Suomen yleisurheilun eurooppalainen taso mitataan viikonvaihteessa

Tässä viikonvaihteessa käydään Puolassa Euroopan  yleisurheilun Superliigan   kolmipäiväinen EM-joukkuekilpailu (virallinen kisajärjestäjän sivu).

Euroopan yleisurheiluliiton tämän vuoden  tilastojen perusteella suurimmat suosikit Superliigan voittajaksi ovat isäntämaa Puola, Iso-Britannia  ja vuoden 2017 kilpailun voittoa puolustava Saksa (osallistuvat  maat). Venäjä on maana suljettu jo aikaisemmin näistä kilpailusta. Jos ja kun Venäjä saa maana  IAAF:ltä kilpailuoikeudet kv-yleisurheilutoimintaan, se joutuu aloittamaan alimmalta tasolta. Menee siis monta vuotta, kunnes Venäjä on palannut Superliigaan.

Suomi ei tilastojen perusteella tule säilyttämään paikkaansa Superliigassa. Suomihan nousi Superliigaan vuoden 2017  Vaasassa  pidetyn ykkösliigan toisen sijan perusteella (Ruotsi voitti tuolloin).

****

Puhtaasti tilastojen perusteella Suomi jäänee sijoille 9-12 (jumbosijakin voi uhata). Läntinen naapurimaa Ruotsi omaa mahdollisuudet säilyä Superliigasssa. Kahden viikon päästä Tukholmassa pidettävään Ruotsi-Suomi maaotteluun saamme Ruotsilta  jo etukäteismaistiaisina nyt viikonvaihteessa selkäsaunan. Maitten kärkitulokset (Suomi  – Ruotsi  män – kvinnor)  puhuvat Ruotsin selvästi voitosta.

Superliigassa kilpailee nyt 12 joukkuetta, joista viisi heikointa putoaa ensi kaudeksi Ykkösliigaan.   Putoajia on nyt viisi, koska jatkossa Superliiga supistuu 12 joukkueesta kahdeksaan joukkueeseen.

****

Yhtään voittajasuosikkia ei tilastojen perusteella ole Suomen joukkueessa. Jos joitakin nimiä Suomen joukkueesta erikseen tässä  mainitsen, niin odotan oman seurani Topi Raitaselta hyvää esitystä estejuoksussa. Lisäksi Elmo Lakka pika-aidoissa omaa mahdollisuudet kärkipään sijoitukseen. Naisten puolella Annimari Korte pika-aidoissa, Taika Koilahti pituushypyssä, Ella Junnila korkeushypyssä ja Kristiina Mäkelä 3-loikassa sekä Camilla Richardsson estejuoksussa  omaavat mahdollisuudet kärkipään sijoituksiin (kuuden parhaan joukkoon).

Suomen yleisurheilun eurooppalainen taso ja palautus maan pinnalle (se tosin on jo tapahtunut vuosia sitten) koetaan taas viikonvaihteessa.  Vaikka kuinka sydän sykkii yleisurheilulle, Suomen yleisurheilun tasokehityksestä voi tehdä mitään kaunistelematta vertailua esim. , mitkä olivat kärkitulokset vaikkapa 10- ja 20-vuotta sitten vuonna 1999 ja  2009 sekä tänä 2019.  Juoksuradalla on tuloksissa romahdus etenkin  miesten puolella. Suomen juoksu-urheilun nykyiseen heikkoon tasoon kaatuu Suomen menestys niin tämän viikonvaihteen Superliigassa kuin parin viikon päästä Ruotsi-ottelussa.

****

Yleisurheilun Suomen ennätykset

World Records in Athletics

 

 

 

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu