Maastohiihdon ja mäkihypyn vuodenvaihteen klassikot alkavat

Tulevalla viikolla käynnistyvät  maastohiihdon ja mäkihypyn vuodenvaihteen klassikot:

Tour de Ski   ja  Saksan-Itävallan mäkiviikko  (Four Hills Tournament)

***

Tour de Skin kokonaiskilpailun voittajaluettelossa (  Naiset  –  Miehet) on vain yksi suomalaisnimi: Virpi Sarasvuo  (os. Kuitunen)  vv. 2006-2007 ja 2008-2009.

Alkukauden maailmancupin osakilpailujen ( Naiset  –   Miehet) perusteella kokonaiskilpailun voittaja löytynee naisten puolella Ruotsin ja miesten puolella joko Norjan tai Venäjän joukkueesta

Norjan  joukkueessa ei ole mukana  Therese Johaug. Venäjän joukkueesta puuttuu  Sergey Ustiugov.  Ruotsilla   on vahva    naisten joukkue.  Suomen joukkueen vahvimmat nimet ovat Krista Pärmäkoski ja Iivo Niskanen. Etenkin Iivo Niskanen voi yltää osakilpailuvoittoon.

Mitä pahaneva koronapandemia -tilanne vaikuttaa kilpailujen läpivientiin tai yksittäisten hiihtäjien poisjääntiin selviää vasta päivittäin. Suomen joukkue  ei ole välttynyt koronatartunnalta  (lue toinen poisjäänti).

****

Saksan-Itävallan  mäkiviikko käynnistyi ensimmäisen kerran vuonna 1953. Mäkiviikko käsittää neljä osakilpailua (Oberstdorf/Schattenbergschanze,  Garmisch-Partenkirchen/Große Olympiaschanze, Innsbruck/Bergiselschanze ja Bischofshofen/Paul-Ausserleitner-Schanze). Näistä uudenvuoden Garmisch-Partenkirchenin mäkikilpailu on kuuluisin ja klassikkotapahtuma heti  Strauss -konsertin jälkeen.

Saksan-Itävallan mäkiviikon kokonaiskilpailun voittajalistassa ei sitten vuoden 2007-2008 jälkeen ole suomalaisnimeä. Mutta hehkutetaan tässä sitten edes historialla.

Janne Ahonen voittanut mäkiviikon  viisi kertaa ja ollut myös toiset viisi kertaa kokonaiskilpailussa kolmen parhaan joukossa . Kokonaiskilpailun voittajaluettelosta löytyy  myös nämä maineikkaat suomalaiset: Hemmo SilvennoinenPentti UotinenEino KirjonenVeikko Kankkonen, Kari Ylianttila, Pentti Kokkonen, Matti Nykänen, Risto Laakkonen ja  Toni Nieminen.

Voi niitä aikoja ! Suomi on mukana nyt enää kahden hyppääjän joukkueella (Antti Aalto ja Niko Kytösaho). Tavoitteet  ovat nekin vaatimattomia: ensin karsinnasta varsinaiseen kilpailuun ja sitten kilpailussa toiselle kierrokselle. Tuosta seuraavan kappaleen maailmancupin linkistä löytyy korutonta kertomaa Suomen pistekertymästä maittain. En löydä tässä  sanoja, mitkä kaikki syyt ovat johtaneet Suomen miesten mäkihypyn  romahtamiseen.

Mäkiviikon konaiskilpailun voittajasuosikit löytyvät maailmancupin tämän hetken pistetaulukon kärkipään sijoilta.

*****

P.s. Maastohiihtoa ja mäkihyppyä seuraavat penkkiurheilijat tulevat huomaamaan, ettei YLE lähetä ihan kaikkia  Tour de Skin  tai  mäkiviikon osakilpailuja. Jos haluaa katsoa kaikki  osakilpailut, on hankittava maksukanava  (V sport+ Suomi).

+1
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu