Kansainvälinen Olympiakomitea  sysäsi vastuun lajiliitoille venäläisten ja valkovenäläisten paluusta 

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) hallitus päätti viime viikon tiistaina   linjauksesta , jolla se siirsi vastuun venäläisten ja valkovenäläisten kilpailuoikeuksista kansainvälisille liitoille (Reuters  CNN ).

KOK:n linjauksen mukaan venäläiset ja valkovenäläiset yksilöurheilijat saavat  palata kansainvälisille urheiluareenoille, mikäli lajin kansainvälinen lajiliitto niin päättää ja urheilijat muutoin täyttävät KOK:n reunaehdot.

****

Pariisin vuoden 2024 kesäolympiakisat lähestyvät.  Pariisin pormestari Anne Hidalgo  suhtautuu nyt kielteisesti venäläisten ja valkovenäläisten  osallistumiseen Pariisin kesäolympiakisoihin.   Ranskan presidentti  Emmanuel Macronin  näyttää  olevan vähemmän innostunut  Venäjän ja Valko-Venäjän sulkemista Pariisin ensi vuoden olympiakisoista.  KOK:n presidentti   Thomas Bach  kritisoi aiemmin    Ukrainaa maan  boikottipuheista. Thomas Bachin johtamistyyli alkaa  ihmetyttää.  Kansainvälinen Olympiakomitea  (KOK )  “sotki” aiemmin  jo YK:n asiaan. Se nyt vielä puuttuisi, että YK:n turvaneuvosto käsittelisi asiaa  Venäjän toimiessa nyt puheenjohtajamaana  ja estäisi  muutoinkin veto-oikeudella  kielteisen kannanoton.

Urheilun    kansainväliset lajiliitot ovat enemmän  tai vähemmän hämmennyksen tilassa KOK:n linjauksesta siirtää  vastuu lajiliitoille.

Monissa  suurissa  kansainvälisissä  lajiliitoissa  (esim. FIFA/UEFA FISWAFIA )  syntyy  erimielisyyksiä ja kovia vastakkaisia  näkemyksiä   venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluulle kansainväliseen urheilutoimintaan. 

YLE  uutisoi viime viikolla KOK:n linjauksesta, joka johtaa  tilanteisiin, että joidenkin lajien olympiakarsinnoissa nähdään venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita kohti Pariisin 2024 olympialaisia, joissakin lajeissa ei. Myös se pohdituttaa Ylen uutisen mukaan, miten lajiliitot pystyvät huolehtimaan, että mukaan otettavat urheilijat täyttävät KOK:n ehdot.

Helsingin Sanomat    puolestaan uutisoi toissa viikolla  opetus- ja kulttuuriministeriön  tilannekuvasta. Sen mukaan  suomalaisia lajiliittoja uhkaa valtionavun vähentäminen tai jopa menetys, jos urheilijat osallistuvat samoihin kilpailuihin kuin venäläiset tai valkovenäläiset urheilijat. 

****

Kansainvälinen nyrkkeilyliitto (IBA) luopui aiemmin venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden sulusta. Miksi !  No  IBA:n puheenjohtaja on Vladimir Putinin   ystävä   venäläinen Umar Nazarovich Kremlev. Paradoksaalista on, että  nyrkkeilyn maailmanmestaruuskisat  pidetään ja on pidetty   niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

****

Suomen Olympiakomitea  ilmaisi näkemyksensä yhteisellä lausunnolla muiden Pohjoismaiden kanssa viime viikolla. Sen mukaan Suomen Olympiakomitea tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Suomen Olympiakomitean kanta on, että venäläisiä ja valkovenäläisiä ei tällä hetkellä voi ottaa mukaan kansainväliseen urheilutoimintaan.

****

Tilanne on vähintään sekava, ettei urheilun seuraaja pysy enää  mukana.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu