Älykästä sakotettaan?

Sitä pohtimmaan, että mitenkäse älykäs ja viisas toesistaan erottuu. Vae onko se sama assii? No – on sitä mualiman sivu sen verran tutkittu, jotta ei oo sama assii. Vanahassa sanonnassa on vinha perä: ”Älykäs selevijjää nokkeluuvellaan – viisas ei niihin jouvvu”. Joku oli tutkinna ja tullu semmosseen tuloksseen, että älykäs pittää ihteesä erehtymättämänä.  Ja sittä kun uhalla iso erreys sattuu niin siitä ee meennoo polla selevitä millää. Kun ee nokkelluus aattannakkaa. Ihmiselle annettaan syntymässä viisauvven siemen, on joku vanaha kiinalaenen johtopiätös. Ja että viissaus kasvvaa kokemuksen ja iän myötä. Nöyrryyvven kautta, sanon minä. Ei keppostelemalla ja heittäytymällä yliälykkääksi.

 

Koolussa voepi jopa sorttuu lunttauksen tielle ja on olevinnaan helekutin nokkela ja älykäs kun totistuksessa kasi tae ysi lävöttää. Ja onpa niitä tiploomitöehen, gratujen ja jopa väetöskirjojen parissa tavattu kopioimisen älykköjä. Ja paljoko lie livahtanna maestereiksi asti läpi sormmiin. Paljo – arvelen minä. Ja niitä nokkeloeta sittä riittää ihan mepeiksi ja ameriikan resitentiksi asti. Nokkeloeta vallan pitäjjii näyttää olovan mm. itänuapurissa ja Turkissa. Viimesin älykkö Kazakstaanissa. Osa älyköestä ja nokkeloesta ovat nykysen somemualiman elliittiä. Hyö löyttää itelleen mielusan tiijjonjakajan. Osa osovvaa mualiman kieliä hyvin ja osa kiännättää kuuklella. Sieltä se aakivvaa nokkelalle oekkee itelle sopivan tiijjon paratiisi.

 

Mutta entäpä kun kääpi sittä ohrasesti. Niinkun nyt justiisa ameriikan kongressin etustajalle Marjorie Taylor Greenelle. Sulukivat halavattu Vitterin loppuiäksi. Niinkun Rumpilta vuosi sitten.  Mutta ihan niinkun tutkimukset sannoo errreystä ee varmasti ns. älykkö tunnusta. Karvat pörhössä kääpi vastahankkaan. Mutta on tuo Rumppi senttään korona-assiissa mielesä kiäntännä. Sen verran rokottamattommii samanikässii kavereita on vaehtanna hiippakunttoo. Nyt jo huulet törröllään patistelloo ottammaan rokotuksii. Pelännöökö, että Golfikaverit loppuu. Niinpä näättää olovan Suomessahhii. Nyt vasta kun hengissä pitämisen huoltojärjestelmät alakkaa olla kuatumassa ja onnikkakuskit rönöttää saerraena kotonnaan, alettaan vähin iänin ujuttoo ihtesä testtaus- ja rokotusjonoloehin. Ja moni on vasta teho-osastolla erreytesä tunnustanna. Liäkärille tae pahimmassa tappauksessa Pietarille.

 

Viissauven sanottaan kertyvän, kun hyväkssyy erreyksen – eekä aenekkaa tietosesti tie sitä toesta kerttoo. Kokemus opettaa. Muistan yhen kaverin Helsingin ajolta 45 vuon takkoo. Kerto suanneessa pikkupoekana semmosen jooluopetuksen, että muisttaa ikäsä ja se on vaekuttanna monneen asijjaan. Alpo oli oottanna lahjoja kieli pitkällä. Joolupukki oli tullunna sellasen metriisen kepin kansa. Kävelly Alpon etteen ja sanonna, että tämä keppi haessoo kissalle. Sillon oli Alpo itkkiin  muistanna, miten oli kepillä käynnä hätistelemässä ja hutkimassa nuapurin kissoo. Kun tuon Alpo minulle kerto niin hänellä oli kaksi kissoo itellä. Hyvä esimerkki viisastumisesta kokemuksen kautta.

 

MIksi kirjoitin murteella? Harrastan syntymäkuntani Juuan murteen ylläpitoa. Kirjoittanut useita novellikirjoja, joissa puolet tarinoista murteella.

+2
seppokalevi
Sitoutumaton Kontiolahti

Kansainväisessä liiketoiminnassa noin 45 vuotta. Keskeiset kohdemaat Iso-Britannia, Saksa, Hollanti, Puola ja Venäjä. Liikkeenjohdon konsulttina/yrittäjänä, kouluttajana ja hallitusammattilaisena alkaen 1988. Harrastukset musiikki ja kirjoittaminen sekä maailman menon seuraaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu