Heittäytyikö Niinistö psykiatriksi suomettumisen hengessä vai rauhoitellakseen kansaamme?

Heittäytyikö Niinistö psykiatriksi suomettumisen hengessä vai rauhoitellakseen kansaamme?

Helsingin Sanomat kirjoitti 26.9.2022 Presidentti Niinistön CNN:lle antamasta haastattelusta otsikolla ”Niinistö CNN:lle: Putin on turhautunut Ukrainan takia”. Samaan aikaan Helsingin Sanomien ja Iltalehden pääkirjoituksissa Putinista kirjoitettiin paljon raskaammin termein käyttäen harhainen johtaja -kuvausta.

Niinistö on ensimmäinen, joka puhuu julkisesti Putinin mielenmaailmasta kuin psykiatri, joka on hoitanut potilastaan intensiivisesti vuosia. Kuinka tämä on mahdollista, kun Niinistö ei ole Putinin psykiatri eikä henkilääkärikään? Mihin Niinistön hyvin konkreettinen ja arkinen näkemys Putinin toiminnan syistä perustuu?

Kysyttäessä Putinin käytöksen syitä monenlaisen koulutuksen saaneilta kommentaattoreilta he ovat poikkeuksetta aloittaneet vastauksensa toteamalla: ”En minä eikä kukaan muukaan pysty Putinin pään sisään näkemään, joten näkemykseni ovat arvailuja.”

HS:n jutussa Niinistö kuitenkin esittää näkemyksensä varmuuden ja tietämyksen hengessä.

Onko Putin todella vain turhautunut, kun Ukrainan valtaus ei ole edennyt hänen suunnitelmiensa mukaan ja aikataulussa? Eikö Putinin käytöksen takana olekaan mahdollisesti aivokasvainta tai muuta vakavaa neurologista, endokrinologista tai psykiatrista sairautta, kuten maailmalla on arvailtu, vaan arkinen turhautuminen, joka vaivaa meitä jokaista silloin tällöin?

Niinistön näkemys on yksinkertaisuudessaan loistava. Niinistö näkee Putinin tavallisena naapurimaan  miehenä, joka turhautuu alaistensa saamattomuuteen ja ryhtyy itse toimimaan jakamalla käskyjään sinne ja tänne ja ruumiita syntyy niin Ukrainan veljeskansan kuin omienkin sotajoukoissa.

Samaan turhautuneen naapurimaan miehen hahmoon voidaan Niinistön logiikalla sijoittaa myös Stalin, Hitler ja Idi Amin, Ugandaa vuosina 1971–1979 hallinnut kenraali ja sotilasdiktaattori, joka on saanut paikkansa historiankirjoissa Stalinin ja Hitlerin lailla tekemistään hirmuteoista kansalaisiaan kohtaa. Amin muistetaankin parhaiten hallintokautensa aikana harjoittamistaan julmuuksista, joissa murhien, kidutusten ja sieppausten uhreiksi joutui arvioiden mukaan yli 300.000 ugandalaista.  Amin surmautti tuhansittain ministereitä, tuomareita, liikemiehiä, kirkonmiehiä ja muita epäiltyjä vihollisiaan. Ruumiita syntyi niin paljon, että niitä alettiin lopulta kipata Niiliin.

Idi Amin joutui henkensä säilyttääkseen pakeneman Ugandasta ja hän päätti päivänsä maanpaossa Saudi-Arabiassa, koska Uganda ei sallinut hänen palata kuolemaan kotimaahansa.

Toivottavasti me selviämme hengissä Putinin turhautumisen seuraamuksista, jotta voimme yhdessä maailman muiden kansojen kanssa nähdä ja todistaa Putinin julmuuksien lopullisen päättymisen ja Putinin tuomitsemisen raaoista sotarikoksistaan Haagin vuonna 1998 perustetussa kansainvälisessä rikostuomioistuimessa toisin kuin Idi Aminin, joka ei koskaan joutunut oikeuden eteen julmista rikoksistaan ihmisyyttä vastaan.

 

Seppo Mäkinen

LKT

Psykiatrian erikoislääkäri

Psykoterapeutti

Lääkintävänrikki

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu