T-paidasta koriksi ja lisää keittiöpyyhkeitä

Heipä hei!

Kandin kirjoittaminen on ollut jotenkin tuskaisaa ja sehän tarkoittaa, että silloin tulee tehtyä vähän kaikenlaista muuta paitsi sitä, mitä pitäisi tehdä. Olen ollut tuottoisa ompelija viime päivinä, näin se vaan nyt on. Kandi on jo puolivälissä mutta keskittyminen on kovin vaikeaa etäkoululaisten kanssa kotona. Tosin keskittyminen ompeluun ei ole lainkaan vaikeaa jostain syystä. No itselläni se paniikki tuppaa olemaan paras motivoija ja niin se menee tässäkin tapauksessa.

Kotiin painoin viime viikolla perunalla ne kivat keittiöpyyhkeet ja patakintaat, mistä tein viime päivityksen. Kyseistä pohjakangasta jäi vielä hyvät pätkät ja niinpä ompelin niistä lopuista kaksi keittiöpyyhettä mökkikäyttöön. Tein pyyhkeisiin koristenauhat yhdestä vanhasta kangastilkusta. Ompelin vain tilkun raitaosia pitkäksi pätkäksi ja kiinnitin pyyhkeeseen.Lisäksi löysin koneestani kivan koristeompeleen ja viimeistelin kivaa ilmettä nauhan kaveriksi. Tuo pyyhe on jotenkin Ruotsalais-Tanskalais-maalais- henkinen, mistä tykkäänkin.

Tuo ”koristenauha” on siis tehty kangassuikaleita yhteen ompelemalla. Ompelin molemmin puolin myös koristeompeleet ompelukoneella.

Löysin kaapistani myös tädiltä saamani vanhan ruutukapan. Se oli myöskin sellaista paksuhkoa ja pehmeähköä puuvillakangasta, joka sopii keittiöpyyhkeeksi. Ompelin siitä kaksi keittiöpyyhettä ja kaksi leipäkoriliinaa. Jouduin vähän kikkailemaan ja yhdestelemään liinoihin tilkkuja. Siitä syntyseet saumat peitin pitsillä. Mökillä voi mielestäni olla vähän pitsiäkin mukana somisteena. Kotiin en ehkä enää sellaista laittaisi. Simppelimpi on nykyään kotona pop. Kuvassa näkyy myös kaksi virkkaamaani tiskirättiä. Eivät ne valkoisena pitkään pysy mutta ne on tosi helppo valkaista kloriitilla ja pestä koneessa. Pitääkin virkata niitä vielä lisää. Tuo oma mallini on sellainen, että siinä on aloitus ketjusilmukoita 59 ja 3 silmukkaa kääntämistä varten. Ensin virkataan 59 pylvästä ja 4 ketjusilmukkaa kääntämistä varten. Sitten pylväs joka toiseen ketjusilmukkaan ja niiden väleihin ketjusilmukka. Näitä kahta kerrosta vaihdellaan, kunnes rätti on halutun kokoinen. Itse virkkaan 15 ”reikäkerrosta plus aloitan ja lopetan pylväskerroksiin. Lanka on sellaista normaalipaksuista paidan ym. virkkaukseen tarkoitettua peruspuuvillalankaa. Virkkuukoukusta en ole nyt ihan varma mutta veikkaisin kokoluokkaa 3. Se ei ole minulla nyt tässä lähellä. Keittiöpyyhkeet teen aina 50x70cm kokoon ja leivinliinat noin 39x39cm kokoon.

Ompelin myös valkoisista kangastilkuista, sekä äidiltä jääneistä paksummista puuvillakankaan pätkistä käsipyyhkeitä vessaan. Sellaisissa vessoissa, missä ei ole lämmitystä, nuo ”keittiöpyyhetyyppiset” käsipyyhkeet toimivat loistavasti. Ne kuivuvat nopeammin, kuin froteepyyhkeet sillälailla Hamam-pyyhe tyyppisesti. Niitä ompelin 2+2 eli aina kaksi samanlaista. Vessaan tulee harmaa matto ja sellaista lilaa käsisaippuaa niin nämä ompelemani käsipyyhkeet mätsäävät hienosti.

Tällaiset kaksi pyyhettä on tehty tilkuista. Nuo kokonaan lila-valkokuvioiset ovat yhdestä kappaleesta pitsillä.

Lopuksi ehdin vielä pelastamaan naapurista pussillisen kankaita tai paremminkin vanhaa lakanaa jne. Naapuri tarjosi niitä roskalava-ryhmässä facebookissa, eikä kukaan oikein innostunut. Ajattelin, että voin tehdä ainakin matonkuteita, jos en muuta ja hyvää materiaalia siihen tarkoitukseen sainkin. Tulipa siinä sivussa muutama muukin idea mieleen, mitä niistä voisi tehdä, mutta siitä myöhemmin. Pussissa oli myös vanha pellava-puuvillasekoite liina, jonka vedin kahtia ja ompelin kaksi laudeliinaa mökkisaunaan. Kotiin en ehkä sini-oranssia välittäisi mutta mökin punamullattuun saunaan tuollaiset ovat omiaan. Olen tainnut aiemminkin todeta, että vanhoja kankaita on ilo ommella, kun ovat kunnon laadukasta kangasta eivät vedä ja kierrä joka suuntaan.

Kaikki kankaat tuli ensin pestyä, sitten silitettyä ja ommeltua ja sitten vielä uudelleen silitettyä. Näin kaunis siisti pino niistä sitten tuli.

Nuo liinat ovat kuvassa korissa, jonka virkkasin eilen. Materiaalina on trikookude, jota olen leikellyt vanhoista trikoovaatteista, lähinnä t-paidoista, maton kutomista varten. Olen tehnyt kuteita eri aikoina ja siksi niitä on eri paksuisia, mikä tekee korista vähän epätasaisen. Itse tykkään vähän sileämmästä pinnasta ehkä. Silti tuo kori onnistui mielestäni hyvin. Minulla ei ollut oikeaa ohjetta vaan sovelsin omasta päästä. Pohja on kuitenkin tehty Novitan Esteri-korin mallilla. Ajattelin tuotakin koria mökille, porstuan lattialle ja siihen voi laittaa neulomiani villasukkia hollille. Siitä on sitten helppo ottaa, kun tarvitsee. Aika jännää todeta, että taas mentiin täysin kierrätysmateriaaleilla tarvikkeina pelkkä kude ja virkkuukoukku. Huikeeta ja ilahduttavaa :). Virkkaan jo uutta musta-harmaata koria, johon en ehkä virkkaa kahvaa. Tuohon koppaan kahva kyllä sopii hienosti.

Täytyy palata tuohon kandiin vielä ja kertoa, että viime viikolla olin onneksi erityisen tuottoisa. Tuolloin asiaa auttoi lämpimämmät ilmat, jolloin pääsin pihamökkiimme Ruusulaan kirjoittamaan. Keskittyminen oli paljon helpompaa. Nyt vaan ilmat kylmenivät, eikä Ruusulassa oikein tarkene. Siellä on kyllä patteri mutta ei lainkaan eristeitä. Lämpö menee siis harakoille, joten en ole raaskinut sitä lämmittää. Kaunis se on sisältä, kuin karamelli, joten siellä kyllä kelpaa opiskella ja kaffitella.

Tein viime viikolla perunapainannan lisäksi myös lilaa kierrätyskartonkia. Tein siitä sitten yksi ilta kortteja, joista on pakko laittaa tähän kuva. Kartonki oli niin syreeninlilaa, että sitä teemaa lähdin käyttämään. Kauniita niistä tulikin. Oivia toivottamaan hyvää äitienpäivää, syntymäpäivää, valmistumista jne.

Lopuksi perinteinen kukkakuva. Tähän kuvaan törmäsin tänään aamulla, kun kännykkä muistutti päivästä vuoden takaa. Silloin olin poiminut ison kimpun valkovuokkoja vaasiin. Ja kylläpä ne kauniita olivatkin.

Hyvää vappua kaikille, toivotaan auringonpaistetta ja lämpimiä toukokuun päiviä!

Terveisin,

Satu

0
Satu Rantanen

Satu Rantanen on ideoita pursuava kotoilija.
Hänen käsissään pienestäkin syntyy kaunista, eikä kauneus ole rahasta kiinni.
Hän ajattelee näin: ”Kun katsoo tarkkaan huomaa, että tyhjästä voi todellakin nyhjäistä varsinkin iloa, eloa ja puuhastelua mukavaa.”
Blogin aiheena on kaikenmoinen kotoilu, askartelu, tuunaaminen, leivonta, kokkailu ja puutarhanhoito – fiilispohjalta tietenkin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu