Maaliskuun ensimmäinen sunnuntai on Vaasahiihdon päivä

Maailman suurin massahiihtotapahtuma  Vaasahiihto  (Vasaloppet) on taas  ensi sunnuntaina vuorossa. Tapahtumapäivä on vuosittain aina maaliskuun ensimmäinen sunnuntai. Koronapandemian johdosta tänä vuonna ei ole masssahiihtotapahtumaa, vain Ski Classic -sarjan kilpailu.

Ruotsissa tämä maaliskuun ensimmäinen  sunnuntai on  kansallispäivään verrattava kansallinen suurtapahtuma ja osa Ruotsin historiaa. Vaasahiihdon historia ulottuu aina 1500 -luvulle saakka (ks.  lue allaolevasta historialinkistä lisää) .

Hiihtoreitti 90 km on Sälenistä Moraan:

Ensimmäisen kerran hiihto järjestettiin vuonna 1922  ja vain kolmena vuonna on kilpailu jouduttu perumaan.  Ensimmäisen Vaasahiihdon voitti Ernst Alm  ajalla 7.32.49.  Välineet ja hiihtäjien kunto  sekä latupohjat  ovat  vuosikymmenten saatossa  parantuneet. Monena vuonna on voittoaika painunut alle 4 tunnin. Vuonna 2012 oli Jörgen Brinkin  voittoaika lentokelillä 3.38.41.

Voittajaluettelosta  (linkin lopussa naisten sarjan voittajat) löytyy vain kaksi suomalaista, vuonna 1954 Pekka Kuvaja  ja vuonna 1973 Pauli Siitonen.

****

Vaasahiihto kuuluu nykyään  pitkien matkojen Ski Classic -sarjaan (tämän talven pistetilanne). SVT  ja  YLE Areena välittävät tapahtuman suorana. 

****

Sunnuntaina on myös Obertsdorfin MM-kisojen päätöspäivä ja miesten  50 km:n massahiihto perinteisellä tyylillä.

****

Historia – Vasaloppet

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu