Lopullista Tokion olympiakisojen tulosluetteloa saadaan odottaa 2030-luvun puolelle

Tämä  linkin Tokion olympiakisojen eri lajien  tulosluettelo ei ole lopullinen . Lopullista Tokion olympiakisojen tulosluetteloa saadaan odottaa  ehkä 2030-luvun puolelle.

Ei ollut ehtinyt kulua viikkoakaan, kun  yleisurheilussa tuli tietoon dopingkäry miesten 4 x 100 m:n   viestiin liittyen. Hopeamitalin saavuttaneen Iso-Britannian joukkueessa juosseen Chijindu Ujahin  A-näytteestä on  löytynyt kiellettyjä aineita. Lue  BBC:n uutisointi.

Jos Chijindu Ujahin  B-näytekkin antaa saman tuloksen A-näytteen kanssa, Ison-Britannia hylätään. Tästä seuraa, että  Kanada nousee  hopeatilalle  ja Kiina pronssitilalle.

Käytän tätä yhtä esimerkkiä, miten se vaikuttaa moniin tilastoihin: 4 x 100 m:n viestin lopulliseen tulosluetteloon, koko Tokion kisojen ja ao. maiden mitalitaulukkoon.

****

Olen koulupojasta alkaen harrastanut talvella  pohjoismaisten hiihtolajien ja kesällä yleisurheilun oman arkiston keräämistä. Viime vuosina   tapahtumahetkellä kerättyyn  tietolähteeseen  (esim. päivälehden urheilusivut tai radio-tv-arkistonauha)  ei voi enää luottaa, koska vuosienkin  päästä on joku mitaliurheilija  jälkikäteen hylätty dopingnäytteestä löytyneen kielletyn aineen johdosta. Mutta onneksi on tämä internet asian tarkistamiseen.

Dopingnäytteiden pitkäaikaissäilytyksen jatkuminen  10 vuodeksi on johtanut vuosikausien jälkeenkin  minkä tahansa lajin arvokisojen tulosluettelon menemiseen uusiksi (WADAn kansainvälinen  testaus- ja tutkintastandardi) . Mutta hyvä kuitenkin, että doping paljastuu.

****

Minusta on  vastenmieliseltä hyväksyä, että   Sotshin  2014  talviolympiakisojen  isäntämaa Venäjä pääsi  niin vähällä seuraamuksilla  järjestelmällisestä dopingrikkomuksista.  Venäjä rikkoi olympiakisojen pyhiä   urheilija- ja tuomarivaloja  (isäntämaan  salaovitoiminta näytteiden vaihtamiseksi  ks. s. 64-65/McLaren raporttti).  Kysyä  sopii,  oliko tällä päätöksellä  (ks. linkki) käytännön vaikutusta  Venäjän  (ROC) näkyvyyteen Tokion kisojen mitalitaulukossa.

****

Doping at the Olympic Games

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu