Kaksi on enemmän kuin yksi
Tokion olympiakisat ovat päättymässä. Tokion kisoja tullaan ensi viikolla arvioimaan monestakin näkökulmasta (isäntämaan onnistumista kisojen läpäviennissä vaativissa pandemiaolosuhteissa ja nykyistä olympialiikkettä tulevaisuuden haasteiden näkökulmasta sekä eri lajien sopivuutta ja eetistä kehitystä jne).
****
Ulkomaisissa mitaliennusteissa ei Suomelle ennustettu Tokiosta yhtään mitalia. Nuo ennusteet eivät Suomen osalta aivan toteutuneet. Porilaisten marssia ei kuitenkaan kesäolympiakisoissa ole soitettu suomalaisen saavuttaman kultamitalin kunniaksi sitten vuoden 2008 Pekingin olympiakisojen.
Kaksi on enemmän kuin yksi. Eli Suomi saa Tokion kisoista kaksi pronssimitalia (Matti Mattsson uinnissa ja Mira Potkonen nyrkkeilyssä) eli yhden pronssimitalin (Mira Potkonen nyrkkeilyssä) enemmän kuin 2016 Rion olympiakisoista. Blogiotsikko viestii osaltaan, että kesälajien olympiaurheilu Suomessa on ollut aallonpohjassa jo edellisissä kisoissa.
Kuka Suomen joukkueen urheilija onnistui, kuka ei -. Tuohon pystyy vastauksen antamaan kotikatsomon suuri yleisö yhtä hyvin kuin “kaikki tietävä” media.
Suomen Olympiakomitean ( ks.s 6) tavoite oli yhteensä 10 mitalia vv. 2018-2020 talvi- ja kesäolympiakisoissa. Sitä ei saavutettu . Suomi oli Tokion kisoissa selvästi muita Pohjoismaita (Ruotsi – Tanska – Norja) mitalimäärän suhteen paljon jäljessä..
Suomi ei tule nousemaan nykyisestä aallonpohjasta (tosiasia) , ellei Suomessa tehdä huippu-urheilun osalta (kuten mm. Norjassa) selviä strategisia painopistevalintoja. Niukkojen resurssien jakaminen -kaikille jotain – ei tuo nykytilaan juurikaan kohennusta. Painopistevalinta ei tule olemaan lajien välillä tasapuolinen, eikä se sitä edes voi olla.
***
Tokion kisojen mitalitaulukossa (ei vielä lopullinen) kärjessä ovat USA, Kiina ja isäntämaa Japani (vrt. Rion 2016 mitalitaulukkoon). Järjestys määräytyy ensin kultamitalien ja seuraavaksi hopeamitalien määrän mukaan, ei kaikkien mitalien kokonaismäärällä.
Minulle läheisimmässä lajissa – yleisurheilussa – USA ei saavuttanut Tokiossa edellisten vuoden 2016 Rion kisojen kultamitalimäärää. Yleisurheilun mitalitaulukosta voi tehdä eräitä havaintoja, kuten mm. Venäjän (ROC) dopingpannan vaikutuksen mitalimäärän.
***
Tokion kisojen jälkeen on kesäolympiakisojen isäntäkaupunkeja lyöty lukkoon vuoteen 2032 saakka (2024 Pariisi, 2028 Los Angeles ja 2032 Brisbane). Moni yllättyi, että Kansanvälinen olympiakomitea Tokiossa päätti jo vuoden 2032 isäntäkaupungin.
Talvikisojen osalta isäntäkaupungit ovat ensi talven 2022 Peking ja vuoden 2026 Milano-Cortina. Onko sitten vuoden 2030 talviolympiakisojen järjestelyt mahdollista konsortiopohjalta (Olympic Agenda 2020) jää nähtäväksi. Minkälaisiin erityisjärjestelyihin Peking joutuu varautumaan ensi talvena talviolympiakisoissa, jos koronapandemia ei laannu – jää nähtäväksi.
****
****
Jos Suomen mitalisaalis jäi Tokion kisoissa vaatimattomaksi, Suomi ja Emma Terho noterattiin. Emma Terho valittiin Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) urheilijakomission puheenjohtajaksi. Emma Terho voitti äänestyksessä seiväshypyn kaksinkertaisen olympiavoittaja Jelena Isinbajevan.
Onko Ruotsi enemmän sivitysvaltio kuin Suomi, kun maa otti eilen
kultamitalin esteratsastuksessa.
https://www.svt.se/sport/ridsport/laghoppningsfinal
Ruotsi otti Pariisin vuoden 1924 olympiakisoissa kultamitalin myös ratsastuksessa
https://en.wikipedia.org/wiki/Sweden_at_the_1924_Summer_Olympics#Medalists
P.s. Muistetaan toki, että Suomi rohmusi Pariisin kisoissa enemmän mitaleja kuin Ruotsi.
https://en.wikipedia.org/wiki/Finland_at_the_1924_Summer_Olympics
Ilmoita asiaton viesti
Olen varsin samaa mieltä blogissa esitetyn kanssa. Suomi on olympiaurheilussa pudonnut muiden Pohjoismaiden kelkasta. En kuitenkaan usko, että urheiluun käytetty rahamäärä on Suomessa vähentynyt, sillä esim. vanhemmat maksavat nykyisin tosi paljon lastensa urheiluharrastuksista. Suomessa iso osa urheilullisista pojista ohjautuu jääkiekkoa treenaamaan ja siellä menestystä on tullut. Voi jopa epäillä, että jääkiekko vie lahjakkuuksia muilta lajeilta. Joskus voisi olla hyvä ohjata lätkäjunioreja muihin lajeihin, kuten krikettitaustaiset keihäänheittäjät Tokiossa osoittivat.
Ilmoita asiaton viesti
Harrasjamäärien kehityksessä yleisurheilu- ja hiintolajit ovat olleet altavastaajina viime vuosina.
Mitä sitten koronapandemia meillä ja muualla vaikuttaa lasten ja nuorten urheiluharrastuksiin. Talvella uutisoitiin, että harrastamäärien pudotus on ollut kymmenissä tuhansissa.
Urheiluseurat ovat olleet taloudellisesti kovilla ja ilman talkootyötä sekä
vanhempien rahoitusta tulisi romahdus.
Ilmoita asiaton viesti
”Voi jopa epäillä, että jääkiekko vie lahjakkuuksia muilta lajeilta. ”
Minua ei tuo haittaa yhtään. On aina mukava lukea verkosta Expresseniä sen jälkeen, kun kolme kruunua otti leijonilta köniinsä. Ruotsalaisten itseruoskinta on parempaa kuin mikään olympialainen mitali.
Sen sijaan pesäpallon kieltämistä lainsäädännöllä voisi hyvinkin harkita, jotta pohjanmaalaiset urheilulahjakkuudet hakeutuisivat joihinkin kansainvälisiin lajeihin. Se taas edellyttää, että keskustapuolue ei ole mukana hallituksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Monen eurooppalaismaan menestystä yleisurheilussa selittää se, että ne ovat saaneet hankittua afrikkalaisia huippu-urheilijoita kansalaisikseen toisin kuin Suomi. Tuli vähän outo tunne, kun varsinkin pitemmillä juoksumatkoilla kilpaili lähes pelkästään itä-afrikkalaisia vaikka monen paidan rinnassa lukikin jonkin eurooppalaisvaltion nimi, Hollanti, Belgia, Saksa, Sveitsi, Italia, Espanja, Ranska, jne. Ennen ei maan edusoikeutta Olympialaisissa saanut näin helposti kuin nykyisin tuntuu tilanne olevan.
Ilmoita asiaton viesti
Ja onhan eräs jalkapallon ja yleisurheilun MM-kisat järjestettäväkseen saanut öljyvaltio myös haalinut tai saanut yleisurheilussa mitaliurheiljoita.
Syyskuun alussa käydään taas perinteinen Ruotsi-ottelu. Ruotsin joukkue on vuosikymmenten saatossa muuttunut siitä, mitä se oli, kun Pekka Tiilikainen ja Paavo Noposen selostivat radiossa maaottelua.
Ilmoita asiaton viesti
K Kummolalta selvää puhetta Suomen menestyksestä.
https://www.is.fi/urheilu/art-2000008181637.html
Ilmoita asiaton viesti