Alppikotka, kolmas näytös

Kolmas näytös (tori)

Liprupuolueen puheenjohtaja Vitikka on tullut Juuan torille pitämään puhetta. Penkillä istuu Helkan ja Maunon lisäksi metsästäjiä ja eläkeläisiä.

Vitikka (pitämässä puhettaan)

Arvoisat kansalaiset. Maassamme puhaltavat raikkaat tuulet. Vanhojen puolueitten hartioilla lepää paksu pölykerros, jota ei saa irti suurimmallakaan mattopiiskalla. Maakuntavaalit osoittivat, että tässä maassa janotaan muutosta. Eläkkeelle on pystyttävä siirtymään ilman pelkoa ja ihmisten on saatava harrastaa perinteisiä harrasteita, joihin kuuluu mm. lintujen metsästäminen. Mikäpä voisi korvata perheidylliä, kun kasvoiltaan ahavoitunut perheen pää – tietysti nainenkin, tulee hämärän hyssyssä metsästysreissulta kotiin. Repussa pullottaa pari teertä tai jopa kunnon koppelo.

Mutta hyvät ystävät. Ilmastonmuutos on kaikessa karmeudessaan uhkaamassa tätä jaloa ja perinteistä harrastetta, joka pitää ison joukon miehiä – ja naisiakin – hyvässä henkisessä ja fyysisessä kunnossa. Mutta – me emme alistu ilmastonmuutoksen edessä kuin uhrilampaat pyövelin pölkyllä. Myös sadat metsästysmajat ovat vaarassa lahota ja näivettyä käytön puutteesta. Vaarallinen alppikotka on tulossa sankoin joukoin keskisestä Euroopasta tuhoamaan metsäkanalintujemme lämpimät munat. Juuri kun emolintu poistuu hetkeksi vaikkapa tarpeilleen hautomispuuhistaan – iskee valtava alppikotka salaman nopeudella. Muutamassa sekunnissa on tusina munia reikiä täynnä. Osasta ryypätty sisukset ja loput jätetään mätänemään emoraukan silmien alle. Tätäkö me haluamme? Emme, sanon minä. Alppilinnut on pysäytettävä välittömästi Suomen etelärajalle. Tarvittaessa on puolustusvoimien valmiusastetta nostettava. Liprupuolue on ottanut metsästysharrastuksen säilyttämisen omaksi kärkiohjelmakseen. Kiitän tarkkaavaisuudestanne ja nyt jos kenellä on kysymyksiä niin vastaan mielelläni. (Taputukset)

Helka

Olen Helka Viitanen. Arvoisa puhheenjohtaja on nyt oikkeella assiilla. Meidän suvussa on metätetty vuosisatoja. Kysynkin, onko eduskunnassa alppikotkkaan liittyviä uhkkii huomijoitu ja onko suunnitteilla uusia lakeja metätysharrastuksen säelyttämiseksi?

Vitikka

No, siinäpä napakka kysymys. Niin sitä pitää. Täällä kentällä, missä ruohonjuuri on elinvoimaista, ollaan todella hereillä. Mikäs kauniin ja ajan tasalla olevan rouvan nimi mahtaa olla?

Helka

Että minäkö? Vastikkään puolueessenne liittynyt Helka Viitanen. Minä kyllä tiijjän miltä pyy ja koppelo maestuvat (astelee puheenjohtajan viereen). Minun syömmen assii tulloo olemaan vuarallisen Alppikotkan tulon estäminen. No – Maano, nyt kännykkä esille ja räppöö kuva minusta ja mahollisesti tulevasta piäministeri Vitikasta. Ja suapi ne muuttii ottoo räpsyjä. (Katsoo Vitikkaan, jonka silmät alkavat kiiltää) Kyllä työ Vitikka ootta sittä oekkeesti kansan assiilla. Teillä on ymmärrys kohillaan. (Pyörähtää piirisihteerin suuntaan) Mitenkäs se on teijjän aekataalujen kansa. Jos tuletta puhheenjohtajan kansa meille kahville. Meillä on uunissa lintupaesti ja jäläkiruuaksi on vastaleivottuu pullaa.

Kivelä

Meillä on kyllä sovittu usea käynti tälle päivälle. Kiitos, mutta…

Vitikka

Me pidennämme päivää Kivelä. Kun kansan syvät rivit puhuvat – on puheenjohtajalla oltava aina aikaa kuunnella. Ja vielä lintupaistia. Ja pullaa. Peruuta varaus ruokaravintolaan. Nyt mennään sinne missä alppikotkalle suunnitellaan todellista vastusta.

Helka

Mauno – aatolle ja kiirreellä. Piirisihteeri suapi tulla omalla aatollaan perässä. Myö otettaan tämä puheenjohtaja meejjän kyyttiin.

seppokalevi

Kansainväisessä liiketoiminnassa noin 40 vuotta. Keskeiset kohdemaat Iso-Britannia, Saksa ja Venäjä. Perheyrittäjänä ja hallitusammattilaisena alkaen 1988. Harrastukset musiikki ja kirjoittaminen sekä maailman menon seuraaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu