Raskaissa maan vaivoissa

Itseäni seuraavat aihepiirit ovat kiinnostaneet aina välillä. Aihepiirit ovat tärkeitä.

Luetteloa,

The Problem of Suffering: A Father’s Hope, CPH (Concordia publishing house)

How long, O Lord? Hope and Help When You Have Been Deeply Hurt. CPH. Käsittelee mm. post-traumaattista stressiä.

When God Becomes My Enemy, the Theology of the Complaint Psalms, kirja, CPH.

The Christian and Emotions: The Deathbed – Pr. Bryan Wolfmueller, 9/5/19, issuesetc.org
2533. Enduring Faith: Suffering – Pr. Bryan Wolfmueller, 9/10/19, Issuesetc. Näitä kaikkia lähetyksiä on kuunneltavissa netistä, issuesetc.org, archives.
2622. Depression, Suicide and the Church – Pr. Scott Stiegemeyer, 9/19/19. Issuesetc.
— liittynee seuraavaan myös: 2551. Media Coverage of the Suicide of Megachurch Pastor Jarrid Wilson – Terry Mattingly, 9/12/19

Masennus-aihe:
0881. A Lutheran View of Depression – Pr. Todd Peperkorn, 3/29/18
I Trust When Dark My Road: A Lutheran View of Depression, 100-sivuinen kirja, netissä. Myös ahdistus mainittu.
2973. A Story of Depression and the Pastoral Office – Pr. Matt Harrison, 10/24/18. Missouri-synodissakin ”challenged”.

Walther: ”My only hope was a blessed death. For I hoped that in spite of my deep sense that I deserved [God’s] curse, I would not let go of the Lord Jesus.”
”But the thought that I had preached others to salvation and finally would be condemned myself martyred my heart. I was vexed by countless sighs and tears in very difficult struggle with our God and Father in heaven.” Lopulta tilanne helpottui.

https://www.patheos.com/blogs/geneveith/2018/10/walthers-depression/

Job

1273. THE OLD TESTAMENT PROPHET JOB – DR. CHRISTOPHER MITCHELL, 5/7/19
1553. INTRODUCING THE BOOKS OF THE BIBLE: JOB – PR. BRYAN WOLFMUELLER, 6/4/18

1312. The Theology of the Cross: Human Care – Dr. Ken Schurb, 5/11/18

On fyysistä ja psyykkistä kärsimystä. Joidenkin tapahtumien seurauksena voi tulla psyykkisiä vaivoja.

Issuesetc ja CPH ovat aika ansiokkaasti tuoneet esiin mieleen / mainittuihin asioihin liittyviä aihepiirejä. Kauhean moni ei niistä aiheista välttämättä tiedä kovin paljon, ja oikeasti ymmärrä niitä asioita kovin syvällisesti. Monella ei välttämättä ole käsitystä mitä ja miten kovia ihmiset niitä läpikäydessään joutuvat kokemaan, ja miten syvissä vesissä he voivat joutua olemaan.

Heidän piirissään (issuesetc, LCMS, jne) on todettu, että protestanttisten kirkkojen piirissä (pastorit, työntekijät) masennusta, yms. voi olla aika paljonkin. Määrä:

”In one 2018 survey of Protestant clergy, 23 percent of pastors reported dealing with some kind of personal mental illness.”
Linkki.

Lutherilla oli myös jossain vaiheessa hyvin kovaa ahdistusta ja ahdistuneisuutta elämässä.

En tunne historioitsijaa, mutta:
”” ”You alone know everything?” That is, what if you are leading thousands of people into damning error and breaking the church? At this, said one Luther scholar, “self-reproach plummeted him into the utter depths of despair.”
Historian David Steinmetz describes the terror which Luther experienced at these times as a fear that “God had turned his back on him once and for all,” abandoning him “to suffer the pains of hell.” Feeling “alone in the universe,” Luther “doubted his own faith, his own mission, and the goodness of God—doubts which, because they verged on blasphemy, drove him deeper and deeper” into despair. His prayers met a “wall of indifferent silence.” He experienced heart palpitations, crying spells and profuse sweating. He was convinced that he would die soon and go straight to hell. …””
https://gratefultothedead.com/2011/08/24/martin-luthers-anfechtungen-his-own-dark-nights-of-the-soul-and-how-they-affected-his-teaching-and-ministry/amp/

Väkeviä, kovia ja rajuja tuntemuksia.

Psalmi 88 on hyvä. Valituspsalmeja: 6, 44, 74, 88, 90.

Vanhan suomalaisen virsikirjan monissa virsissä käsitellään kärsimyksiä.

http://koraali.fi/1701/index.html

http://koraali.fi/1886/index.html

Kärsimysten, ahdistusten ja raskaiden maan vaivojen keskellä voi tuntea itsensä mitättömäksi ja raskautetuksi. Sellaiset asiat kuin ”autuaita ovat hengellisesti köyhät,” ja vaikkapa sen tyyppiset kohdat, joissa puhutaan, että Jumala on valinnut sen, joka ei mitään ole, voivat nousta pintaan.

Mutu-pohjalta: Esimerkiksi kovan koulukiusaamisen tai psykiatristen sairauksien seurauksena voi tulla erilaisia lähteissä mainittuja oireita. Tai muutoin vain elämän vaiheissa.

Jeesus on sairausten ja vaivojen tuttava. Hän tuntee myös tuskaisuuden ja ahdistuksen.
Hän on kantanut kaikki syntimme ja sairautemme ristillä. Jeesus oli tosi Jumala ja tosi ihminen yhtäaikaa eläessään maan päällä. Kolmiyhteinen Jumala olkoon meidän kanssamme. Hän pelastaa meidät iankaikkiseen elämään, kun olemme Jeesuksessa.

Onko muilla aiheisiin liittyviä kokemuksia tai muita tietolähteitä jaettavaksi? (Esim. maallisia tai kristillisiä.)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu