Fotonien elinikä

Fotonien elinikä

Maailmankaikkeus on noin 14 miljardia valovuotta leveä, pitkä ja syvä. Meidän näkemämme maailmankaikkeus siis syntyi tuolloin alkuräjähdyksestä. Me olemme tämän kaiken keskipisteessä, kai? Miksi emme näe kauemmaksi? Joka suuntaan näemme vain tuon 14miljardia valovuotta.

Miksi emme näe kauemmaksi tai miksi fotoneita ei sieltä tule havaintolaitteisiimme? Voisiko olla fotonien rajoittunut elinikä? Ne joutuvat muutenkin kulkemaan monien rajoitteiden läpi, kuten mustien aukkojen. Vai onko tuntemamme maailmankaikkeus sittenkin laajempi?

Onko missään demonstroitu voiko fotoni elää iänkaikkisesti? Oisko tätä syytä tutkia, sillä fotonin elinkaarella voisi selittää, että maailmankaikkeus ei syntynyt yhdestä pamauksesta.

Olisimmeko yllättyneitä, jos pystyisimme todistamaan tai osoittamaan seikan, että fotoni elää vain 14 miljardia vuotta? Tämä selittäisi, miksi näemme vain näin kauas. Mikä muu selittää sen, että elämme maailmankaikkeudessa keskipisteessä, sillä joka suuntaan me näemme 14 miljardia valovuotta. Kuullostaa jotenki tutulta ”se kiertää sittenkin”.

Menettääkö fotoni mitenkään tai missään vaiheessaan energiaa tai vaikuttaako siihen energian häviättömyyden laki? Tässä tiedossa olen maallikko. Tiedossa on, että esimerkiksi mustat aukot taittavat fotonien liikettä. Siis niillä on massa tai mangeettisuus tai jokin.

Tuntuu vain jotenkin hullulta, että olisimme taas keskiössä, maasentriössä, missä aurinko kiertää maata. Tai asuisimme pallossa ja rajat on 14 miljardia valovuotta.

Herättääkö kysymyksiä? Minulle ainakin, kun olen ummikko näissä tieteissä, mutta jos jokin taho osaa selittää esimerkiksi fotonin kohtalon, niin olisin tyytyväinen. Onko maailmamme leveämpi kuin 14 miljardia valovuotta?

SimoHyytinen

Koetan ymmärtää nykyistä menoa ymmärtämättä pätkääkään. Ehkä me voimme sopia elämään silti rinnakkain

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu