Joko vihdoin vaihtuu formula F1 -sarjan maailmanmestari ?

Kauden F1 formulakausi käynnistyi  tänään   Bahrainin  osakilpailulla.

 

Ratakaavio:

Bahrain International Circuit--Grand Prix Layout.svg

Lähde

Kaudesta ennakoidaan vuosikausiin jännittävämpää ja useiden tallien  sekä  kuljettajien yltävän osakilpailuissa palkintosijoille. Arvostetun moottoriurheilu -lehden  yhteenveto  alkaneen kauden talleista ja kuljettajista.

****

Otetaan heti aluksi tämän päivän osakilpailun  maaliintulojärjestys:

  1. Lewis Hamilton   2) Max Verstappen   3) Valtteri Bottas  11) Kimi Räikkönen

Kilpailun kulku  –  Tulokset (harjoitukset, aika-ajot , itse kilpailu)

****

Blogin otsikkoa   lainatakseni kysymys kuuluu:  Joko vihdoin vaihtuu formula  F1 -sarjan  maailmanmestari ?  Kohtaako  seitsemän maailmanmestaruutta tähän mennessä voittanut Lewis Hamilton vihdoin parempansa. Helppoa se ei muille kuljettajille tule olemaan. Sen osoitti heti tämän päivän avauskilpailu. Kovimmaksi haastajaksi on yleisesti arvioitu  Max Verstappenia.  Suomen Valtteri Bottasta arvioidaan kärkipään kuljettajaksi, muttei kovimmaksi ehdokkaaksi kauden maailmanmestariksi.

F1-sarjassa  jatkaa edelleen Kimi Räikkönen, jonka alkanut  F1 -kausi on jo  19. Ensimmäisen F1-osakilpailun Kimi Räikkönen ajoi  vuonna 2001 Australiassa.

Valtteri Bottas ja Kimi Räikkönen sekä rallin MM-sarjan kuljettaja Kalle Rovanperä ovat tällä hetkellä Suomen näkyvimmät urheilijat kansainvälisessä mediassa.

Näistä tilastotaulukoista   käy yksiselitteisesti ilmi, että Lewis Hamilton on kaikkien aikojen menestynein F1-kuljettaja ( ( 7 MM-voittoa, eniten osakilpailuvoittoja, eniten paalupaikkoja  jne ).  Kimi Räikkönen nousi  jo viime kaudella  eniten F1-osakilpailuja  ajaneeksi  kuljettajaksi  ( vv. 2001-2021). 

*****

Ensimmäisen osakilpailun perusteella ei tietenkään pysty sanomaan, kuka on kauden maailmanmestari. Kausi on ennätyspitkä, käsittäen peräti 23 osakilpailua. Paljon ehtii kauden mittaan tapahtua, kun kausi on päätöksessä joulukuun puolivälissä.

Tälle kaudelle merkittävin sääntömuutos on F1-autojen aerodynamiikan   jarrukanavien siivekkeiden, pohjalevyjen ja ilmanohjaimien uusi muotoilu. Talouspuolella  kaikkia talleja sitoo  vuotuinen 145 miljoonan dollarin budjettikatto, joka laskee edelleen   vuonna 2022 140 miljoonaan ja vuonna 2023  135 miljoonaan.

Sääntömuutosten arvioidaan tasoittavan tallien välisiä voimasuhteita  ja MB-tallin pitkään jatkunutta ylivoimaa.

****

Kauden 2021 tallit  –   Kauden F1-kuljettajat

*****

Moni urheilua seuraava penkkiurheilija on enemmän tai vähemmän hämmennyksen kourissa, kun YLE ja MTV ovat menettämässä TV-oikeuksia roppakaupalla.

Formula ykkösten lähetysoikeudet siirtyvät MTV:ltä   ja C Morelta Viasatille ja Viaplaylle  tämän kauden 2021 jälkeen. Nordic Entertainment Group (NENT Group) on hankkinut Formula 1 -oikeudet yksinoikeudella Suomeen, Ruotsiin, Tanskaan, Norjaan ja Islantiin vuosiksi 2022-2024. Sama yhtiö osti itselleen viiden vuoden mittaisen yksinoikeuden  useiden hiihtolajien televisiointiin  Pohjoismaihin kausille  2021-2026  (ks. Ylen uutisointi 11.04.2019). 

Vuosikausia seuraamani saksalainen  RTL -kanava, joka Suomessa on näkynyt maksukanavilla, on sekin lopettanut viime kauden jälkeen F1-lähetykset.

F1 -maailmanmestarit

+1
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu