Onko Lahden kouluverkkoselvitys ja suunnittelut toimet itseään toteuttava ennustus?

Lahden kaupunki julkaisi tiistaina 4.5.2021 kouluverkkoselvityksen ja sen pohjalta luonnoksen erilaisista vaihtoehdoista kouluverkkoon. Esitys sisältää koulujen lakkauttamisia ja yhdistämisiä alueellisen oppilasmääräennusteen perusteella.

Huoleni on, että tämä on itseään toteuttava ennustus. Tietyt alueet ovat tässä ennusteessa oppilasmääräänsä kasvattavia, kun taas toisaalle ennustetaan oppilasmäärien rajujakin vähenemisiä. Näiden perusteella esitetään koulujen lakkauttamisia tai yhdistämisiä. Mielestäni sen sijaan, että tyydymme tähän ennusteeseen, tulee miettiä niitä toimia joilla laskevat oppilasmäärät saadaan ainakin pysähtymään, jopa mahdollisesti nousemaan. Tilanne on hankala, koska väestöennusteet ovat syntyvyyden osalta laskevia. Tarkoittaako tämä kuitenkaan, että meidän olisi nyt aika luovuttaa?

Itse äitinä arvostan lähellä olevaa koulua sekä muita peruspalveluita, turvallisuutta ja viihtyvyyttä. Haluan antaa lapselleni parhaat mahdolliset eväät turvalliseen koulutaipaleeseen. Uskon myös, että monet muutkin lahtelaiset vanhemmat ajattelevat näin. Yhteiskunta muuttuu ja muutoksia on väistämättä tulossa. Asukkailla ja päättäjillä on kuitenkin mahdollista vaikuttaa siihen, minkälaisia muutoksia tehdään ja varmistaa, että emme anna itseään toteuttavan ennustuksen toteutua.

Päätöksiä kouluverkkoselvityksen pohjalta ei ole vielä tehty, joten vaikuttamistyölle on vielä aikaa. Tämän vuoksi asukkaiden, vanhempainyhdistysten sekä päättäjien on nyt käytävä aktiivista keskustelua siitä, miten säilyttäisimme lähikoulut ja turvaisimme riittävät oppilasmäärät (joka on yhtä kuin riittävästi asukkaita eri kaupunginosissa!)

Lahtea on kehitettävä vetovoiman ylläpitämiseksi sen jokaisessa kaupunginosassa.

Siru Heromaa-Karjalainen
Sosialidemokraatit Lahti

Olen 34-vuotias Lahtelainen sairaanhoitaja. Työskentelen tällä hetkellä edunvalvontatehtävissä työnantajaorganisaatiossamme, toimin Tehyn ammattiosaston puheenjohtajana sekä luottamusmiehenä ja projektivastaavana henkilöstöstrategian parissa. Päivittäiseen työhöni kuuluu neuvottelutoiminnan johtaminen ammattiosastossamme, Tehyläisten edunvalvonta sekä työelämän edistäminen erilaisissa muutoshankkeissa. Toimin lisäksi Tehyn hallituksessa. Opiskelen tällä hetkellä Itä-Suomen yliopistossa Terveystieteiden maisteriksi, suuntautumiseni on hoitotyön johtaminen. Sote-kenttä on murroksessa monesta suunnasta ja pidän nykytrendiä niin johtamisen kuin työelämän kuormittavuuden näkökulmasta huolestuttavana. Haluan olla rakentamassa parempaa työelämää.

Tämän lisäksi minua kiinnostaa äitinä ja Lahtelaisena alueeni asiat sekä hyvinvointi. Sote-ammattilaisena olen erityisen kiinnostunut lasten ja nuorten terveydestä sekä hyvinvoinnista. Myös tasa-arvoasioiden toteutuminen kunnassa on tärkeää, niin sukupuolen, alueellisen ja eri ryhmien välillä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu