Hiihtokauden merkittävimmät kilpailut alkavat maastohiihdossa ja mäenlaskussa
Viikonvaihteessa käynnistyvät tämän hiihtokauden merkittävimmät kilpailut maastohiihdossa ( Tour de Ski) ja mäenlaskussa (Four Hills Tournament). Merkittävimmäksi tapahtumiksi ne nousevat, koska tällä kaudella ei ole olympiakisoja tai MM-kisoja.
Tour de Ski (Logo Wikipediasta )
![]() |
|
Tour de Ski käynnistyi kaudella 2006-2007. Kun tätä kokonaiskilpailun tulosluetteloa katsoo ,voi huomata, ettei miesten hiihdossa tähän mennessä ole kukaan suomalainen kokonaiskilpailussa yltänyt kolmen parhaan joukkoon. Naisten puolella Virpi Sarasvuo (os. Kuitunen) on voittanut kokonaiskilpailun kaksi kertaa ja Aino-Kaisa Saarinen ja Krista Pärmäkoski ovat yltäneet sijoille 2-3.
Tämänkertainen Tour de Ski ohjelma poikkeaa aikaisemmista kilpailuista siinä, että viimeinen osakilpailu – legendaarinen Tourin päättävä Alpe Cermisin loppunousu – lähdetään tällä kertaa yhteislähtönä.
Ketkä ovat sitten suosikkeja kokonaiskilpailun voittajiksi. Vastausta voi lähteä hakemaan kauden maailmancup tilanteesta (naiset ja miehet). Naisten puolella ei ole kuin yksi voittajasuosikki (ilman haaveria) Therese Johaug. Miesten puolella Johannes Hoesflot Klaebon asemia heikentää, ettei viimeisessä osakilpailussa ensimmäisenä maaliin tullut olekaan nyt välttämättä kokonaiskilpailun voittaja. Muita voittajasuosikkeja ovat Norjan Emil Iversen ja Venäjän Alexander Bolshunov. Norjan joukkueesta riittää sitten monia muitakin hiihtäjiä kärkitiloille. Norjalaisista mukana ovat käytännössä kaikki kovimmat hiihtäjät.
Suomi nimesi joukkueeseen vain neljä (kuuden sijasta) nais- ja neljä mieshiihtäjää:
(Naiset :Anne Kyllönen, Kerttu Niskanen, Vilma Nissinen, Krista Pärmäkoski ja miehet: Perttu Hyvärinen, Lari Lehtonen, Lauri Lepistö, Iivo Niskanen). Mahtimaa Norjalla on mukana 20 nais- ja mieshiihtäjää.
Krista Pärmäkoskella on mahdollisuudet kokonaiskilpailun kärkipäähän, mutta kolmen parhaan joukkoon yltäminen vaatii kauden tähänastisiin kilpailusijoituksiin parannusta. Pärmäkosken kovimpia haastajia sijoille 2-6 ovat Norjan Heidi Weng, Ingvild Flugstad Östberg ja Astrid Uhrenholdt Jacobsen, USA:n Jessica Diggins, Ruotsin Stina Nilsson, Ebba Andersson ja Charlotte Kalla sekä Venäjän Natalia Nepryaeva.
–> Edit 27.12.2019 Krista Pärmäkoski jää Tourilta pois
Iivo Niskanen on Suomen ainut valttikortti menestyä – ainakin joissakin osakilpailussa – kolmen parhaan joukkoon. Sprinttimatkat ja yhteislähdöt (vain yksi osakilpailu väliaikalähdöllä ja sekin vapaalla tyylillä) heikentävät Iivo Niskasen mahdollisuuksia kokonaiskilpailun voittoon.
Mäkiviikko (Logo Wikipediasta)
Keski-Euroopan mäkiviikko käynnistyi ensimmäisen kerran vuonna 1953. Mäkiviikko käsittää neljä osakilpailua (Oberstdorf/Schattenbergschanze, Garmisch-Partenkirchen/Große Olympiaschanze, Innsbruck/Bergiselschanze ja Bischofshofen/Paul-Ausserleitner-Schanze). Näistä uudenvuoden Garmisch-Partenkirchenin mäkikilpailu on kuuluisin ja klassikkotapahtuma heti Strauss -konsertin jälkeen.
Kokonaiskilpailun voittajaluettelo (ks. linkistä myös muut suomalaiset osakilpailujen ja kokonaiskilpailujen voittajat) on suomalaisittain komea luettavaa, onhan Janne Ahonen voittanut mäkiviikon viisi kertaa ja ollut myös toiset viisi kertaa kokonaiskilpailussa kolmen parhaan joukossa . Mäkiviikon kokonaiskilpailun voittajaluettelosta löytyy myös nämä maineikkaat suomalaiset: Hemmo Silvennoinen, Pentti Uotinen, Eino Kirjonen, Veikko Kankkonen, Kari Ylianttila, Pentti Kokkonen, Matti Nykänen, Risto Laakkonen ja Toni Nieminen.
Suomalaisia osakilpailuvoittajia ja kolmen parhaan joukkoon yltäneitä on myös runsaasti (ks. em. linkistä myös muut suomalaiset osakilpailujen ja kokonaiskilpailujen voittajat)
Mäenlaskusta ei ilonaihetta suomalaisille ole viime vuosina ole kertynyt. Suomi osallistuu mäkiviikolle vain kolmen hyppääjän joukkueella: Antti Aalto, Niko Kytösaho ja Eetu Nousiainen. Jos joku heistä selvää karsinnasta varsinaiseen kilpailuun saatikka sitten kilpailussa toiselle kierrokselle, pitää sitä pitää hyvänä suorituksena. Mistä vuosia jatkunut hyppääjiemme alennustila kaikkinensa johtuu, en osaa enää tyhjentävää vastausta sanoa. Syitä lienee monia (taloudelliset resurssit, harrastajamäärä, valmennus, kuppikunnat, välineet, henkinen valmennus jne). Maiden välisessä maailmancupissa Suomi on kauden kilpailujen perusteella vaatimattomalla sijalla 9.
Mäkiviikon kokonaiskilpailun voittajasuosikit löytyvät kauden maailmancupin kärkipäästä: Japanin Ryoyu Kobayshi, Itävallan Stefan Kraft, Saksan Karl Geiger ja Puolan Kamil Stoch. Lisää nimiä – 10-15 – voisi mainita lisää maailmancupin kärjestä, jotka pysytävät voittoon. Yllätyksiä odotan Norjan ja Itävallan uusista nuorista hyppääjistä. Kohdalle sattuvat epäedulliset tuuliolosuhteet voivat pilata hyvänkin hyppääjän mahdollisuudet kilpailla kokonaiskilpailun voitosta. Tuulikompensaatiopisteet saatikka lähtölavan nostosta tai laskusta tehtävät pistekorjaukset eivät välttämättä ole 1:1 oikeudenmukaisia hyppääjien välillä (KV-säännöt). Myös hyppyhaalarin toteaminen sääntöjen mukaiseksi tai sääntöjen vastaiseksi tuntuu välillä olevan korkeampaa matematiikkaa ja mittaustekniikkaa.
***
Suomen valtiollinen YLE lähettää Tour de Skin ja mäkiviikon kaikki osakilpailut suorina lähetyksinä. TV-katsojalle ja hiihtourheilusta pitävälle tämän on tietenkin mieluinen asia, vaikka Suomen kansainvälinen taso perinteisissä pohjoismaisissa hiihtolajeissa näyttää käyvän entistä kapeammaksi.
Mäkiviikkoa saatan vilkaista.
Toi Tour ei minulle uppoa, vaikka kunnioitettava suoritus sen käyminen onkin- ainakin sen katsominen 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Molemmat tulee seurattua. Hiihtourheilu isänmaallisena henkilönä on niin
läheinen asia.
Ilmoita asiaton viesti
Norjan TV:ssä päivitellään viimeisen etapin massalähtöä
ja vaikutusta suosikkien Klaebon ja Iversenin sijoituksiin
https://www.nrk.no/sport/sovnlos-nossum-frykter-kaos-for-iversen-og-klaebo_-_-tror-ikke-vi-er-forberedt-1.14837307
————-
Ruotsin puolella on eräänlainen psykoosi Therese Johaugin lyömisestä ladulla
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/de-kan-knacka-johaug-aldrig-passat-samre/
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän Johaugia lyödään päihin urakalla sprintissä!
Ilmoita asiaton viesti
Tour de Ski ei ehtinyt alkaa, nyt tuli hetki sitten uutispommi:
Krista Pärmäkoski jää pois .
https://yle.fi/urheilu/3-11135643
Suomella on naisten hiihdossa nyt mukana vain 3 hiihtäjää, joka herättää muissa maissa ihmetystä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa blogin lopussa totean:
Suomen kansainvälinen taso perinteisissä pohjoismaisissa hiihtolajeissa näyttää käyvän entistä kapeammaksi.
————————–
Kysyn, onko koskaan Suomen talvilajien kv-taso (urheilija omaa lajinsa kv-kilpailussa realistiset mahdollisuudet sijoille 1-3) ollut niin kapea kuin nyt (maastohiihto, yhdistetty, mäenlasku). Jos vielä listätään talvilajeista ampumahiihto ja luistelu, niin jossain luulisi kellojen soivan ja täydellä volyymilla.
—-
Oma näkemykseni on, että vain Iivo Niskanen on tällä hetkellä ainoa, joka lajissaan omaa perinteisellä hihtotyylillä mahdollisuudet missä tahansa sijoille 1-3. Muita ei ole tällä hetkellä. Haloo siellä
palkolliset johto- ja valmennusportaassa
Ilmoita asiaton viesti
Lisätään listaan vielä alppilajit.
Ja harrastajien lisääntymisen myötä eri maissa on myöskin taannuttu lumilautailussa mitalisijojen ulkopuolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Lumilautailussa ei ihan aikaisempien vuosien menestystä ole tullut, mutta muutama suomalainen sentään on pysynyt kv-tason tuntumassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Iivo Niskanen on Suomen ainut valttikortti (miehissä) menestyä – ainakin joissain osakilpailuissa – kolmen parhaan joukkoon.” Pitää paikkansa!
Iivo on aina vaan(!) kaukana sellaisesta kunnosta, ja pääseekö koskaan edes sille tasolle, että pärjäisi Tourilla ja MC-kilpailuissa koko kauden parhaimpien hiihtäjien malliin.
”Suomen kansainvälinen taso perinteisissä pohjoismaisissa hiihtolajeissa näyttää käyvän entistä kapeammaksi.” Tämäkin pitää paikkansa!
Ellei tasomme ole tänä päivänä umpisurkea, niin ainakin surkea.
Varsinkin mäkihypyssä. Mistä ihmeestä homma kiikastaa? Onko asia vain rahasta kiinni? En usko!
Missä piileksivät ne nuoret lupaukset, joita eri hiihtolajien valmentajat kehuvat meillä olevan? Nimetkää palstalaiset yksikin nuori urheilijanalku jonka voidaan edes vähänkin olettaa pääsevän huipulle viiden vuoden sisään?
Ilmoita asiaton viesti
Suomen mäkitaso alkaa olla traumaattista seuraamista. Kukaan
suomalainen ei tänään selvittänyt pääsyä Garmisch-Partenkirchenin
uudenvuoden kilpailuun
https://www.fis-ski.com/DB/general/results.html?sectorcode=JP&raceid=5565
Tämä alka olla suurempaa tiedettä selvittää syitä, miksi Suomen mäkkitaso on vajonnut nykytilaan.
——
Tour de Skin 3/7 osakilpailu osoitti, että Norjan lisäksi alkaa olla monia maita Suomen edellä Iivo Niskasta lukuunottamatta. Odotan huomenna perinteisen hiihtotyylin matkalla Iivo Niskasen nousua sijoille 3-5.
Naisten osalta on todettava, että vaikka Krista Pärmäkoski olisi ollut mukana, hän ei kauden aikaisemmat sijoitukset huomioiden kilpaisi mitalisijoista ja tiukkaa tekisi sijat 4-6.
Ilmoita asiaton viesti
TOUR DE SKI / LOPPUTILANTEET
Miehet
1. Aleksandr Bolshunov RUS 2.58.18
2. Sergei Ustjugov RUS + 0.27
3. Johannes H. Kläbo NOR + 1.09
4. Sjur Röthe NOR + 1.51
5. Simen Hegstad Krüger NOR + 2.53
————————————
10. Iivo Niskanen FIN + 3.39
14. Perttu Hyvärinen FIN + 4.27
38. Lari Lehtonen FIN + 10.50
43. Lauri Lepistö FIN + 13.17
Naiset
1. Therese Johaug NOR 2.28.18
2. Natalia Neprjajeva RUS + 1.11
3. Ingvild F. Östberg NOR + 1.17
4. Heidi Weng NOR + 1.37
5. Astrid U. Jacobsen NOR + 2.13
————————————
11. Kerttu Niskanen FIN + 5.42
13. Anne Kyllönen FIN + 6.50
31. Vilma Nissinen FIN + 15.00
Venäjän ja Norjan hiihtäjät olivat tämän vuoden Tourin pääosissa.
Moni Tourin läpihiihtänyt sairastuu, toivottavasti ei Suomen hiihtäjät.
Iivo Niskanen ei tänään ollut maaliin saavuttuaan missään parhaassa kunnossa.
https://www.is.fi/maastohiihto/art-2000006363925.html
Ilmoita asiaton viesti
Mäkiviikko päättyi tänään:
Suomelta oli mukana kolme hyppääjää/osakilpailu
Eetu Nousiainen (Saksan puolen osakilpailut)
Niko Kytösaho
Andreas Alamommo (Itävallan osakilpailut)
–> Kukaan heistä ei läpäissyt karsintakilpailua eli pääsyä varsinaiseen kilpailuun
Antti Aalto
–> Hän oli ainoa, joka kerran pääsi varsinaisessa kilpailussa toiselle kierrokselle.
Sanat loppuvat Suomen nykyisen tason vajoamisesta näin pohjalle.
Mäkiviikon voittoon hyppäsi Puolan Dawid Kubacki, toiseksi Norjan
Marius Lindvik ja kolmanneksio Saksan Karl Geiger-
Mäkiviikon loppupisteet
https://www.fis-ski.com/DB/general/results.html?sectorcode=JP&raceid=5571
Ilmoita asiaton viesti