siitä koko elinaikasi; orjantappuroita ja ohdakkeita se on kasvava sinulle”

Miika 7:4:

”Paras heistä on kuin orjantappura

http://www.nic.funet.fi/pub/doc/bible/finnish/1933,38/Miika.7.html

Toisia VT:n kohtia orjantappuroista:

”Silloin Herran enkeli ilmestyi hänelle tulen liekissä keskellä orjantappurapensasta; ja hän näki, että pensas paloi ilmitulessa, mutta pensas ei kuitenkaan kulunut.” 2. Moos. 3:2.

Jumala ilmestyy orjantappuran muodossa. Se kaikki on Jumalan suunnittelemaa.

”Ohdakkeita ja orjantappuraa.” Orjantappura on halveksittava, joka ei tuota syötävää, se voidaan käyttää poltettavaksi.

Jeesus oli pilkan kohteena. Esim. valitusvirsissä kuvataan pilkan kohteeksi tuleva:

14: Minä olen joutunut koko kansani nauruksi, heidän jokapäiväiseksi pilkkalauluksensa.

15: Hän on ravinnut minua katkeruudella, juottanut minua koiruoholla. (Valit. 3.)

Jes. 53:

2: Hän kasvoi Herran edessä niinkuin vesa, niinkuin juuri kuivasta maasta. Ei ollut hänellä vartta eikä kauneutta; me näimme hänet, mutta ei ollut hänellä muotoa, johon me olisimme mielistyneet.

3: Hän oli ylenkatsottu, ihmisten hylkäämä, kipujen mies ja sairauden tuttava, jota näkemästä kaikki kasvonsa peittivät, halveksittu, jota emme minäkään pitäneet.

12: ”hänet (viaton) luettiin pahantekijäin joukkoon”

(Hänet runneltiin meidän puolestamme, meidän rikostemme tähden, Jes. 53.)

Jeesus on juurivesa. Hän on puu, elämän puu, ristinpuun kautta, ristinpuusta tulee meille elämän puu.

Jumalan vihaa, viittaus orjantappuroiden polttamiseen:

Jes. 33, 12: Ja kansat poltetaan kuin kalkki, kuin katkotut orjantappurat, jotka tulessa palavat.

http://www.nic.funet.fi/pub/doc/bible/finnish/1933,38/Jes.33.html

Ps. 118,

12: Niinkuin mehiläiset he minua piirittivät – he sammuvat kuin tuli orjantappuroissa. Herran nimessä minä lyön heidät maahan.

Jes. 19,

17: Sillä jumalattomuus palaa tulena, kuluttaa orjantappurat ja ohdakkeet ja sytyttää sankan metsän, niin että se savuna tupruaa ilmaan.

18: Herran Sebaotin vihasta maa syttyy palamaan, ja kansa on kuin tulen syötävänä; toinen ei sääli toistansa.

Naahum.

1:10: Sillä vaikka he olisivat yhteenkietoutuneita kuin orjantappurat ja yhtä märkiä viinistä kuin itse heidän viininsä, heidät syö tuli niinkuin kuivat oljet – kokonansa.

Raamattuhaulla löytyy lukuisia kohtia orjantappuraan liittyen.

Jumalan viha piti sammuttaa.

Jeesus sammutti sen. Jeesus tehtiin synniksi, kirotuksi, orjantappuraksi/orjantappurapuuksi, joka tuhottiin. Jeesuksen päähän asetettiin orjantappurakruunu, pilkaksi. Jeesus on puu, runko. Jeesus on orjantappura orjantappurakruunuineen, joka joi Jumalan vihan maljan, Hän kulutti Jumalan vihan, ristillä, ristin puulla. Tämä pilkattu, hyljeksitty, Jumalan Karitsa, kärsi tuomion meidän puolestamme ristillä, jotta me saisimme elää iankaikkisuudessa, autuudessa, kolmiyhteisen Jumalan ja kaikkien pyhien kanssa.

Jeesus tehtiin orjantappuraksi/orjantappurapuuksi puolestamme ristillä. Tätä kautta Jeesuksesta ja rististä tuli meille elämän puu.

”Jolla on korva, se kuulkoon, mitä Henki seurakunnille sanoo. Sen, joka voittaa, minä annan syödä elämän puusta, joka on Jumalan paratiisissa.” (Ilm. 2:7.)

”Autuaat ne, jotka pesevät vaatteensa, että heillä olisi valta syödä elämän puusta ja he pääsisivät porteista sisälle kaupunkiin!” (Ilm. 22:14.)

Kaupunki on seurakunta, Jumalan morsian, vaimo, taivaallinen Jerusalem. On autuasta päästä sisälle tuohon kaupunkiin (seurakunta), lopulta iankaikkiseen iloon ja autuuteen.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu