Mäkiviikkoa hypätään ja Touria hiihdetään taas
Ensi viikolla käynnistyvät perinteiset pohjoismaisten hiihtolajien tapahtumat maastohiihdossa ( Tour de Ski) ja mäenlaskussa (Four Hills Tournament).
Koronapandemiasta johtuen tapahtumat käydään ilman yleisöä. TV pitää ajantasalla katsojat monissa maissa Euroopassa ja muuallakin maailmanssa.
****
Tour de Ski käynnistyi kaudella 2006-2007. Kokonaiskilpailun tulosluettelosta näkee, ettei miesten hiihdossa kukaan suomalainen mieshiihtäjä ole kokonaiskilpailussa yltänyt kolmen parhaan joukkoon. Naisten puolella Virpi Sarasvuo (os. Kuitunen) on voittanut kokonaiskilpailun kaksi kertaa ja Aino-Kaisa Saarinen ja Krista Pärmäkoski ovat yltäneet sijoille 2-3.
Yksi on varmaa, ettei tämän kertaisessa Tourin kolmen parhaan nimiluettelossa nähdä norjalaisia. Muutama viikko sitten uutisoitiin, että Norja jää pois maastohiihdon Tour de Skiltä.
Kuka ja ketkä ovat suosikkeja Tourin kokonaiskilpailun voittajaksi. Miesten puolella on vain yksi suosikki Venäjän Alexander Bolshunov. Naisten puolella on useita suosikkeja, Venäjän Natalia Nepryaeva ja Yalia Stupak vastaan ruotsalaiset Ebba Andersson ja Frida Karlsson sekä USA:n Rosie Brennan.
Suomi osallistuu Tourille seuraavalla joukkueella:
Naiset: Jasmi Joensuu, Katri Lylynperä, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski
Miehet: Ristomatti Hakola, Lauri Lepistö, Juho Mikkonen, Iivo Niskanen, Verneri Suhonen, Markus Vuorela.
Naisten puolella Kerttu Niskanen ja kilpailutauolta palaava Krista Pärmäkoski ovat kovimmat valttikorttimme. Yksittäisessä kilpailussa 10-parhaan joukkoon yltäminen on hyvä saavutus. Miesten puolella Iivo Niskanen on kovin valttikorttimme ja hän voi yltää yksittäisessä kilpailussa palkintosijalle.
Tilanne maailmancupissa – Naiset – Miehet
****
Keski-Euroopan mäkiviikko käynnistyi ensimmäisen kerran vuonna 1953. Mäkiviikko käsittää neljä osakilpailua (Oberstdorf/Schattenbergschanze, Garmisch-Partenkirchen/Große Olympiaschanze, Innsbruck/Bergiselschanze ja Bischofshofen/Paul-Ausserleitner-Schanze). Näistä uudenvuoden Garmisch-Partenkirchenin mäkikilpailu on kuuluisin ja klassikkotapahtuma heti Strauss -konsertin jälkeen.
Kokonaiskilpailun voittajaluettelo (ks. linkistä myös muut suomalaiset osakilpailujen ja kokonaiskilpailujen voittajat) on suomalaisittain komea luettavaa, onhan Janne Ahonen voittanut mäkiviikon viisi kertaa ja ollut myös toiset viisi kertaa kokonaiskilpailussa kolmen parhaan joukossa . Mäkiviikon kokonaiskilpailun voittajaluettelosta löytyy myös nämä maineikkaat suomalaiset: Hemmo Silvennoinen, Pentti Uotinen, Eino Kirjonen, Veikko Kankkonen, Kari Ylianttila, Pentti Kokkonen, Matti Nykänen, Risto Laakkonen ja Toni Nieminen.
Ketkä ovat sitten mäkiviikon kokonaiskilpailun voittajasuosikkeja ? Maailmancupin tämän hetken kärjestä ne suosikit löytyvät käytyjen kilpailujen perusteella: Norjan Halvor Egner Granerud, saksalaiset Markus Eisenbichler ja Karl Geiger sekä Puolan Kamil Stoch.
Suomen joukkue käsittää alkuvaiheessa vain kaksi hyppääjää: Antti Aalto ja Niko Kytösaho. Jos molemmat selvittävät itsensä karsinnasta itse kilpailuun ja itse kilpailussa toiselle kierrokselle, on se kohtuullinen saavutus.
****
Koronapandemia on kokoajan kilpailujen järjestäjien ja urheilijoiden sekä toimitsijoiden yllä. Viruksen uusi mutaatio herättää huolta meillä ja muualla.
Menee pikkuisen asian vierestä, mutta termi ”mäenlasku” on aika huono. Kyseessä on mäkihyppy. Pelasimme perheen kanssa jouluna Trivial Pursuit -peliä 1. painoksen vm. 1985 kysymyskorteilla. Kysymys kuuluin mikä oli Aulis Kallakorven laji. Vastasin sen olevan mäkihyppy. Kortissa vastaus oli kuitenkin mäenlasku, ja vastaustani ei hyväksytty. Mäenlaskuhan voisi olla lähes tulokoon mikä vaan alppihiihtolaji. Mäkihyppy on sitten erikseen.
Ilmoita asiaton viesti
On se niin väärin tuo kokemasi vääryys…. 😀
FISin dokumentti käyttää Ski Jumping -sanaa
https://assets.fis-ski.com/image/upload/v1602506597/fis-prod/assets/Agreement_JP2020-21clean.pdf
Alppilajeissa on Slalom, Giant Slalom, Super G, Downhill (pujottelu, suurpujottelu, super-g, syöksylasku)
Ilmoita asiaton viesti
Päivän shokkiuutinen on, että koko Puolan joukkue on suljettu pois
Oberstdorfin huomisesta kilpailusta Klemens Murankan koronatartunnan vuoksi.
Näin ollen esim. Kamil Stoch ei voita mäkiviikkoa.
https://www.audiarena.de/news/polnische-mannschaft-nach-positivem-coronatest-nicht-start.html
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy todeta, että vuosikausia seurasin varsinkin mäkiviikkoa suurella mielenkiinnolla. En enää. Ehkä sitten mielenkiintoni palautuu jos suomalaiset joskus palaavat kisaamaan kärkisijoista.
Mitä tulee tähän Tour de Ski’hin, niin on vain yksi Tour ja se tapahtuu pyöräilemällä. Pidän tätä hiihtimillä tapahtuvaa hiukan keinotekoisena. No, onhan siinä se loppunousu, joka on ihan järkyttävä ja kunnioitettava suoritus.
Hiihtoa yritetään tekohengittää kaiken maailman sprinteillä ja peräkkäinhiihdolla.
Ampumahiihto on onnistunut pitämään lajin erinomaisen mielenkiintoisena tv-lajina. Hiihto on hieno laji, mutta joskus toivottoman tylsää. Sori.
Ilmoita asiaton viesti
On totta, että hiihdossa massalähdöt eivät aina ratkaise, kuka olisi ollut po. kilpailun kovakuntoisin hiihtäjä väliaikalähdöllä samalla matkalla. Mutta tv-yhtiöt ovat osaltaan asian takana.
Niin, tylsää ja tylsää. On niitä tylsempiäkin lajeja kuin hiihto ja mäkihyppy seurattavaksi tv:ssä, mutta urheilublogeistani näkee, mitä minä seuraan (maastohiihto, ampumahiihto, alpilajit, yleisurheilu, jääkiekon MM-kisat, formula F1, rallin MM-sarja, suunistus ja tietysti kesäolymiakisojen aikaan monia lajeja). Jäi joku ylipalkattu laji listasta pois, joita MM-kisojen aikaan seuraan.
Ilmoita asiaton viesti
Uutisia riittää :
Puolan joukkue saakin osallistua tänään Oberstdorfin mäkikisaan.
https://yle.fi/urheilu/3-11716982
Iivo Niskanen jää pois Tourilta.
https://yle.fi/urheilu/3-11717403
Ilmoita asiaton viesti
Harmi sinänsä,kun Iivo jäi sivuun. Mielestäni hänellä olisi ollut mahdollisuuksia sijoittua,kun norskit jäi sivuun.
Toisaalta ymmärrän senkin,että yhtään ei pidä hyvää heille antaa tulevissa kisoissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ollut ensimmäinen kerta, kun – etenkin miesten puolella – kärkinimet jäävät pois (nyt Niskanen, Hyvärinen, Hakola Mäki). En arvostele heitä, voi olla viisas ratkaisu,. Mutta miksi ei nytkään yhtään varamiestä pystytä lähettämään hankkimaan kokemusta. Suomen hiihdon kv-kärki on ollut vuosia varsin kapea.
Ilmoita asiaton viesti