Miksi Britannia  kieltäytyy luovuttamasta olympiavoittaja Mo Farahin dopingnäytteitä ?

Talvi on täällä eteläisessä Suomessa lumeton. Parhaillaan seuraan  maastohiihdon maailmancuppia Nove Mestosta, jossa tänään Iivo Niskanen ylsi toiseksi miesten vapaan tyylin 15 km:llä. Iivo Niskasen menestystä täydensi Perttu Hyvärinen sijalla 6.

Mutta päivän kova urheilu-uutinen tulee  EU-eroa 31.01.2020  juhlimaan valmistauvasta Britanniasta. Ettei vain nuo juhlat olisi Britannian kannalta perusteettomat. No se siitä.

Mutta brittilehti The Telegraph uutisoi tänään, ettei Britannian antidopingtoimisto Ukad suostu luovuttamaan nelinkertaisen olympiavoittaja ja aateloidun Sir  Mo Farahin dopingnäytteitä Wadalle.  Miksi ?

Kuten tiedetään ja muistetaan, että Mo Farahin valmentajana toimi neljän vuoden toimintakieltoon dopingrikkomusten  takia määrätty Alberto Salazar.

Todettakoon tässä, että Mo Farah itse ei näe estettä hänen näytteensä uudelleen testaamisesta. 

Britannian antidopingtoimisto Ukadin  johtaja Nicole Sapsteadin mukaan pitää olla ”perusteltu näyttö” dopingista, jotta näytteet avattaisiin.

Asia alkaa olla varsin kiusallista, kun muistetaan, kuka toimii Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtajana ja, mistä maasta. Oikein. Hän on britti  olympiavoittaja Sir Sebastian Coe.

 ****

Tuoreessa muistissa on Wadan päätös Venäjän sulkemisesta  neljäksi vuodeksi kansainvälisestä urheilutoiminnasta. Vaikka syyt ovat siinä erilaiset kuin nyt puheena olevassa asiassa, niin vanhojen näytteiden tutkimisen estäminen ei pitemmän ole luottamusta herättävä ratkaisu.

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu