Mäkiviikkoa hypätään ja Touria hiihdetään taas

Ensi viikolla käynnistyvät  perinteiset   pohjoismaisten  hiihtolajien tapahtumat  maastohiihdossa ( Tour de Ski)   ja mäenlaskussa (Four Hills Tournament).

Koronapandemiasta johtuen tapahtumat käydään ilman yleisöä. TV pitää ajantasalla katsojat monissa  maissa Euroopassa ja muuallakin maailmanssa.

****

Tour de Ski käynnistyi kaudella 2006-2007.  Kokonaiskilpailun tulosluettelosta näkee, ettei miesten hiihdossa  kukaan suomalainen mieshiihtäjä ole kokonaiskilpailussa yltänyt kolmen parhaan joukkoon. Naisten puolella Virpi Sarasvuo (os. Kuitunen)  on voittanut kokonaiskilpailun kaksi kertaa ja Aino-Kaisa Saarinen ja Krista Pärmäkoski ovat yltäneet sijoille 2-3.

Yksi on varmaa, ettei tämän kertaisessa Tourin kolmen parhaan nimiluettelossa nähdä norjalaisia. Muutama viikko sitten  uutisoitiin, että Norja  jää pois  maastohiihdon  Tour de Skiltä.  

Kuka ja ketkä ovat suosikkeja Tourin kokonaiskilpailun voittajaksi. Miesten puolella on vain yksi suosikki Venäjän Alexander Bolshunov. Naisten puolella on useita suosikkeja, Venäjän  Natalia  Nepryaeva  ja Yalia Stupak vastaan ruotsalaiset Ebba Andersson   ja  Frida Karlsson  sekä USA:n Rosie Brennan.

Suomi osallistuu Tourille seuraavalla joukkueella:

Naiset:  Jasmi Joensuu, Katri Lylynperä, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski

Miehet: Ristomatti Hakola, Lauri Lepistö, Juho Mikkonen, Iivo Niskanen, Verneri Suhonen, Markus Vuorela.

Naisten puolella  Kerttu Niskanen ja kilpailutauolta palaava Krista Pärmäkoski ovat kovimmat valttikorttimme. Yksittäisessä kilpailussa 10-parhaan joukkoon yltäminen on hyvä saavutus. Miesten puolella Iivo Niskanen on kovin valttikorttimme ja hän voi yltää yksittäisessä kilpailussa palkintosijalle.

Tilanne maailmancupissa  –  Naiset  –  Miehet 

****

Keski-Euroopan mäkiviikko käynnistyi ensimmäisen kerran vuonna 1953. Mäkiviikko käsittää neljä osakilpailua (Oberstdorf/Schattenbergschanze,  Garmisch-Partenkirchen/Große Olympiaschanze, Innsbruck/Bergiselschanze ja Bischofshofen/Paul-Ausserleitner-Schanze). Näistä uudenvuoden Garmisch-Partenkirchenin mäkikilpailu on kuuluisin ja klassikkotapahtuma heti  Strauss -konsertin jälkeen.

Kokonaiskilpailun voittajaluettelo (ks. linkistä myös muut suomalaiset osakilpailujen ja kokonaiskilpailujen voittajat) on suomalaisittain komea luettavaa, onhan Janne Ahonen voittanut mäkiviikon  viisi kertaa ja ollut myös toiset viisi kertaa kokonaiskilpailussa kolmen parhaan joukossa . Mäkiviikon kokonaiskilpailun voittajaluettelosta löytyy  myös nämä maineikkaat suomalaiset: Hemmo SilvennoinenPentti UotinenEino KirjonenVeikko Kankkonen, Kari Ylianttila, Pentti Kokkonen, Matti Nykänen, Risto Laakkonen ja  Toni Nieminen.

Ketkä ovat sitten mäkiviikon kokonaiskilpailun voittajasuosikkeja ? Maailmancupin tämän hetken kärjestä ne suosikit löytyvät käytyjen kilpailujen perusteella: Norjan Halvor Egner Granerud,  saksalaiset  Markus Eisenbichler ja  Karl Geiger sekä Puolan Kamil Stoch. 

Suomen joukkue käsittää  alkuvaiheessa vain kaksi hyppääjää: Antti Aalto ja  Niko Kytösaho. Jos molemmat selvittävät itsensä  karsinnasta itse kilpailuun  ja itse kilpailussa toiselle kierrokselle, on se kohtuullinen saavutus.

****

Koronapandemia  on kokoajan kilpailujen  järjestäjien ja urheilijoiden sekä toimitsijoiden yllä. Viruksen uusi mutaatio herättää huolta meillä ja muualla.

+1
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu