Holmenkollenin viiden peninkulman klassikkohiihto 

Viime viikonvaihteen Lahden Salpausselän kisojen  jälkeen pohjoismaisten hiihtolajien maailmancup jatkuu  perinteikkäällä Oslon Holmenkollenilla.

Viiden peninkulman klassikkohiihto, – Holmenkollenin 50 km –     on koulupojasta alkaen  kuulunut maastohiihdon suosikkeihini. 

Voittajaluettelosta löytyy useita suomalaisia. Kilpailumatka on 50 km ellei toisin tuossa linkissä  mainita. Vuoden 1888 kilpailu oli osa Husebyrennet -kilpailua. Vuodesta 2010 alkaen kilpailu on hiihdetty yhteislähtönä.

Suomalaisista ensimmäisenä Anton Collin hiihti ”Kollenin” viidenkympin voittoon vuonna 1922.  

Tuplavoittoon suomalaisista ovat yltäneet Veikko Hakulinen (vv. 1953 ja 1955) ja Arto Tiainen (vv. 1964-65). Veikko Hakulisen muistamme Oslon vuoden 1952 talviolympiakisojen  50 km:n olympiavoittajana. Arto Tiainen puolestaan hiihti  Oslon vuoden 1966 MM-hiihdoissa  50 km:llä hopeamitalin ja hiihti myös seuraavana vuonna toiseksi.

Muita suomalaisia löytyy ”Kollenin” 50 km:n voittajaluettelosta:

1928 Martti Lappalainen,  1934 Kalle Heikkinen, 1938 Pekka Niemi ,1957 Eero Kolehmainen , 1973 Juha Mieto , 1978 Matti Pitkänen, 1983 Asko Autio ,2000 Harri Kirvesniemi . Sami Jauhojärven  voittoa  vuonna 2009 ei lueta Kollenin voittajien nimilistaan, koska kilpailu hiihdettiin Trondheimissa Holmenkollenin hiihtostadionin ollessa remontissa.

****

Kansainvälinen Hiihtoliitto (FIS) päätti kevätkokouksessaan vuonna 2022, että  kaudesta 2023 lähtien miehet ja naiset hiihtävät maailmancupissa samat matkat: 10, 20 ja 50 kilometriä.

Naisten 50 km hiihdetään tänään ja miesten 50 km huomenna sunnuntaina. Viime vuoden voittajat (  naiset  – miehet).

Suomea edustavat:

Naiset
Anne Kyllönen, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Kati Roivas

Miehet
Ville Ahonen, Niko Anttola, Lauri Lepistö, Iivo Niskanen, Arsi Ruuskanen, Markus Vuorela

Niskasen sisarukset Kerttu  ja Iivo ovat Suomen valttikortit. Naisten matkalla myös   Johanna Matintalo ja Krista Pärmäkoski omaavat mahdollisuudet kärkipäähän.

Miesten 50 km on Iivo Niskasella tämän vuoden yksi pääkilpailuista. Mutta epäilen, että  pääseekö hän matkalla  muilta karkuun. Holmenkollenin 50 km on yhteislähtökilpailu. 

****

List of multiple winners at the Holmenkollen Ski Festival

Tässä blogissa on käsitelty  vain 50 km:n hiihtoa. Takavuosina miehet  hiihtivät myös 15 km (30 km). Naisten hiihtomatka oli takavuosina joko 5-10-20 – 30 km. Tuossa linkissä on luettelo myös mäkihypyn ja yhdistetyn  sekä ampumahiihdon useista voittajista.

****

Holmenkollen  on  hälytystilassa. Miksi ? Kisajärjestäjät  Dagbladetin mukaan  pelkäävät ilmastoaktivistien iskua kisojen aikana.  Viime viikonloppuna Ruotsissa Vasaloppetin yhteydessä voittajan maaliintulo yritettiin estää.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu