Keski-Euroopan mäkiviikko ja Tour de Ski  ovat taas pohjoismaisten  hiihtolajien  seurannan keskipisteessä

Tour de Ski     ja  Saksan-Itävallan mäkiviikko  (Four Hills TournamentVierschanzentournee) ovat taas vuodenvaihteen molemmin puolin     pohjoismaisten hiihtolajien seurannan keskipisteessä. Uutena kilpailuna on  naisten mäkihypyssä  toisen kerran kilpailtavana neljän osakilpailun Silvester Tournament .

Finland     Suomen joukkueet em. kilpailuihin

Nyt uutena vuotena  01.01.2023 tulee kuluneeksi 70-vuotta mäkiviikon ensimmäisestä osakilpailusta  01.01.1953 Garmisch-Partenkirchenissä. Sittemmin tämä uudenvuoden mäkikilpailu on noussut tv-ohjelmaklassikoksi  yhdessä  edeltävän Strauss-konsertin  ohella.  Molempia tv-lähetyksiä on tullut seurattua koulupojasta  1960-luvun puolelta lähtien.

****

Tour de ski logo.svg

Logon lähde:  (Wikipedia)

Tour de Ski kilpailtiin ensimmäisen kerran kaudella 2006-2007.  Tour de Skista luotiin tuolloin uusi  vuosittain vuoden vaihteessa  järjestettävä maastohiihdon kansainvälinen kilpailusarja  osana maastohiihdon maailmancuppia.

Kokonaiskilpailun voittajaluettelossa (WomenMen) on vain yksi suomalaisnimi: Virpi Sarasvuo  (os. Kuitunen)  vv. 2006-2007 ja 2008-2009.

Ks. Tour de Skin menestyneimmät hiihtäjät : Kokonaiskilpailu   –  Osakilpailuittain  – Menestys maitttain

Ketkä ovat nyt kokonaiskilpailun voitajasuosikkeja?  Alkukauden maailmancupin osakilpailujen ( Naiset –   Miehet) perusteella naisten kokonaiskilpailun voittajasuosikkeja ovat USA:n Jessie Diggins, Ruotsin Frida Karlsson ,  Saksan  Katharina Hennig , Norjan Tiril Udnes Weng  ja Suomen Krista Pärmäkoski   sekä  Kerttu Niskanen. 

Miesten kokonaiskilpailussa on vain yksi  voittajasuosikki, Norjan Johannes Høsflot Klæbo .  Klaebo  kilpailee voitosta lähinnä  mansa muita hiihtäjiä vastaan, kuten  Pål Golberg, Sjur Røthe, Hans Christer HolundSimen Hegstad Krüger  tai Martin Løwstrøm Nyenget. Niin murskaavan leveä  on edelleen Norja  taso. Toki Ruotsin, Saksan, Ranskan, Italian ja Suomen joukkueessa on yksittäisiä mieshiihtäjiä, jotka pystyvät murtamaan Norjan laajan rintaman  sprinttihiihdossa ja muissa yksittäisissä  osakilpailuissa. 

Tätä kirjoittaessa ei ole vielä  varmuutta, osallistuuko  Iivo Niskanen  Tour de Skille. Iivo Niskasellla  on Tourin historiassa miesten hiihdossa suomalaisten paras kokonaiskilpailun sijoitus, kolmas viime kaudelta.

Maastohiihdon  fluorivoidekiellon  piti tulla voimaan asteittain kaudesta 2020-2021 lähtien. Edelleen on epäselvää , miten sääntöä valvotaan ja kuinka paljon fluoria suksenpohjassa saa vielä olla. On sellainen käsitys, että tässä asiassa kiusaus  fuskaamiseen on kohtalaisen suuri. Jos alkaa olla uusia tuntemattomia nimiä tuloslistan kärjessä,  on syytä kysyä  onko suksien voitelu tapahtunut  uusin tieteellisin  vippakonstein  muullakin keinolla kuin entisajan  “sälesuksitervalla ja kynttilällä”.

*****

Vierschanzentournee logo.png

Logon lähde (Wikipedia)

Neljän osakilpailun mäkiviikko (Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck ja Bischofshofen) kilpaillaan nyt 71. kerran.  Ensimmäisen mäkiviikon vuonna 1953 voitti Itävallan  Sepp Bradl. Seuraavalla mäkiviikolla  1953-1954  olivat  myös suomalaiset mukana. Mäkiviikon voitto arvostetaan korkealle, liki olympiavoittoon rinnastettavaksi  saavutukseksi. Mäkiviikko on Keski-Euroopassa laajasti seurattu tapahtuma paikan päällä ja tv:n välityksellä.

Kokonaiskilpailun voittajaluettelossa (vv. 1953-2021) ei sitten vuoden 2007-2008 jälkeen ole suomalaisnimeä.  Mäkiviikon kaikkien aikojen menestynein hyppääjä Janne Ahonen voitti  mäkiviikon  viisi kertaa ja oli  myös toiset viisi kertaa kokonaiskilpailussa kolmen parhaan joukossa . Kokonaiskilpailun voittajaluettelosta löytyvät myös  nämä maineikkaat suomalaiset: Hemmo SilvennoinenPentti UotinenEino KirjonenVeikko Kankkonen, Kari Ylianttila, Pentti Kokkonen, Matti Nykänen, Risto Laakkonen ja  Toni Nieminen.

Tilastotietoa: Menestyneimmät hyppääjätMenestyneimmät maat

Ketkä ovat nyt suosikkeja kokonaiskilpailun voittajaksi? Kauden tähän mennessä käytyjen maailmancupin kilpailujen perusteella mäkiviikon kokonaiskilpailun voittajasuosikkeja ovat Puolan  Dawid Kubacki , Slovenian Anže Lanišek, Itävallan Stefan Kraft , Norjan Halvor Egner Granerud  ja Saksan Karl Geiger.

Mäkiviikon kilpailussa  noudatetaan muista mäkikilpailuista poikkeavaa  knock-out  -käytäntöä. Karsintakilpailun perusteella hyppääjät  käyvät   ensimmäisellä  kierroksella  parikilpailun, jossa viimeisessä parissa hyppäävät karsintakilpailun viimeinen ja ensimmäinen. Parien voittajat pääsevät  toiselle kierrokselle ja vielä parien viisi parasta  ns. ”lucky losers” hyppääjää. Tämä käytäntö on ollut silloin tällöin kohtalokas ennakkoon suosikiksi kokonaiskilpailussa  luetulle hyppääjälle.

Hyppääjä on myös “herran armoilla” myötä- tai vastatuulen sattuessa kohdalle hypyn ajaksi. Aina ei tuulikompensaation plussat  tai miinukset  tee oikeutta hyppääjälle.

Suomen miesten mäkihyppy on ollut aallonpohjassa jo pitkään. Valitettavasti Suomen hyppääjät kilvoittelevat nytkin ensin pääsystä  karsinnasta itse kilpailuun ja sitten  kilpailussa pääsystä toiselle kierrokselle.

Naisten Silvester Tournament   kokonaiskilpailun voittajasuosikkeja kauden  käytyjen kilpailujen perusteella ovat Saksan Katharina Althaus,Itävallan Eva Pinkelnig, Norjan Silje Opseth  ja Slovenian Nika Križnar.

****

Mäkihypyssä  jatkuu edelleen keskustelu  sääntöjen  valvonnasta nk. harmaalla alueella (hyppypuku, siteet sukset, monot). Koko ajan joillakin tahoilla tehdään “varustekehittelyä”, joista hyödyn korjaavat toiset maat  ja toiset maat eivät. Suomen vuosikausia alamaissa ollutta mäkihyppyä ei voi laittaa kuitenkaan toisten maitten  tuotekehittelyn syyksi.

****

Kansainvälinen Hiihtoliitto (FIS) on sulkenut Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden osallistumisen  liiton alaisiin kilpailuihin. Venäjä on jatkanut nyt  joulunakin  Ukrainan siviilikohteiden  pommittamista.

****

Hyvää Uutta Vuotta !

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu