Ensi kesän Pariisin olympiakisat  ovat jo maailmanpolitiikan näyttämö

Urheilun monilajitapahtuma Aasian kisat alkoivat  Kiinan Hangzhousussa  eilen 23.09.2023 ja kestävät  08.10.2023 saakka.

Kisojen järjestelyistä vastaava Aasian maiden olympiajärjestö OCA päätti aiemmin kesällä,   että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voivat osallistua  kisoihin ilman maatunnuksia enintään 500 yksilöurheilijalla. Urheilijoille ei kuitenkaan jaetaan mitaleja. Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat saavat kilpailla Hangzhoun Aasian kisoissa  ansaitakseen  osallistumisoikeuden   (tulosten rekisteröinti)  vuoden 2024 Pariisin olympialaisiin.

***

Tänään HS:n  pääkirjoitus  (paperilehti) on otsikoitu: KOK tanssii Putinin tahdissa. Kirjoituksessa todetaan, että Kansainvälisen olympiakomitean (IOC)  puheenjohtaja saksalainen  Thomas Bach kampanjoi venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistumisen  puolesta  ensi kesän Pariisin kesäolympialaisiin. Kirjoituksessa todetaan, että myös kisaisäntä Ranska on pehmennyt Venäjälle.

***

HS pääkirjoituksessa on “suoraa tekstiä” , miten Venäjän on toiminut  ja kunnioittanut olympia-aatteen pyhiä arvoja: Venäjä on pyyhkinyt jalkansa moneen kertaan (2014 Sotshin doping   ja tutkimusten sabotointi, valtiollisten symbolien kiellon  kiertäminen ja hyökkääminen naapurimaahan).

Venäjän toiminta  isäntämaana  vuoden 2014 Sotshin  talviolympiakisoissa   rikkoi  törkeästi   pyhiä  olympiavaloja (tuomarivala ja  urheilijoiden vala). Salaoven kautta vaihdettiin venäläisurhelijoiden näytteet puhtaiksi ks. sivu  102 (McLaren Independent Investigation Report – Part II). 

Venäjän sotarikokset Ukrainassa ovat jatkuneet  24.02.2022 alkaen  taukoamatta. Kansainvälinen Olympiakomitean (KOK) viime vuoden helmikuinen  (25.02.2022 ) päätös on alkanut horjua.   Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK)  päätti   tammikuussa (25.01.2023 ,  millä ehdoin Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat voisivat palata takaisin kansainväliseen toimintaan.

****

Ensi kesän  Parisiin   olympiakisat  ovat jo maailmanpolitiikan näyttämö. Ennustan Kansainvälisen Olympiakomitean  olevan jopa hajaannuksen edessä (siihen Venäjä pyrkii) , jos aikaisempi päätös ei enää pidä. Edessä   voi olla  jopa Pariisin olympiakisojen boikotointi monien maiden toimesta. Niitä on nähty eri syistä aiemminkin  olympiakisojen historiassa.

Helmikuussa  35 maata Suomi mukaan lukien piti Britannian koolle kustumana  verkkotapaamisen  liittyen  Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden mukaantulosta   Pariisin   vuoden  2024 olympiakisoihin.

Kansainvälisen Olympiakomiteaan  kuuluu jäsenä tällä hetkellä 206   kansallista liittoa. Lista  maista, jotka ovat tuominneet Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu