Kolme viikkoa poljetaan taas maailman kuuluisinta pyöräilykilpailua

Viime perjantaina 01.07.2022 käynnistyi 24.07.2022 kestävä  maailman kuuluisin pyöräilykilpailu  Tour de France.

Kilpailu käsittää 21  etappia, joille pituutta kertyy yhteensä 3328 km.  Kolme ensimmäistä etappia (123)  poljettiin Tanskassa.

Avausetappi Grand Départ on monena vuonna  poljettu Ranskan rajojen ulkopuolella. Nyt Tour käynnistyi ensimmäistä kertaa Tanskasta ja samalla kolmella etapilla. 

Tanska on pyöräilymaa ja eilen esim. kolmannella etapilla oli reitin varrella valtaiset  yleisömäärät seuraamassa kilpailua.  Yksi syy siihen lienee ollut, että  viime vuonna kokonaiskilpailussa toiseksi yltänyt Tanskan  Jonas Vingegaard on myös tänä vuonna yksi  kärkipään suosikeista.

Suurimat suosikit kokonaiskilpailun voittajiksi  lienevät  kaksi edellistä kokonaiskilpailua voittanut Slovenian Tadej Podacar ja maamies kolme edellistä Espanjan ympäriajoa voittanut slovenialainen Primoz Roglic.

Kolmen etapin jälkeen ovat heti  kaikki em. suosikit 10-parhaan joukossa (3. Pogacar, 6. Vingegaard ja  7. Roglic). Eräitä kovia nimiä ei ole tänä vuonna eri syistä mukana , kuten ecuadorilainen Richard Carapaz, kolumbialainen Egan Bernal ja ranskalainen Julian Alaphilippe. Keitä muita on sitten suosikkeja konaiskilpailun kärkipäähän.  Daniel MartinezAleksandr Vlasov,  Alexey Lutsenko, Enric Mas ja  Geraint Thomas ovat myös mahdollisia 10-parhaan joukkoon kokonaiskilpailussa yltäviä kilpailijoita.

***

Olen monena vuonna maininnut -teen sen nytkin – että  Tourin voittajaluettelosta (ks. linkki alempana) puuttuu kokonaan voittajan nimi vv. 1999-2005.  Noilta vuosilta  1999-2005 Lance Armstrongin  nimi on  yliviivattu.   Tourin historiasivuilla   ei  liiemmälti  kerrota tuosta urheilun ehkä yhdestä suurimmasta dopingskandaalista.

 

Kokonaiskilpailun tilanne   – General Ranking/ päivittyy jokaisen etapin jälkeen

List of Tour de France general classification winners

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu