Seurakunta kuvataan vaimona Raamatussa, Jesaja 54, Ilmestyskirja 21
(Jatkokokeilu. Jatkoa aiemmasta. )
Raamatussa on kirjoitettu ja ilmoitetaan seurakunnasta. Se kuvataan Raamatussa sekä Vanhassa testamentissa että Uudessa testamentissa morsiamena ja vaimona. Taivaallinen Jerusalem, vaimo, on kuvattu hienolla tavalla esimerkiksi seuraavissa kahdessa kohdassa Raamatusta: Ilmestyskirjan 21. luku ja Jesajan kirjan 54. luku.
Tämä kaikki on aivan ydinkuvausta Raamatusta: Jeesus kuvataan Ylkänä (sulhasena) ja seurakunta kuvataan morsiamena / vaimona. Näin on siis kuvattu niin Vanhassa testamentissa kuin Uudessa testamentissakin, yhdenmukaisesti.
Tämä kaikki on maalauskuvallisesti ilmaistu Raamatussa ja asia kuvastaa hienosti Jumalan ja seurakunnan suhdetta toisiinsa. Jumala on ilmoittanut nämä kaikki meille. Näitä asioita voi olla vaikea ymmärtää, koska näissä kuvataan asioita, jotka ovat meille ”näkymättömiä” — Jumala käyttää niistä konkreettisia ja samalla vertauskuvallisia ilmauksia.
Ilmestyskirja 21, vaimo, seurakunta
Ilmestyskirjan 21. luvussa kuvataan Taivaallista Jerusalemia, vaimoa.
Sen muuri on jaspista, ja se muuri on suuri ja korkea. Tuon kaupungin (Taivaallisen Jerusalemin) muurilla on 12 perustusta. Ensimmäinen perustus on jaspista. Toiset perustukset ovat muista arvokkaista kivistä. Niillä oli kahdentoista apostolin nimet.
Kommentaarissa / kommentaareissa on pohdittu, että jaspiksella olisi voitu viitata myös esimerkiksi timanttiin, sinä aikana kun Uusi testamentti / Raamattu on kirjoitettu. ( Itse en osaa arvioida mikä voisi olla paras arvio. )
Jesaja 54, vaimo, seurakunta
Jesajan 54. luvussa on myös vastaavanlainen kuvaus seurakunnasta, vaimosta.
Kuvauksessa, ja yleensäkin Raamatussa, Herra Sebaot ( Jeesus ) on vaimon aviomies.
11. Sinä kurja, myrskyn raastama, sinä lohduton! Katso, minä muuraan sinun kivesi kiiltokivellä, panen sinun perustuksesi safiireista,
12. minä teen sinun harjasi rubiineista [agaati, jaspis tai rubiini] ja sinun porttisi kristalleista ja koko sinun ympärysmuurisi jalokivistä.5.: Sillä hän, joka sinut teki, on sinun aviomiehesi, Herra Sebaot on hänen nimensä, sinun lunastajasi on Israelin Pyhä, hän joka kaiken maan Jumalaksi kutsutaan.
Vaimo on seurakunta. Yllämainitussa Vanhan testamentin kuvauksessa ( Jes 54 ) on samanlaisia elementtejä kuin mitä Ilmestyskirjan 21. luvun kuvauksessa on Taivaallista Jerusalemia koskien. ( Arvokkaat kivet / kristallit. )
Ne kuvaavat samanlaista asiaa: seurakunta on Jeesuksen morsian/vaimo.
Jesaja 54:
”Sillä niinkuin hyljätyn, syvästi murheellisen vaimon on Herra sinut kutsunut”
”Vähäksi silmänräpäykseksi minä hylkäsin sinut, mutta minä kokoan sinut jälleen suurella laupeudella.”
”Ylitsevuotavassa vihassani minä peitin sinulta kasvoni silmänräpäykseksi, mutta minä armahdan sinut iankaikkisella armolla, sanoo Herra, sinun lunastajasi.”
”Sillä vuoret väistykööt ja kukkulat horjukoot, mutta minun armoni ei sinusta väisty, eikä minun rauhanliittoni horju, sanoo Herra, sinun armahtajasi.”
Lunastaja tai ”lunastajasi” viittaa tietenkin Jeesukseen ja syntien sovitukseen ristillä.
Jeesus on sulhanen, mies, ja seurakunta on vaimo, nainen.
Lisää viitteitä: linkki, Ef. 5. Esimerkiksi: ”Tämä salaisuus on suuri; minä tarkoitan Kristusta ja seurakuntaa.”
Raamatusta nähdään miten suuressa arvossa Jumala pitää avioliittoa. Avioliitolla ilmaistaan hengellinen todellisuus, seurakuntaa koskien. Niin suuri arvo avioliitolla on, että se nostetaan kuvaukseksi Jeesuksesta ja seurakunnasta. Jeesus on uskollinen, vaikka me olisimme toista hengellisessä mielessä (epäjumalanpalvelus jne.) tai käskyjä rikkoen. Palatkaamme aina Jeesuksen luo!
Raamatussa pidetään kunnioitettavana, kun aviomies on ”yhden vaimon mies”. Tietysti asia on käskynä myös: 6. käsky (älä tee huorin).
Vapahtaja kantoi syntikuormamme
Ihmiset ovat omassa varassaan syntisiä. Ristillä Jeesus joi Jumalan vihan maljan. Jeesus otti syntimme ja syntisyytemme kantaakseen ristillä.
Syntimme on sovitettu ristillä!
Jumala lukee meidät vanhurskaiksi ristin työn tähden, ilman meidän omia ansioitamme. Yksin Jeesuksen ristin työn tähden.
Uskon ja kasteen kautta pääsemme siitä syntien sovituksesta osallisiksi, Jumalan lapsiksi. Katso, Jumalan Karitsa, joka pois ottaa maailman synnin!
Näin Jumala näkee kristityt vanhurskaina, pyhinä ja puhtaina. Seurakunta muodostuu kristityistä.
Jumala näkee seurakunnan puhtaana, koska ristillä syntimme on sovitettu. Jumala kuvaa seurakunnan loisteliaana, kauniiden kivien hohtoisena, Taivaallisena Jerusalemina. Näin kuvataan Jesajan 54. luvussa ja Ilmestyskirjan 21. luvussa.
Jumala on täynnä armoa, rakkautta, puhtautta — Hän antaa lahjana meille vanhurskauden. Synnymme Jumalan lapsiksi ja Jumalan armon perillisiksi kasteessa, lahjana.
Viitteitä
Elämän veden virta ja Elämän puu: Ilm. 22, linkki
Kuvankäsitelyllä, sovelluksella Krita, tuotetussa kuvassa on käytetty mm. seuraavanlaisia kuvia.
https://unsplash.com/photos/7llu-iptT9E
https://leesbirdblog.files.wordpress.com/2019/04/12-foundations-of-the-new-jerusalem.jpg
Vesikuvio: https://unsplash.com/photos/9-OCsKoyQlk
https://unsplash.com/photos/mKOKC0dWG5Y
Yksi helmistä: https://en.wikipedia.org/wiki/Pearl#/media/File:White_pearl_necklace.jpg
https://unsplash.com/photos/9poB8SBFveA
Aavistus värejä on lisätty muuriin seuraavasta: https://www.instructables.com/Five-Pointed-Rainbow-Prism-Lamp/
( Lupa käyttöön on pyydetty ja saatu. )
Kommentit (0)