Miten Venäjän aggressiiviset toimet omia kansalaisia kohtaan vaikuttavat urheilutoimintaan ?

Euroopan unionin urheiluministerit lähettivät Suomen aloitteesta  urheiluasioista vastaavalle EU-komissaarille  Mariya Gabrielille tammikuussa kirjeen ihmisoikeuksien turvaamista kansainvälisissä urheilutapahtumissa.

Kirjeessä todetaan, että urheilun suurtapahtumia järjestetään tai on suunniteltu järjestettävän valtioissa, joissa on todettu vakavia ihmisoikeusloukkauksia. Esimerkkinä kirjeessä mainittiin Valko-Venäjä, jossa ihmisoikeusrikkomusten on todettu olevan laajoja, systemaattisia ja oikeaksi todistettuja. Nyttemmin Kansainvälinen jääkiekkoliitto (IIHF), jolta otettiin pois jääkiekon MM-kisat ja siirrettiin pelattavaksi kokonaan Latviassa

Kirjeen allekirjoittivat  kaikkien jäsenvaltioiden urheiluasioista vastaavat ministerit. Ministerit pitävät tärkeänä  ihmisoikeuksien turvaamista  kaikissa urheilun suurtapahtumissa.   Urheiluministerit  vetoavat kansainvälisiä  urheilujärjestöjä vastuullisiin päätöksiin tapahtumien järjestämisestä. 

 

****

Ensi kesänä on tarkoitus pelata kertaalleen siirrettyjen jalkapallon EM-kisojen  alkusarjojen (A-F)  otteluja hajautetusti monissa maissa. Suomen lohko  B:n osa  pelejä on suunniteltu pelattavaksi Venäjällä Pietarissa. 

Venäjällä ovat levottomuudet kasvaneet viime viikkoina ja päivinä isoihin mittasuhteisiin.  Aleksei Navalnyin tukimielenosoitukset ja Venäjän valtion vastatoimet ovat saaneet maan sekaisin. Palloliiton puheenjohtaja  Ari Lahti sanoi  HS:n  haastattelussa viime viikolla, että Venäjällä  viime päivinä tapahtunut toiminta on sellaista, mitä on aika vaikea hyväksyä. 

Venäjän tapahtumat hallitsevat päivittäin mediaa maailmalla. EU:n ja Venäjän välisiin suhteisiin on tullut  lisää vaikeuksia.  USA:n presidentti Joe Bidenin  eilisillan linjapuhe sai Moskovassa  kovan  torjunnan siitä, ettei  USA  enää aio vain seurata sivusta Venäjän aggressiivisia toimia.

Että saa nähdä, mitä tässä  kansainvälisessä urheilutoiminnassa  nähdään maailmanpolitiikan maininkeina.

 

****

Koronapandemia on myös koko ajan haaste läpiviedä EM-kisojen otteluohjelma suunnitellun mukaisesti.

****

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS  tiedotti  joulukuussa  päätöksestä, jonka mukaan  antidopingtoimisto Wadan aiemmin  langettama  Venäjää koskeva panna kansainvälisessä urheilussa lyheni  neljästä vuodesta kahteen.

Päätös merkitsee sitä, ettei  Venäjä voi maana osallistua tältä vuodelta ensi vuodeksi siirrettyihin  Tokion  kesäolympiakisoihin, eikä myöskään  Pekingin vuoden 2022 talviolympiakisoihin. CAS:n päätös merkitsee myös sitä, ettei  esim. presidentti Vladimir Putin ja muu Venäjän ylin johto voi olla paikalla Tokion ja Pekingin olympiakisoissa.

0
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu