Kahdenlaisia ja -tasoisia  karsintakilpailuja  pääsystä yleisurheilun MM-kisoihin

Yleisurheilun maailmanmestaruuskisat käydään  runsaan kolmen viikon kuluttua  USA:n  Eugenessa (Oregon) 15-24.07.2022.

Monissa maissa käydään vielä omia karsintakilpailuja pääsystä MM-kisoihin.

Kaikkein kovimmat  karsintakilpailut pääsystä kisoihin  käydään yleisurheilun mahtimaan  USA:n mestaruuskisoissa (tulossivu), jotka pidetään nyt loppuviikosta (23-26.06.2022). USA:n mestaruuskilpailujen historia alkaa jo vuodesta 1876.

USA:n mestaruuskisojen ennätykset ovat muutamaa poikkeusta lukuuun ottamatta suomalaisilta saavuttamattomissa (nykyisellä Suomen tasolla). 

USA:n mestaruuskilpailujen perusteella tehtävissä valinnoissa pääsystä arvokisoihin  ei ole tulkintaepäselvyyksiä. USA:n   mestaruuskisojen kolme parasta valitaan MM-kisoihin edellyttäen, että muutoin täyttää valinnan vaatimukset (MM-kisojen tulosrajavaatimukset).

Suomessa  pidetään   myös   juhannuspyhinä  (25-26.06.2022)  eräänlaiset täydentävät rankingkilpailut   OulussaKilpailuissa urheilijoille on tarjolla Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) rankingjärjestelmän B-luokkaan kuuluvan kilpailun pisteet. Lajiohjelma  kattaa lähes kaikki lajit (jos osanottajia  riittää). 

****

Ketkä ovat sitten oikeutettuja pääsemään kisoihin (lyhyesti):

-edellisen vuoden 2019  Dohan MM-kisojen maailmanmestarit. Ks. esim. USA:n  mestarit, joiden ei tarvitse välttämättä osallistua nyt maan mestaruuskisoihin MM-kisoihin pääsemiseksi.

-urheilija on valittu maansa  joukkueeseen ja urheilija on saavuttanut  Kansainvälisen yleisurheiluliiton asettamat  tulosrajat  tai muutoin on valinta mahdollinen rankingsijoituksen   (lue lisää tästä  SUL:n  tiedotteesta) perusteella.

-myös viime kauden Timanttiliigan kokonaiskilpailun voittajat saavat  villin kortin MM-kisoihin

– Kansainvälisen yleisurheiluliiton  maakohtaisen kutsun perusteella yksittäiseen lajiin (maista, joissa yleisurheilutaso  on vielä kehittymässsä).

****

Maailman  kärkituloslistaus   eri lajeissa  kertoo,  ketkä ovat kulloisellakin hetkellä kunkin  lajin kärkiurheilijoita . Rankingsjärjestelmä  tarvitaan kuitenkin osallistumisoikeusjärjestyksen määrittämiseksi lajeissa, joissa ei ole  tulosrajan saavuttaneita tarvittavaa määrä.  Jos urheilija tavoittelee pääsyä MM-kisoihin pääsääntöisesti  rankingsijoituksen perusteella, tuskin hän kuuluu  käytännössä lajinsa mitali- ja pistesijasuosikkeihin itse kisoissa.

****

Missä menee tällä hetkellä    Suomen tulostaso  ennen MM-kisoja ? Muutama poiminta (22.06.2022 tilanne).

Maailman tilastoissa miesten keihäänheitossa  Oliver Helander on tällä hetkellä kolmantena, joka on paras suomalaissijoitus tällä hetkellä. 

Naisten moukarinheitossa  Krista Tervo on tällä hetkellä sijalla 9 ja 3-loikassa Senni Salminen sijalla 12.

****

Suomen mitalimahdollisuudet eivät Eugenen MM-kisoissa näytä kovin suurilta.  Kysymys kuuluu: Palaako Suomi yleisurheilussa mitalikantaan ? Jos  yleisurheilussa mitalikantaan palaaminen ei onnistu vielä Eugenen MM-kisoissa, niin  elokuun   EM-kisoissa    Münchenissä se sitten mahdollista. Ks. Euroopan tilastot 2022.

Suomen yleisurheilu kaipaa  lisää strategista pohdintaa, miksi  Suomi on alkanut jäädä yhä enemmän jälkeen  naapurimaiden Ruotsin  ja  Norjan  kehityksestä.

****

Kansainvälinen yleisurheluliitto  on sulkenut Venäjän ja Valko-Venäjän    MM-kisoista   Edellisissä vuoden 2019 Dohan MM-kisoissa venäläiset yleisurheilijat saavuttivat   kuusi mitalia  ilman maatunnuksia (Authorised Neutral Athletes ). Valko-Venäjä jäi kisoista mitalitta. Venäjä oli jo aiemmin suljettu  dopingrikkomusten johdosta yleisurheilun MM-kisoista vuoden 2022 loppuun saakka.

****

World Athletics Championships 1983 – 2019  

All-time medal table

→Ensimmäiset MM-kisat  vuonna  1983 Helsingissä  ja toisen kerran vuonna  2005.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu