Holmenkollenin 50 km:n hiihtomatkalla huippuhiihtäjien kato
Planican MM-kisojen jälkeen ovat vuorossa perinteiset Holmenkollenin, Falunin ja Lahden Salpausselän (100-vuotisjuhlakisat) perinteiset hiihtokisat.
Tässä viikonvaihteessa kilpaillaan Oslon Holmenkollenin kansallisareenalla (Holmenkollen nasjonalanlegg). Holmenkollenin hiihtofestivaalien historia (Holmenkollen history) alkaa 1880-luvulta.
Tänään hiihdetään miesten 50 km , jonka voittajalista selviää tästä linkistä. Suomalaisvoittajia tällä klassikkomatkalta ovat:
1922 Anton Collin, 1928 Martti Lappalainen, 1934 Kalle Heikkinen, 1938 Pekka Niemi, 1952 ja 1954 sekä 1955 Veikko Hakulinen (+ olympiavoitto 1952) , 1956 Arvo Viitanen, 1957 Eero Kolehmainen, 1964 ja 1965 Arto Tiainen, 1973 Juha Mieto, 1978 Matti Pitkänen, 1983 Asko Autio, 2000 Harri Kirvesniemi.
Käsittelen tässä vain 50 km:n hiihtoa. Holmenkollennilla toki kilpaillaan myös naisten hiihtomatkoilla, yhdistetyssä ja hypätään mäessä. Ennen oli myös ohjelmassa miesten 15 km. Tästä aakkosjärjestyksessä olevasta voittajalistasta löytyvät muut suomalaisvoittajat (ml. ampumahiihto).
***
Holmenkollenilla kilpaillaan tänä vuonna myös naisten 50 km.
Etukäteen on herättänyt keskustelua hiihdettävä miesten 50 km (massalähdöllä). Tänään hiihdettävällä 50 km on melkoinen kato parhaista hiihtäjistä. Eräiden laskujen mukaan vain kolmasosa maailmancupin 30 parhaasta mieshiihtäjästä on mukana .
Tuskin ennustan väärin, jos tulosluettelon 10-20 parhaan joukkoon ei tänään yllä monikaan ulkomainen hiihtäjä. Italian hiihtovalmentaja sanoo suorat sanat NRK:ssa kilpailun järjestämisestä vajaan viikon kuluttua heti Planican MM-hiihtojen jälkeen. Suomen edustus jää tänään vain yhteen hiihtäjään. Moni hiihdon ystävä ihmettelee, missä mennään Suomen maastohiihdossa tällä menolla jatkossa.
Miesten 50 km:n hiihto on käynnissä.
Tulosseuranta
http://live.fis-ski.com/cc-2286/results-pda.htm
Ilmoita asiaton viesti
Olisi edes yksi 50 km:n kilpailu kaudessa perinteisellä hiihtotyylillä ja väliaikalähdöllä.
Since 2010, the Holmenkollen 50 km has been competed with a mass start.
Ilmoita asiaton viesti
Norja on panostganut kaikkeen urheiluun niin paljon, että se dominoi lajissa kuin lajissa ja muut eivät halua kilpailla niiden kanssa kun kenttä on niin viettävä Norjaan päin. Rahalla saa.
En uskjo alkuunkaan, että norjalaiset ovat yhtään sen parempia urheilijoita kuin muutkaan — missään lajissa. Kaikki lajit. jossa norjalaiset kahmiivat mitallit, voisi hyvin lakkauttaa. Norjalaiset voivat kilpaiolla keskenään.
Ilmoita asiaton viesti
Ohhoh, onpas kademieli melkoinen!
Ilmoita asiaton viesti
En minä kadehti Norjan urheilumenstystä.
Kadehtin sen valtavia öljy- ja kaasuvaroja.
Olishan meilläkin, mutta kun Ryssä otti
Petsamon.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tämä jotenkin Norjan jäsenten välisiä:
Miehet, 50 km (v) / Yhteislähtö
1. Simen Hegstad Krüger NOR 1.55.01,5
2. Hans Christer Holund NOR + 5,7
3. Martin L. Nyenget NOR + 12,6
4. Iver Andersen NOR + 21,2
5. Didrik Tönseth NOR + 25,4
6. Harald Ö. Amundsen NOR +1.01,2
7. Johannes H. Kläbo NOR +1.45,1
8. Håvard Moseby NOR +1.47,5
9. Pål Golberg NOR +1.51,5
10. Thomas Bucher-Johann NOR +1.53,3
27. Juuso Tossavainen FIN +6.16,3
P.s. Harva Suomen maajoukkuehiihtäjistä (jotka jäivät kotimaahan) olisi selvinnyt edes 20 parhaan joukkoon ?
Koko tulosluettelo
https://www.fis-ski.com/DB/general/results.html?sectorcode=CC&raceid=41610
——
Tänään on mielenkiintoinen naisten 50 km ja Kerttu Niskanen on yksi suosikeista.
Osataan sitä Norjassakin nauttia kirkasta janojuomaa (mitä vanhemmat edellä, sitä lapset perässä) 😀
https://www.nrk.no/osloogviken/festbrak-etter-5-mila_-politiet-ber-foreldre-komme-pa-banen-1.16331779
Ilmoita asiaton viesti
Pieni näköharha sisältyy tuohon huippuhiihtäjäkatoon. Eivät maailmancupin pitkien matkojen menestyjistä puuttuneet kuin Poromaa ja Niskanen. B-sarjassa, norjalaiskymmenikön takana, olivat kaikki muut tutut huiput. Eivät vain pärjänneet.
Sama juttu nyt naisten matkalla. Andersson, Karlsson… ja, no, mainitaan kohteliaasti Pärmäkoski ovat ainoat poissaolijat.
Ilmoita asiaton viesti
Puuttuneiden maailmancupin (World Cup Distance) hiihtäjien lista oli kai laskettu tuosta 30 parhaasta.
https://medias3.fis-ski.com/pdf/2023/CC/2286/2023CC2286WCDI.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Joo, koko kaudella ei yhtään yli 20 kilometrin kisaa ennen tätä. Ennen Montrealin maratonia Virenin Lasse sanoi, ettei olekaan ”aikaisemmin noin pitkää matkaa jalkaisin kulkenut”.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko sanonut noin? ”Kullattujen piikkarien” sivulta 174 saamme kuitenkin lukea: ”Vaikka olin Myrskylän maanteillä kevättalvesta yksikseni nesteitä nauttimatta juossut maratonmatkan 2.40:een, voisi silti sanoa, että lähdin tosiaan syyhyttä saunaan.”
Ilmoita asiaton viesti
Sanoi, ennen juoksua, jossain poronmaitojuttujen välissä. Myöhemminhän sitä ehti puhua tottakin, kun ei ollut kilpailijoita psyykattavana.
Sinänsä tietysti Viren harrasti Vasalan tapaan enemmän tehoja kuin jolkottelua: juoksi aktiiviaikoinaan noin 600 kilometriä kuukaudessa, mutta juoksi oikein.
Ilmoita asiaton viesti
Thank you for sharing
Ilmoita asiaton viesti
”Moni hiihdon ystävä ihmettelee, missä mennään Suomen maastohiihdossa tällä menolla.” Niin minäkin!
Yksi ainoa Suomen mieshiihtäjä lähti Kollenille mukaan. Eikö ”pakottamallakaan” muita saatu reissuun? Oliko valittavana vain viimeisten sijojen hiihtäjiä?
Ja naisten viidellekympille lähti kaksi maakuntatason naista. Jotenkin selvisivät viimeisinä maaliin. Saattavat kyllä menestyäkin jatkossa, mutta kyllä oli täysin väärä paikka hakea kokemusta! Onneksi Kerttu ja Eve yrittivät taistella.
Holmenkollenilla nähtiin maamme hiihdon surkea taso jo osanottajakatona, kahta hiihtäjätärtä lukuunottamatta.
Televisiossa puhuttiin taas kerran pitkästä kaudesta. Sama kalenteri on varmasti norjalaisillakin. Ja edelleenkin jaksettiin!
Ei neljää kuukautta kilpailuja, ja niitäkin aina viikon huiliajalla, ja suomalaisilla kunto pettää!?
Eipä loppunut kunto ennen aikaan metsureilta, jotka kirveen ja pokasahan kanssa tekivät kuusipäiväistä työviikkoa läpi vuoden. Ottakaa hiihtäjät heistä oppia kuinka kunto rakennetaan. Metsätöillähän sen monet entisaikojen hiihtäjät osin rakensivatkin.
Silloin kilpaillaan kun niitä kilpailukalenterissa on, huiliaikaa on kilpailukauden jälkeen riittämiin.
***
Entäpä ampumahiihto sunnuntaina. Naisilla viimeinen ja toiseksi viimeinen sija, ja miehillä, vain yksi mukana, viimeinen!?
Onneksi penkkiurheilijalle riittää kisoissa jännitystä ilman suomalaisten menestystäkin, mutta kiva olisi nähdä myöskin meikäpoikia ja -tyttöjä hiihdon palkintopallilla.
Ilmoita asiaton viesti