Huokuvatko Suomen talot historiaa?

Olen täysin kolahtanut Yle Areenasta löytyvään Talot huokuvat historiaa- dokumenttisarjaan. Sarjassa rakennustutkija Erika Åberg auttaa vanhojen talojen asukkaita tekemään pieniä remontteja historiallisiin asuintaloihinsa ja historioitsijat Christopher O’Regan ja myöhemmin Richard Thuner selvittävät arkistoista talojen historiaa ja jäljittävät entisiä asukkaita.

Sarjassa tavallisten ihmisten elämä herää henkiin. Sarja on saanut itsenikin hakemaan tietoa monista historiallisista tapauksista, joista en ole aiemmin kuullut, tai olen unohtanut tyystin. Vanhoista sanomalehtileikkeistäkin löytyy paljon tietoa, mutta erityisen riemastuttavaa on, kun jonkin talon historiaan liittyy tuomioistuimen päätöksiä. Entisaikoinakin emännät ovat olleet tukkanuottasilla ja miehet riehuneet ja hurjastelleet hevoskärryillä juovuspäissään. Erään talon historiaan liittyy jopa noitakäräjät. Tapaus päättyi onnellisesti ja noituudesta epäilty emäntä todettiin syyttömäksi. Olihan ainoa todistaja pahapäisyydestään tunnettu juoppolalli.

Itseäni ihmetyttää Ruotsin vanhojen arkistojen ja karttojen määrä ja laatu. Historioitsijat onnistuvat välillä selvittämään talojen vaiheet ja edelliset asukkaat jopa 1600-luvulle asti. Jäinkin pohtimaan, millainen tilanne on Suomessa. Pikaisen googlaamisen tuloksena en löytänyt vastausta siihen, mikä on Suomen vanhin vielä asuinkäytössä oleva talo, mutta kyllä meiltäkin löytyy paljon vanhoja rakennuksia. Mutta olisiko mahdollista selvittää talojen historiaa tuolla tarkkuudella kuin se onnistuu Ruotsissa? Suomihan kuului ensin Ruotsin, sittemmin Venäjän vallan alle. Missä arkistoja säilytettiin, tai tehtiinkö Suomen alueella ylipäätään yhtä tarkkoja arkistoja ja karttoja kuin Ruotsissa? Sen tiedän, että paljon tietoa on hävinnyt tulipaloissa ja onhan Suomen alueella käyty myös tuhoisia sotia.

Olisi niin mukavaa nähdä vastaava, tavallisten suomalaisten ihmisten elämää kuvaava sarja. Asuintaloista olisi loogisinta aloittaa.

sarilait
Tampere

Olen yhteiskunnallisesti niin merkityksetön ihminen, että voin esiintyä omalla nimelläni.
Tällä hetkellä olen Piraattipuolueen rivijäsen, en aktiivi. En ole ehdolla minnekään ainakaan nyt ja tuskin olen tulevaisuudessakaan. Omat ongelmansa on Piraattipuolueellakin, mutta millä puolueella ei olisi? Jos tiedät paremman, vakuuta minut.
En kuitenkaan laita puolueekseni PiPua lähinnä siksi, että kirjoitukseni harvoin koskevat piraatteja lähinnä olevia asioita. En tahdo joka blogissa ilmoittaa, että ajatukset ovat omiani, eivät puolueen. Viestiä saa lähettää os. sarilait at hotmail piste com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu