Onko Sote-osaajilla tulevaisuutta kuntapolitiikassa jos hyvinvointialueet perustetaan?

Mietiskelin ylläolevaa asiaa kovasti ennenkuin päätin lähteä ehdolle kuntavaaleihin. Voin kyllä myöntää, että edelleen toisinaan pohdin asiaa kun etsin paikkaani kuntapolitiikassa. Osaamiseni on hyvin vahvasti Sote-asioissa ja joskus viivähtää mielessä ajatus siitä, mikä virka minun osaamisellani enää olisi siinä vaiheessa jos Sote-uudistus menisi läpi. Sote-uudistuksen myötä kuntien vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista siirtyisi hyvinvointialueille (maakunnille), ja tämä tarkoittaisi totaalista muutosta siihen miten nämä palvelut kunnissa on ennen järjestetty. Lisäksi olen nuori, enkä aiemmin ole ollut politiikasta juuri kiinnostunut. Minua on sen sijaan kiinnostanut muiden auttaminen, yhteisten asioiden eteenpäin vieminen, edunvalvonta sekä epäoikeudenmukaisuuksien korjaaminen. Toivon, että tästä asenteesta on hyötyä myös kuntapolitiikassa on tulevaisuus mikä hyvänsä. Varmasti kuitenkin tarvitsee hieroa lisää teflonia pintaan, sillä politiikka jakaa mielipiteet.

Sote- alan ihmisten merkitys kuntapolitiikalle kirkastui minulle kun kuuntelin Tehyn kuntapäättäjille suunnattua seminaaria. Meille esiteltiin aikaa jälkeen Sote-uudistuksen: kunnan suurin menoerä eli sote-menot olisi siirretty hyvinvointialueelle ja samalla suurimmaksi menoeräksi nousee koulutus- ja sivistys. Kunnille silti olisi jäämässä vastuita hyvinvoinnin edistämisestä ja porkkanaksi nostetaan Hyte-kerroin (Hyvinvointi- ja Terveys- kerroin). Panostamalla tiettyihin indikaattoreihin, jotka on siis ihan konkreettisia toimia kuten koulujen välitunneilla ohjattu liikunta, kunta voi kasvattaa valtionosuuttaan. Jokaiselle kunnalle on jo löydettävissä määritelty Hyte-kerroin, jonka perusteella valtionosuus määriteltäisiin. Oli ilo huomata, että Lahti kuului jo niihin kuntiin joissa Hyte-kerroin oli isompi.

Näen asian nyt niin, että vaikka Sote tulisi, meitä sote-alan ammattilaisia tarvitaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen kuntien työssä. Mikä voisi olla sen parempaa ennaltaehkäisevää työtä, ellei juurikin puuttuminen mahdollisimman tehokkaasti asioihin ennenkuin ne paisuvat isoiksi ja monimutkaisiksi ongelmiksi. Olen aiemmin puhunut mielipidekirjoituksessani koulukiusaamisesta. Se on yksi erittäin merkittävä asia, johon tulisi entistä monipuolisemmin ja tehokkaammin puuttua koska koulukiusaamisen vaikutukset ulottuvat aikuisiälle asti. Uskon, että Sote-alan ihmisillä on valmiuksia ottaa puheeksi myös vaikeatkin terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät aiheet osaamisensa vuoksi, koska sitä me tehdään päivittäin.

Terveyteen ja hyvinvointiin kannattaa panostaa kaikissa ikäluokissa ja kaikkina aikoina, myös vaikeina sellaisina. Tulee Sotea tai ei, tämä asia ei muutu miksikään, ja meidän tulee kiinnittää yhä enemmän huomiota sairauksien ennaltaehkäisyyn sekä terveyden edistämiseen.

Kirjoittaja on 33- vuotias sairaanhoitaja, äiti ja Tehyläisten edunvalvonnasta kiinnostunut sote-ammattilainen.

Siru Heromaa-Karjalainen
Sosialidemokraatit Lahti

Olen 34-vuotias Lahtelainen sairaanhoitaja. Työskentelen tällä hetkellä edunvalvontatehtävissä työnantajaorganisaatiossamme, toimin Tehyn ammattiosaston puheenjohtajana sekä luottamusmiehenä ja projektivastaavana henkilöstöstrategian parissa. Päivittäiseen työhöni kuuluu neuvottelutoiminnan johtaminen ammattiosastossamme, Tehyläisten edunvalvonta sekä työelämän edistäminen erilaisissa muutoshankkeissa. Toimin lisäksi Tehyn hallituksessa. Opiskelen tällä hetkellä Itä-Suomen yliopistossa Terveystieteiden maisteriksi, suuntautumiseni on hoitotyön johtaminen. Sote-kenttä on murroksessa monesta suunnasta ja pidän nykytrendiä niin johtamisen kuin työelämän kuormittavuuden näkökulmasta huolestuttavana. Haluan olla rakentamassa parempaa työelämää.

Tämän lisäksi minua kiinnostaa äitinä ja Lahtelaisena alueeni asiat sekä hyvinvointi. Sote-ammattilaisena olen erityisen kiinnostunut lasten ja nuorten terveydestä sekä hyvinvoinnista. Myös tasa-arvoasioiden toteutuminen kunnassa on tärkeää, niin sukupuolen, alueellisen ja eri ryhmien välillä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu