Keski-Euroopan mäkiviikko ja Tour de Ski ovat taas pohjoismaisten hiihtolajien seurannan keskipisteessä
Tour de Ski ja Saksan-Itävallan mäkiviikko (Four Hills Tournament–Vierschanzentournee) ovat taas vuodenvaihteen molemmin puolin pohjoismaisten hiihtolajien seurannan keskipisteessä. Uutena kilpailuna on naisten mäkihypyssä toisen kerran kilpailtavana neljän osakilpailun Silvester Tournament .
Suomen joukkueet em. kilpailuihin
Nyt uutena vuotena 01.01.2023 tulee kuluneeksi 70-vuotta mäkiviikon ensimmäisestä osakilpailusta 01.01.1953 Garmisch-Partenkirchenissä. Sittemmin tämä uudenvuoden mäkikilpailu on noussut tv-ohjelmaklassikoksi yhdessä edeltävän Strauss-konsertin ohella. Molempia tv-lähetyksiä on tullut seurattua koulupojasta 1960-luvun puolelta lähtien.
****
![]() |
|
Logon lähde: (Wikipedia)
Tour de Ski kilpailtiin ensimmäisen kerran kaudella 2006-2007. Tour de Skista luotiin tuolloin uusi vuosittain vuoden vaihteessa järjestettävä maastohiihdon kansainvälinen kilpailusarja osana maastohiihdon maailmancuppia.
Kokonaiskilpailun voittajaluettelossa (Women – Men) on vain yksi suomalaisnimi: Virpi Sarasvuo (os. Kuitunen) vv. 2006-2007 ja 2008-2009.
Ks. Tour de Skin menestyneimmät hiihtäjät : Kokonaiskilpailu – Osakilpailuittain – Menestys maitttain
Ketkä ovat nyt kokonaiskilpailun voitajasuosikkeja? Alkukauden maailmancupin osakilpailujen ( Naiset – Miehet) perusteella naisten kokonaiskilpailun voittajasuosikkeja ovat USA:n Jessie Diggins, Ruotsin Frida Karlsson , Saksan Katharina Hennig , Norjan Tiril Udnes Weng ja Suomen Krista Pärmäkoski sekä Kerttu Niskanen.
Miesten kokonaiskilpailussa on vain yksi voittajasuosikki, Norjan Johannes Høsflot Klæbo . Klaebo kilpailee voitosta lähinnä mansa muita hiihtäjiä vastaan, kuten Pål Golberg, Sjur Røthe, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger tai Martin Løwstrøm Nyenget. Niin murskaavan leveä on edelleen Norja taso. Toki Ruotsin, Saksan, Ranskan, Italian ja Suomen joukkueessa on yksittäisiä mieshiihtäjiä, jotka pystyvät murtamaan Norjan laajan rintaman sprinttihiihdossa ja muissa yksittäisissä osakilpailuissa.
Tätä kirjoittaessa ei ole vielä varmuutta, osallistuuko Iivo Niskanen Tour de Skille. Iivo Niskasellla on Tourin historiassa miesten hiihdossa suomalaisten paras kokonaiskilpailun sijoitus, kolmas viime kaudelta.
Maastohiihdon fluorivoidekiellon piti tulla voimaan asteittain kaudesta 2020-2021 lähtien. Edelleen on epäselvää , miten sääntöä valvotaan ja kuinka paljon fluoria suksenpohjassa saa vielä olla. On sellainen käsitys, että tässä asiassa kiusaus fuskaamiseen on kohtalaisen suuri. Jos alkaa olla uusia tuntemattomia nimiä tuloslistan kärjessä, on syytä kysyä onko suksien voitelu tapahtunut uusin tieteellisin vippakonstein muullakin keinolla kuin entisajan “sälesuksitervalla ja kynttilällä”.
*****
Neljän osakilpailun mäkiviikko (Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck ja Bischofshofen) kilpaillaan nyt 71. kerran. Ensimmäisen mäkiviikon vuonna 1953 voitti Itävallan Sepp Bradl. Seuraavalla mäkiviikolla 1953-1954 olivat myös suomalaiset mukana. Mäkiviikon voitto arvostetaan korkealle, liki olympiavoittoon rinnastettavaksi saavutukseksi. Mäkiviikko on Keski-Euroopassa laajasti seurattu tapahtuma paikan päällä ja tv:n välityksellä.
Kokonaiskilpailun voittajaluettelossa (vv. 1953-2021) ei sitten vuoden 2007-2008 jälkeen ole suomalaisnimeä. Mäkiviikon kaikkien aikojen menestynein hyppääjä Janne Ahonen voitti mäkiviikon viisi kertaa ja oli myös toiset viisi kertaa kokonaiskilpailussa kolmen parhaan joukossa . Kokonaiskilpailun voittajaluettelosta löytyvät myös nämä maineikkaat suomalaiset: Hemmo Silvennoinen, Pentti Uotinen, Eino Kirjonen, Veikko Kankkonen, Kari Ylianttila, Pentti Kokkonen, Matti Nykänen, Risto Laakkonen ja Toni Nieminen.
Tilastotietoa: Menestyneimmät hyppääjät – Menestyneimmät maat
Ketkä ovat nyt suosikkeja kokonaiskilpailun voittajaksi? Kauden tähän mennessä käytyjen maailmancupin kilpailujen perusteella mäkiviikon kokonaiskilpailun voittajasuosikkeja ovat Puolan Dawid Kubacki , Slovenian Anže Lanišek, Itävallan Stefan Kraft , Norjan Halvor Egner Granerud ja Saksan Karl Geiger.
Mäkiviikon kilpailussa noudatetaan muista mäkikilpailuista poikkeavaa knock-out -käytäntöä. Karsintakilpailun perusteella hyppääjät käyvät ensimmäisellä kierroksella parikilpailun, jossa viimeisessä parissa hyppäävät karsintakilpailun viimeinen ja ensimmäinen. Parien voittajat pääsevät toiselle kierrokselle ja vielä parien viisi parasta ns. ”lucky losers” hyppääjää. Tämä käytäntö on ollut silloin tällöin kohtalokas ennakkoon suosikiksi kokonaiskilpailussa luetulle hyppääjälle.
Hyppääjä on myös “herran armoilla” myötä- tai vastatuulen sattuessa kohdalle hypyn ajaksi. Aina ei tuulikompensaation plussat tai miinukset tee oikeutta hyppääjälle.
Suomen miesten mäkihyppy on ollut aallonpohjassa jo pitkään. Valitettavasti Suomen hyppääjät kilvoittelevat nytkin ensin pääsystä karsinnasta itse kilpailuun ja sitten kilpailussa pääsystä toiselle kierrokselle.
Naisten Silvester Tournament kokonaiskilpailun voittajasuosikkeja kauden käytyjen kilpailujen perusteella ovat Saksan Katharina Althaus,Itävallan Eva Pinkelnig, Norjan Silje Opseth ja Slovenian Nika Križnar.
****
Mäkihypyssä jatkuu edelleen keskustelu sääntöjen valvonnasta nk. harmaalla alueella (hyppypuku, siteet sukset, monot). Koko ajan joillakin tahoilla tehdään “varustekehittelyä”, joista hyödyn korjaavat toiset maat ja toiset maat eivät. Suomen vuosikausia alamaissa ollutta mäkihyppyä ei voi laittaa kuitenkaan toisten maitten tuotekehittelyn syyksi.
****
Kansainvälinen Hiihtoliitto (FIS) on sulkenut Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden osallistumisen liiton alaisiin kilpailuihin. Venäjä on jatkanut nyt joulunakin Ukrainan siviilikohteiden pommittamista.
****
Hyvää Uutta Vuotta !
Tour de Skillä hiihdettävät matkat:
https://en.wikipedia.org/wiki/2022%E2%80%9323_Tour_de_Ski#Schedule
FIS (Kansainvälinen hiihtoliitto) teki toukokuussa päätöksen, jonka mukaan naiset ja miehet hiihtävät maailmancupissa yhtä pitkillä matkoilla alkavalla kaudella
Kilpailevat matkat ovat alkavalla kaudella sprintti, 10 kilometriä, 20 kilometriä ja 50 kilometriä sekä yhdistelmäkilpailu on 20 kilometriä (10+10 km).
Holmenkollenilla naiset hiihtävät 50 km
https://www.fis-ski.com/DB/general/event-details.html?sectorcode=CC&eventid=51493&seasoncode=2023
Tourilla on yksi 15 km:n massalähtö.
Ensi talven Planican MM-kisoja päätös ei vielä koske.
——
Ilmoita asiaton viesti
Luulen vahvasti, että jos fluorifuskua tapahtuu, niin sitä tekevät isot hiihtomaat, joilla on resursseja pimittää tekosensa. Ehdotan ratkaisuksi, että kaikki hiihtäisi samoilla voiteilla, eli järjestäjä hoitelisi voitelun. Tai sitten voitelu kielletäisiin kokonaan, nykysuksethan toimii noin 95 %:sti ilman voiteitakin – toki olosuhteista riippuen.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen mäkimiesten taso ei vaan ota noustaakseen. En tiedä, mistä syystä tämä vain jatkuu vuodesta toiseen. Eilinen Oberstdorfin karsintakilpailu
pudotti heti kättelyssä pari hypääjää sijoille ym. mäkihypuyn kokonaispisteissä. Jos ja kun, karsinnasta selvinneet kaksi hyppääjää eivät selviä tänään toiselle kierrokselle, on heilläkin myös mäkiviikon kokonaiskilpailu sijoilla ym. Pitäiskö ainakin pari hyppääjää vaihtaa ja antaa tilaa uusille hyppääjille.
——
Tour de Skin sunnuntain 10 km:n hiihto perinteisellä tyylillä on muutettu huonon lumitilanteen vuoksi massalähdöksi. Lauanaina on ensin vapaan tyylin sprintti. Mikä on Iivo Niskasen paikka lähdössä sprintin sijoituksen perusteella, saattaa olla melko takana eturivistä lähtijöistä. Sieltä on vaikea nousta, jos kunnon ohituspaikkoja ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Korona jyllää edelleen, nyt Norjan maajoukkueessa.
Naisten valmennuksesta vastaavalla Sjur Ole Svarstadilla on todettu koronatartunta.
https://www.nrk.no/sport/landslagstrener-testet-positivt-pa-korona-i-tour-de-ski-1.16240304
Monet ovat maski kasvoilla kilpailualueella ja haastattelussa, mutta estääkö
se koronan leviämisen ?
Ilmoita asiaton viesti
Nämä Tour de Skin massalähdöt eivät ole minun mieleeni. Ja Tourin ohjelma
on mennyt huonoon suuntaan. Alussa oli yksi pitemmän matkan hiihto, nyt vain 20 km.
Miesten kokonaistilanne 4/7
https://medias2.fis-ski.com/pdf/2023/CC/2249/2023CC2249TDS.pdf
Norjan Johannes Hoesflot Klaebo on kokonaiskilpailussa johdossa.
Naisten kokonaistilanne 4/7
https://medias3.fis-ski.com/pdf/2023/CC/2248/2023CC2248TDS.pdf
——-
Krista Pärmäkoski on hiihtänyt kaksi kertaa toiseksi ja Kerttu Niskanen kerran toiseksi.
Ruotsin Frida Karlsson on selvässä johdossa kokonaiskilpailussa
Ilmoita asiaton viesti
Mäkiviikon lopputulokset
https://www.fis-ski.com/DB/general/results.html?sectorcode=JP&raceid=6468
Suomalaisten sijoitukset:
33 Antti Aalto
39 Vilho Palosaari
57 Niko Kytösaho
– Eetu Nousiainen (Ei päässyt yhdessäkään karsinnassa varsinaiseen
kilpailuun)
Minulla ei riitä enää oikeat sanat kommentoida suomalaisten sijoituksia,
onko kaikkien aikojen huonoin ?
Ilmoita asiaton viesti
Tänään on Tour de Skin viimeinen osuus -legendaarinen Alpe Cermisin loppunousu.
Suomen joukkueeseen valitut hiihtäjät:
Naiset
Anni Alakoski, Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Jasmin Kähärä, Katri Lylynperä, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski
Miehet
Ville Ahonen, Perttu Hyvärinen, Lauri Lepistö, Iivo Niskanen, Arsi Ruuskanen, Markus Vuorela.
Naisten puolella on mukana enää Anne Kyllönen ja Kerttu Niskanen.
Miesten puolella on mukana enää Perttu Hyvärinen ja Markus Vuorela.
–> jos ei tulee vielä poisjääntejä.
Eli 13:sta valitusta hiihtäjästä on mukana enää 4 hiihtäjää. Minusta ei kaikki ole ihan kohdalaan näin suuren keskeyttämisen johdosta, vaikka on päteviä syitäkin.
Ilmoita asiaton viesti