Black Friday on hyvä hetki olla ostamatta mitään

Black Friday herättää monissa innostusta ja shoppailufiilistä, mutta ymmärrän täysin, miksi jotkut eivät valitsekaan käyttää tätä päivää suurien ostosten tekemiseen. Itse asiassa, monien muiden tapaan, myös minä olen pohtinut syvemmin tätä kulutusjuhlaa ja päätynyt siihen, että en osallistu siihen ollenkaan.

Yksi keskeinen syy on eettinen pohdinta. Black Fridayhin liittyy usein massiivinen kulutushysteria, joka saa ihmiset ostamaan asioita, joita he eivät välttämättä tarvitse. Tämä ylenpalttinen kulutus vaikuttaa negatiivisesti ympäristöön, kun tuotteiden valmistus, pakkaus ja kuljetus tuottavat huomattavia hiilipäästöjä. Lisäksi halvat hinnat voivat liittyä epäeettiseen tuotantoon ja epäreiluun työvoimakäytäntöihin, mikä ei sovi omiin arvoihin.

(Let alone moni ihminen tulee huijatuksi Black Fridayna niin epäeettisten normikauppojen kuin huijarienkin takia. Parempi vaan skipata.)

Toinen näkökulma on taloudellinen vastuullisuus. Vaikka tarjoukset voivat houkutella, on tärkeää pysyä järkevänä kuluttajana. Monet alennukset voivat olla houkuttelevia, mutta usein ne saavat ihmiset käyttämään enemmän rahaa kuin alun perin olivat suunnitelleet. Tämä voi vaikuttaa talouteen negatiivisesti pitkällä aikavälillä.

Sen sijaan kannustan harkitsemaan muita vaihtoehtoja, kuten tukemaan paikallisia yrityksiä tai osallistumaan hyväntekeväisyystapahtumiin. Näin voimme tehdä valintoja, jotka eivät ainoastaan palvele omaa etua vaan myös yhteiskuntaa laajemmin. Loppujen lopuksi Black Friday ei ole sen kummoisempi tapahtuma, kuin normaali viikonloppukaan. Se on kulutusjuhla, joka on keinotekoisesti luotu.

Black Friday on turha. Liity mukaan boikottiin.

Santeri Kärki
Vihreät Tampere

Olen 31-vuotias humanististen tieteiden kandi (historia), sosiaaliturvaetuuksien asiantuntija ja tarkastuslautakunnan jäsen Tampereelta. Lisäksi olen kirjailija.

Intohimon kohteina politiikka ja urheilu, joskus lipsun myös kirjoittamaan muista aiheista.

Yhteydenotot tavoittavat minut nopeimmin kotisivun kautta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu