Mitä koemme maailmanpolitiikassa ennen Pariisin kesäolympiakisoja 

Pariisin  kesäolympiakisojen (26.07-11.08.2024)  avajaisiin on runsaat neljä kuukautta.

Ranska ja Pariisi toimi kesäolympiakisojen isäntämaana 100 vuotta sitten vuonna  1924.  Meille  Suomelle vuoden 1924 olympiakisat olivat ja ovat  menestyneimmät  kisat  yhteensä 37 mitalilla (14-13-10)   kautta aikain. Suomi oli kisojen mitalitaulukossa  kolmanneksi paras maa (katso mitalistit). Ja yleisurheilussa Suomi oli mitalitaulukossa toinen. Paavo Nurmi  ja Ville Ritola olivat kisojen suuria yleisurheilunimiä.

****

Mutta nyt takaisin tähän päivään.

Maaailmanpolitiikan  laineet koskettavat Pariisin olympiakisoja ennen ja jälkeen kisojen. Mitä kaikkea koemme maailmanpolitiikassa ?

Sotshin vuoden 2014 (Krimin   miehitys)  ja Pekingin  vuoden 2022  (hyökkäys Ukrainaan)  talviolympiakisojen jälkeen Venäjä on suorittanut ja jatkanut sotatoimia Ukrainaa vastaan.

Joulukuussa  Kansainvälinen olympiakomitea     päätti/ ilmoitti, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat  voivat osallistua  tietyin tiukoin edellytyksin ml. uskottava dopingvalvonta Pariisin olympialaisiin neutraaleina urheilijoina ilman maatunnuksia.

Nyt kun Vladimir Putinin valtakausi jatkuu  ilman  laillisia   (kuka tunnustaa  Putinin presidenttiyden) ja demokraattisia vaaleja, Putin tuskin sallii  maansa urheilijoiden osallistumisen Pariisin    olympiakisoihin (Reuters  –  APFrance 24).  

Alkavalla viikolla kuultaneen monenlaista  uutisointia Venäjän presidentinvaaleista. Erityisesti kannattaa panna merkille Ranskan presidentti  Emmanuel Macronin  viime aikojen kovenneet puheet Venäjän toiminnasta (ks  ReutersFrance 24) .

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu