Joko Suomen mitaliton jakso yleisurheilussa päättyy ensi viikolla alkavissa EM-kisoissa ?

Yleisurheilun Euroopan mestaruuskisat käydään Münchenissä  15-21.08.2022.

Suomi lähtee kisoihin  suurella joukkueella. Mielenkiintoa kisoihin on nostanut  julkisuudessa Suomen joukkueen koko.  Erityisen  lisän EM-kisojen  seuraamiseen antaa SUL:n puheenjohtaja Sami Itani. Hän on nimittäin ilmoittanut  eroavansa puheenjohtajan tehtävästä, jos Suomi jää  Münchenin EM-kisoissa mitalitta.

Joko Suomen mitaliton jakso  sitten päättyy ensi viikolla alkavissa EM-kisoissa ? Suomi on jäänyt yleisurheilussa mitalitta viime vuosina perätysten monissa arvokisoissa . 

Kesäolympiakisat Tokio  2020 (2021)   ja Rio  2016,  ja MM-kisat Eugene 2022,  Doha 2019  ja Lontoo 2017  ja EM-kisat  Berliini  2018 .

****.

Suomen mahdollisuudet  palata mitalikantaan Münchenin EM-kisoissa  ovat kauden   tilastojen perusteella kohtuulliset. Virallista mitalitavoitetta ei SUL ole   asettanut, mutta odotuksissa on useampi mitali. Näin voi tulkita puheita sieltä ja täältä.

Onko München paikkakuntana jatkumoa Suomen mitaliketjulle. Vuoden  1972 Münchenin kesäolympiakisoissa – 50 vuotta sitten -Suomi saavutti yleisurheilussa neljä mitalia (2 kultamitalia Lasse Viren, kultamitali   Pekka Vasala ja pronssimitali Tapio Kantanen).  Münchenin vuoden 2002 EM-kisoissa  – 20 vuotta sitten – Suomi saavutti kolme mitalia (Kultamitali Janne Holmén, hopeamitali Heli Koivula ja  pronssimitali  Mikaela Ingberg)

 Wikipedian koontitilaston  mukaan Suomen parhaimmat kisat ovat tähän mennessä olleet   vuoden 1934  Torinon EM-kisat 13 mitalilla.  Vuoden 1966 Budapestin ja vuoden   2018 Berliinin EM-kisoissa Suomi jäi mitalitta.

Suomessa ja Helsingissä EM-kisat on pidetty kolme kertaa (197119942012). Vuoden 1971 kisat muistamme erityisesti Julma-Juha Väätäisen kahdesta voitosta (5000 m ja 10 000 m) ja sinivalkoisen äänen Paavo Noposen hurmioituneesta selostuksesta ja yleisön valtavasta kannustuksesta.

*****

Suomi menestyi tänä vuonna  nuorten  U18 EM-kisoissa Jerusalemissa ja  U20  MM-kisoissa Kolumbian Calissa. Ruotsiin ja Norjaan verrattuna kilpailimme mitalimäärässä melko tasaväkisesti. Ensi viikon Münchenin EM-kisoissa ehkä emme yllä mitalimäärässä  Norjan ja Ruotsin määriin, mutta nuorten menestys antaa toiveita jatkossa olla jopa paras  Pohjoismaa.

European Athletics Championships  1934-2018

Suomen kauden 2022 tilastot

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu