”Kiitoskortti Hitleriltä”- suomalaisen SS-miehen päiväkirjat kertovat.

”Juutalaisten teloittamiseen riittää kehnompikin ampumataito, kuin omamme” kirjoitti itä-rintamalle hinkunut, mutta huoltojoukkoihin päätynyt suomalainen SS-mies Olavi Karpalo suomalaisten sotilaspastorille. Mm. tästä  kirjelainasta ja koko Kansallisarkiston selvityksestä. ”Suomalaiset SS-vapaaehtoiset ja väkivaltaisuudet 1941-1943 juutalaisten, siviilien ja sotavankien surmaaminen hyökkäyksessä Neuvostoliittoon.”  Tästä, Valtioneuvoston tilaamasta selvityksestä kohistiin ja kiisteltiin jokin aika sitten-aina uhkailuihin asti.

Nyt, mm. Ylen Aamuteeveessä esiteltiin suomalaisiin SS-miehiin liittyvä, historian tutkijan Markku Jokisipilän ja kokoomuslaisen poliitikon ja suurlähettilään Jari Vilenin kirjoittama, SS-mies Jorma Laitisen päiväkirjoihin perustuva kirja, ”Kiitoskortti Hitleriltä.”

Kirjasta Ylen Aamuteeveessä haastateltu Jokisipilä kertoi, että suomalaisten vapaaehtoisten lähtö Hitlerin SS-joukkoihin oli valtiollinen, ulkoministeriön koordinoima hanke, joka aluksi näyttikin poliittisesti ja armeijan kannalta hyvältä, MUTTA muuttui jatkossa poliittiseksi ja henkilökohtaiseksi rasitteeksi, mikä osaltaan selittää SS-miesten myöhemmän vaikenemisen.

N. 1400 suomalaista vapaaehtoista Hitlerin joukoissa olivat iältään varusmiesikäisiä, eli kahdenkymmenen ikävuoden kahta puolta. Osa seikkailijoita, mutta monet Jokisipilän mukaan oikeistolaisia, kansallismielisiä, nationalisteja ja ääri-oikeistolaisiakin aatteiltaan. Päiväkirjat kirjoittanut Jorma Laitinen oli ollut rintamalla, mutta itärintamalla Ukrainassa hän oli ollut lähinnä autonkuljettajana ja moottoripyörälähettinä ja Jokisipilä arveli ettei hän olisi tuolloin ampunut omalla aseellaan laukaustakaan(?!).

Laitinen oli kirjoittanut ja kuvannut passiivimuodossa päiväkirjassa näkemäänsä mm: ” Naiset naidaan,ja jos eivät anna-tapetaan. Juutalaiset tapetaan käsikranaatilla tai ammutaan!” Suomalaisten SS-miesten päiväkirjojen passiivimuodon  Jokisipilä arveli johtuneen siitä, että suomalaiset olivat lähinnä järkyttyneitä  hirveyksien tarkkailijoita, mutta myönsi että olisi mahdollista, että myöhemmät tutkimukset paljastaisivat muutamien, YKSITTÄISTEN suomalaisten osallisuuden hirmutöihin…?  Nykytiedon valossa ja pitävien todisteiden, ainakin vielä puuttuessa arvosteli  koko 1400:n vapaaehtoisen leimaamisena Kansallisarkiston selvityksen loppupäätelmää.

…MUTTA, tutkimukseen ja tieteeseen kuuluu aiemmin tutkitun tiedon täydentyminen ja korjaaminen…ehkä jo viimeistenkin SS-vapaaehtoisten mentyä…?

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu