Rannalle on turha jäädä ruikuttamaan

13.6. järjestetään kuntavaalit. Kuntavaaleissa valitaan valtuutetut päättämään Lahden ja lahtelaisten yhteisistä asioista. Kuntavaaleissa sinä päätät, kuka päättää asioistasi kaupunginvaltuustossa seuraavan neljän vuoden ajan. Voit äänestää kuntavaaleissa joko ennakkoon 26.5. – 8.6. tai vaalipäivänä 13.6.

Äänestysprosentti oli vuoden 2017 kuntavaaleissa Lahdessa hieman yli 50 %, 55,4 %. Äänioikeutettuja oli 97 510, joista äänesti vain 53 978. Demokratian kannalta olisi hyvä, että äänestysprosentti olisi korkeampi, koska siten saadaan useamman lahtelaisen ääni kuuluville eikä pääse syntymään tilanteita, joissa joidenkin lahtelaisen ääni taas ei tule kuulluksi.

Jos vaikka jo pari sataa lahtelaista enemmän äänestäisi, niin sillä olisi jo jonkinlaista vaikutusta vaalitulokseen, etenkin siinä tapauksessa, jos nämä äänet menisivät yhdelle tai kahdelle ehdokkaalle. Jotkut saattavat ajatella, että mitä merkitystä nyt yhdellä äänellä on, mutta jos asiaa ajateltaisiinkin toisinpäin. Jos useampi ajattelisikin niin, että sillä yhdellä äänellä onkin merkitystä, niin äänestysprosenttikin saattaisi näyttäisi erilaiselta.

Miksi sitten pitäisi äänestää kuntavaaleissa? Kaupunginvaltuustossa päätetään monista sinunkin elämään vaikuttavista asioista, kuten kuntaverosta, koulutuksesta, kaavoituksesta ja palveluiden järjestämisestä. Jos esimerkiksi veroprosentti on liian korkea, niin sitten kannattaa äänestää sellaista ehdokasta, joka ajaa pienempää verotusta.

Parasta tässä on se, että sinun ei itse tarvitse olla päättämässä kaupungin asioista. Sinun vaan tarvitsee valita joku henkilö päättämään näistä asioista sinun puolestasi. Jos et äänestä, turha sitten myöskin jäädä rannalle ruikuttamaan huonosti tehdyistä päätöksistä. Äänioikeutta kannattaa hyödyntää, kun sellainen kerran myös on. Äänestäminen on sekä oikeus että myös velvollisuus.

No mistä tiedän ketä äänestää? Voit tutustua ehdokkaisiin usealla eri tavalla. Voit tehdä vaalikoneita, käydä tutustumassa puolueiden nettisivuilla ehdokkaisiin, tutustua postista tuleviin vaaliesitteisiin, lukea ehdokkaiden mielipidekirjoituksia lehdistä, liittyä Lahti kuntavaalit 2021 Facebook-ryhmään tai laittaa ehdokkaita seurantaan somessa. Keinoja tutustua ehdokkaisiin löytyy monia. 

Ehdokkaita etsiessä kannattaa tietysti miettiä, että minkä puolueen tai ryhmän ehdokasta haluaisit äänestää. Ehdokkaista ei ainakaan pitäisi olla valinnan pulaa, koska ehdokkaita on yhteensä 544.

Minkälainen on sinun Lahtesi? Sinä päätät!

Santeri Ala-Röyskö
Keskusta Hollola
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Ehdolla eduskuntavaaleissa Hämeen vaalipiirissä. (kesk.)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu