Runous ei ole näytelmää

Tasmanian Devil

If i sink any deeper
i may see the daylight in Tasmania.
So let me sink in peace.
I have seen the northern lights,
heard the ice cold poems of my love,
there is no room for my tiny heart,
which falls in love too easily
and cannot be healed.
If i sink through the bottoms of two oceans,
through the pits of Lord Hades,
the Tasmanian devil will be newborn.
So let me go in peace
if you don’t want my little teeth to rip you in pieces.

 

 

Vai onko se? Ehkä jos esittää jonkun toisen runon ja yrittää eläytyä kirjoittajan luomaan maailmaan. Runoilijalle itselleen sanojen avulla luodut mielikuvat ovat usein omaa elämää, ei näytelmää vaan mielessä syntyneitä fantasioita ja kokemuksia.
Olen hirveän harvoin kohdannut ihmisiä, joille runous on yksi osa elämää ja sisäistä tapaa pukea sanoiksi tuntemuksiaan. Olemme varmaan jokin ihmiskunnan pieni vähemmistö, joka on huomioitu taiteen kentällä kuin pienenä koristenauhana. Kaikille taiteenaloille pitää sivistyneessä yhteiskunnassa löytyä jokin kategoria ja oikein sivistynyt ihminen osaa small talkissa nimetä jonkun tunnetun runoilijan – vaikka ei olisi tuon runoilijan sielunmaisemasta perillä millään muotoa.
Joskus runon kirjoittaminen on vain lapsenmielistä sanojen leikkiä, riimittelyä ja viihdyttävää ilonpitoa – joskus keino saada vangituksi pisteen taakse pahat tai synkeät mielikuvat.
Runous on epäseksikästä, olen ainakin itse kerännyt aina blogissani vähiten klikkauksia runoilla (ja eniten käyttäessäni otsikossa sanaa perkele). Kaikista muista töistäni huolimatta olen sielultani kuitenkin aina ollut runoilija ja luonnontutkija. Asian oivaltaminen tapahtui jo hyvin pienenä, mutta mikään ammatillinen polku ei ole johtanut siihen tilanteeseen, että voisin kutsua itseäni runoilijaksi tai luonnontutkjaksi.
Runous ei tule olemaan itselleni näytelmää, vaikka saatan toisinaan vaikuttaa dramaattisemmalta kuin tavallisesti olen. Lasken vain sisälläni asuvan draamakuningattaren kävelylle. Se, että ihminen on hiljaa ja vaiti, on valitettavan usein sitä kohteliasta, sielua uuvuttavaa näytelmää.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu