Havaintoja pohjoismaisten hiihtolajien kauden maailmancupin avauksesta
Pohjoismaisten hiihtolajien ( maastohiihto – mäkihyppy – yhdistetty) maailmancupin avaus tapahtui tässä viikonvaihteessa Rukalla.
Aluksi ensin muutamia yleisillä havaintoja
Alkaneella kaudella tuli voimaan suksien fluorivoitelun käyttökielto. Kiellon valvonta herätti etukäteen pohdintoja. Epäilyksistä huolimatta valvonta -ainakin Rukalla – onnistui.
Naisilla ja miehillä on jatkossa yhtä pitkät hiihtomatkat eli sprintti, 10 km, 20 km, 50 km, skiathlon (10 km + 10 km) ja viesti (4×7,5 km). Viime talven Planican MM-hiihdot olivat viimeiset, joissa naiset ja miehet hiihtivät eri matkat.
Yhdistetyssä kokeiltiin Rukalla uutta kilpailumuotoa. Kilpailua kutsuttiin Individual compact -kilpailuksi . Sijoitukset mäkihypyssä määrittävät erot hiihto-osuudelle, eivät mäkihyppysuorituksesta saatavat pisteet. Etenkin norjalaisten mieleen ei kilpailumuoto näytä olevan, jos se otetaan jatkossa käyttöön pysyvästi. Tosin ei sekään kilpailumuoto, jossa tänään ensin massalähdöllä hiihdettiin ensin 10 km ja sitten hypättiin mäkikilpailu, ei kaikilta saa kaikilta varauksetonta kannatusta.
Mäkihypyssä vuosikausia on puoleen jos toiseen puhuttu hyppyhaalareista ja niiden sääntöjen mukaisuudesta. Hyppääjien kehoja on alettu mitata 3D -mitttauksella
****
Lyhyt yhteenveto, miltä eri maiden asetelmat alkaneella kaudella avauskisassa näyttivät
Näyttää siltä, että naisten hiihdossa Ruotsi olisi tällä hetkellä ykkösmaa Ebba Anderssonin ja Frida Karlssonin sekä Moa Ilarin johdolla. Norja on menettänyt vähän asemiaan, kun Marit Bjørgen ja Therese Johaug lopettivat. Suomen naishiihto on maailmanluokan kärkipäässä tällä hetkellä vain Krista Pärmäkosken (32 v.) ja Kerttu Niskasen (35 v.) varassa. Mitä sitten, kun em. hiihtäjät lopettavat. Saksalla ja USA:lla on todellisuudessa maailmanluokan naishiihtöjiä jopa enemmän kuin Suomella.
Miesten hiihdossa viime kauden ja Rukan tulosluettelon perusteella Norjalla on useita maailmanluokan hiihtäjiä Johannes Høsflot Klæbon johdolla. Suomen miesten hiihto on maailmanluokan ylimmässä kärjessä paljolti Iivo Niskasen varassa. Toivottavasti nuorten joukosta nousee ennen vuoden 2026 talviolympiakisoja uusia suomalaisia nimiä. Viime kauden nuorten arvokisojen perusteella näin on hyvä odottaa.
Yhdistetyssä Norjan Jarl Magnus Riiber on edelleen “primus inter pares “ ja vasta sitten tulevat muut norjalaiset sekä Saksan ja Itävallan urheilijat. Naisten yhdistetyssä Norjan Gyda Westvold Hansen jatkanee lajinsa hallintaa. Suomen miesten menestys on edelleen Eero Hirvosen ja Ilkka Herolan varassa. Jos mäkiosuudella he sijoittuvat 10-15 parhaan joukkoon, on hiihto-osuuden jälkeen hyvät mahdollisuudet yltää palkintosijoille
Naisten ja miesten mäkihypyssä viime kauden kärkimaiden (Norja, Itävalta, Saksa, Puola ,Slovenia ja Japani) asemaa pyrkivät Suomi ja Sveitsi horjuttamaan. Yksittäisistä hyppääjistä miesten osalta nostan esille Lahden vuoden 2017 MM-kisojen kaksinkertaisen maailmanmestarin, Itävallan Stefan Kraftin. Kraftin menestysura alkoi jo vuonna 2015 Falunin MM-kisoissa ja näyttää jatkuvan myös alkaneella kaudella. Naisten osalta viime kauden kärkinimet ovat edelleen tälläkin kaudella kärkihyppääjiä. Suomi oli viime kaudella miesten mäkihypyässä maiden välissä cupissa (Nations Cup) sijalla 8 ja naisten vastaassa cupisssa sijalla 9. Noista sijoista ei ole kuin yksi tie – ylöspäin. Ilahduttavaa kehitystä oli nyt nähtävissä Rukalla.
***
Alkaneella kaudella pohjoismaisten hiihtolajien osalta tärkein kilpailu on maailmancup ja maastohiihdossa lisäksi Tour de Ski sekä mäkihypässä lentomäen MM-kisat
Kommentit (0)