Kolme viikkoa poljetaan taas maailman kuuluisinta pyöräilykilpailua
Viime perjantaina 01.07.2022 käynnistyi 24.07.2022 kestävä maailman kuuluisin pyöräilykilpailu Tour de France.
Kilpailu käsittää 21 etappia, joille pituutta kertyy yhteensä 3328 km. Kolme ensimmäistä etappia (1 –2 – 3) poljettiin Tanskassa.
Avausetappi Grand Départ on monena vuonna poljettu Ranskan rajojen ulkopuolella. Nyt Tour käynnistyi ensimmäistä kertaa Tanskasta ja samalla kolmella etapilla.
Tanska on pyöräilymaa ja eilen esim. kolmannella etapilla oli reitin varrella valtaiset yleisömäärät seuraamassa kilpailua. Yksi syy siihen lienee ollut, että viime vuonna kokonaiskilpailussa toiseksi yltänyt Tanskan Jonas Vingegaard on myös tänä vuonna yksi kärkipään suosikeista.
Suurimat suosikit kokonaiskilpailun voittajiksi lienevät kaksi edellistä kokonaiskilpailua voittanut Slovenian Tadej Podacar ja maamies kolme edellistä Espanjan ympäriajoa voittanut slovenialainen Primoz Roglic.
Kolmen etapin jälkeen ovat heti kaikki em. suosikit 10-parhaan joukossa (3. Pogacar, 6. Vingegaard ja 7. Roglic). Eräitä kovia nimiä ei ole tänä vuonna eri syistä mukana , kuten ecuadorilainen Richard Carapaz, kolumbialainen Egan Bernal ja ranskalainen Julian Alaphilippe. Keitä muita on sitten suosikkeja konaiskilpailun kärkipäähän. Daniel Martinez, Aleksandr Vlasov, Alexey Lutsenko, Enric Mas ja Geraint Thomas ovat myös mahdollisia 10-parhaan joukkoon kokonaiskilpailussa yltäviä kilpailijoita.
***
Olen monena vuonna maininnut -teen sen nytkin – että Tourin voittajaluettelosta (ks. linkki alempana) puuttuu kokonaan voittajan nimi vv. 1999-2005. Noilta vuosilta 1999-2005 Lance Armstrongin nimi on yliviivattu. Tourin historiasivuilla ei liiemmälti kerrota tuosta urheilun ehkä yhdestä suurimmasta dopingskandaalista.
Tuossa blogissani yhdeksi kärkipään suosikiksi mainittu
Aleksandr Vlasov on venäläinen maantiepyöräilijä.
Parhaillaan pelattavassa maailman arvostetuimmasta ja vanhimmasta Wimbledonin tennisturnauksesta ovat venäläiset ja valkovenäläiset suljettu pois.
https://www.bbc.com/sport/tennis/61161016
Ilmoita asiaton viesti
Lance Armstrong ei ole ainoa epärehillisesti Tour de Francin voittanut.
Näitä on monta ja tulee olemaan lisää. Nykytekniikka ja lääketiede ovat
myös jonkinlainen kilpailu tässä kilpailussa. Ovelin pettäjä voittaa.
P.S. Eräänä vuonna (melkein) näin Lance Armstrongin maaliintulon Pariisissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei todellakaan ole, mutta keneltään muilta kuin Lance Armstrongilta ole
viety/hylätty jälkikäteen niin monta voittoa (=7 voittoa vv. 1999-2005))
https://en.wikipedia.org/wiki/Doping_at_the_Tour_de_France
——–
Ja tämä tahtoo olla nykyään enemmän Interpolin/Europolin asioita kuin Wadan (Maailman antidopingtoimiston).
https://www.independent.co.uk/sport/cycling/tour-de-france-doping-europol-b2113910.html
Ilmoita asiaton viesti
Muuten, näin joskus kun Lance Armstrong taidokkaasti puolusteli (valehteli) voittojaan 60 min, yksi syosituimmista TV ohjelmista USAssa. Taitava oli siinäkin, mutta lopulta taisi tulla kymmenien miljoonien lovi rahaläjään.
Ilmoita asiaton viesti
Harva ymmärtää, miten rankasta urheilusta tour de France kisassa on kysymys. Keskimääräinen pyöräilijä kuluttaa 100km matkalla n. 1500-1800 kcal ja tämä voidaan kertoa suoraan 33:lla.
Kisan keskinopeus on ollut viime vuosina suorastaan hirvittävä, eli n. 40km/. Virittämättömällä mopolla ei olisi mitään saumaa näissä kinkereissä, koska sitä on tankattava yhtenään, eikä sellaisella pääse yli 100km/h jyrkemmissäkään laskuissa.
Sinänsä on hauskaa, etteivät nopeudet ole laskeneet juurikaan hulluimmista doping-vuosista, jolloin käytännössä koko U.S.Postal tallin tiimi ajoi EPO- ja testosteronilääkkeiden voimin voitosta voittoon. Peli loppui, kun muut kyllästyivät Lance Armstrongin öykkäröintiin ja siihen, ettei hän suostunut jakamaan mittavia palkintorahojaan apukuljettajille, kuten yleensä on ollut tapana.
Pyöräily on joukkuelaji
Yksikään nykyaikaisen tour de Francen voittaja ei olisi voittaja ilman tiiminsä apua. Ilman tiimin tukea olisi täysin mahdotonta selvitä vaativaa lenkkiä omin voimin. Apuajajat uhraavat omat menestymismahdollisuutensa kapteeninsa eteen. He tekevät vetovuoroja vastatuulessa, jotta kapteeni voi ajaa peesissä 25-30% pienemmällä energiankulutuksella.
Pyöräily on hintava harrastus
Tekniikka kehittyy ja nykyisillä aeropyörillä matka taittuu. Harrastajiakaan ei hirvitä jopa 12-14 000 euroon nousevat pyörien hinnat. SM- kisaviikonloppuna Porvoon nurkilla yhdenkin (pienehkön) polkijaryhmän pyörien arvo oli laskennallisesti lähemmäs 50 000 euroa, kun juomatauolla sivusta seurasin.
Jos hankkii uusinta tekniikkaa, niin viimeisintä huutoa olevat sähköiset 12-spd vaihtajajärjestelmät maksavat siinä 4-5000 euroa. Aerodynaaminen runko saman verran ja huippuvanteet pari tonnia.
Vaikka tour de Francen osallistujatiimit saavatkin pyöränsä tehtailta käytännössä ilmaiseksi/sponsorien maksamina, ei yksikään tiimi liiku pikkurahalla. Myös palkkiöt ovat polkijan tasoisia ja voin vakuuttaa, että jokainen polkija taatusti ansaitsee palkkansa.
Missään muussa urheilulajissa ei joudu samanlaisiin kärsimyksiin, kuin mihin pyöräilijät itsensä ajavat, varsinkin, jos puhutaan etappikisoista.
Ajat tänään aika-ajot, eli muutaman kymmenen kilometriä 100% tehoilla. Heti huomenna onkin 258km maantie-etappi. Sitten siirrytään vuorille, jossa odottaa 20km yhtämittainen nousu vähintään 5% keskikaltevuudella.
Elämä on ja monille tour de France on elämääkin suurempi kokemus.
Ilmoita asiaton viesti
TILANNE 7/21 ETAPIN JÄLKEEN (kolmannes Touria)
1. Tadej Pogacar SLO 24.43.14
2. Jonas Vingegaard DEN + 0.35
3. Geraint Thomas GBR + 1.10
4. Adam Yates GBR + 1.18
5. David Gaudu FRA + 1.31
6. Romain Bardet FRA + 1.32
7. Thomas Pidcock GBR + 1.35
8. Neilson Powless USA + 1.37
9. Enric Mas ESP + 1.43
Näyttää siltä, että viime vuoden kokonaiskilpailun kaksi parasta ovat sitä myös tänä vuonna.
Ilmoita asiaton viesti
Eilen uutisoitiin covd -virustapauksesta kilpailua johtavan Pogacarin tallista.
https://www.france24.com/en/live-news/20220709-pogacar-teammate-positive-as-covid-hits-tour-de-france-1
Muitakin positiivisia testutuloksia on todettu – jo ennen Tourin alkua ja
alkamisen jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
11/21
Tanskan Jonas Vingegaard voitti tänään ja siirtyi kokonaiskilpailun johtoon.
https://www.lefigaro.fr/sports/cyclisme/tour-de-france/tour-de-france-la-victoire-et-le-maillot-jaune-pour-vingegaard-le-desastre-pour-pogacar-20220713
https://www.letour.fr/en/rankings
Ilmoita asiaton viesti
18/21
Jonas Vingegaard ja Tadej Pogacar kävivät mies miestä vastaan kamppailun, joka päättyi Vingegaardin etappivoittoon.
Samalla Vingegaard kasvatti kokonaiskilpailusssa johtoa yli 3 (3,26) minuuttiin.
https://www.francetvinfo.fr/tour-de-france/direct-tour-de-france-tadej-pogacar-va-t-il-enfin-faire-vaciller-jonas-vingegaard-en-montagne-suivez-la-18e-etape-entre-lourdes-et-hautacam_5269723.html
Ilmoita asiaton viesti
Four de France päättyy huomenna Pariisin Champs-Élysées’lle
https://www.letour.fr/en/stage-21.
Tanskan Jonas Vingegaard on Tourin uusi voittaja (mikäli polkee vain huomenna maaliin).
https://www.leparisien.fr/sports/cyclisme/direct-tour-de-france-dernier-contre-la-montre-avant-les-champs-elysees-suivez-la-20e-etape-23-07-2022-EIUIE6DIYNEWHKTK4XWL3QEUII.php
Tämä on toinen voitto tanskalaiselle pyöräilijälle Tourin historiassa sitten vuoden
1996
https://en.wikipedia.org/wiki/1996_Tour_de_France#Final_standings
Ilmoita asiaton viesti